iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Ιουλίου 2020

Ποτέ ιερέας δεν έχει τολμήσει
να πει τα όσα λέει στην iselida.gr
ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος!

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Μόλις 33 ετών. Αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στη Δραπετσώνα που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Βέρος Πειραιώτης ο πατήρ Βαρθολομαίος, μπορεί να μιλάει ταυτοχρόνως τη  γλώσσα της Εκκλησίας, κηρύσσοντας τον ενάρετο λόγο του Ιησού,  αλλά και "λιμανιώτικα". Προσωπικά δεν έχω ξαναγνωρίσει - και μάλλον δεν θα γνωρίσω ποτέ - άλλον σαν αυτόν. Η συνεντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr προφανώς θα σοκάρει, θα σκανδαλίσει, θα προκαλέσει σάλο. Φανταστείτε να έγραφα όλα όσα μου είπε και μάλιστα μου έδωσε την άδεια να τα γράψω. Για έναν ανεξήγητο λόγο όμως δεν το έκανα. Στο μαγνητόφωνο πάντως υπάρχουν για το προσωπικό μου αρχείο. Ο λόγος του χειμαρρώδης και η σκέψη του καθηλωτική.

Συνάντησα τον πατέρα Βαρθολομαίο, λίγη ώρα πριν αρχίσει την εκπομπή του στον ιντερνετικό ραδιοφωνικό μουσικό σταθμό G Radio του Νίκου Γκαραβέλα. Σε μια εκπομπή χωρίς κλισέ, χωρίς ατζέντα και χωρίς καθωσπρεπισμό. 

Κατ αρχάς να σας διευκρινίσω, πως συνομιλείτε με έναν άνθρωπο που πιστεύει ακράδαντα στην ύπαρξη του Θεού γιατί του το έχει "αποδείξει" πολλές φορές, όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε κάποιους αυτό. Προσεύχομαι καθημερινά, εμπιστεύομαι ελάχιστους ιερείς να ανοίξω την καρδιά μου, αλλά είμαι ευλογημένος που τους γνώρισα και μέχρι εκεί. Απολύτως τίποτε άλλο. Ωστόσο δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω πατέρα Βαρθολομαίε πού είναι ο Θεός;

Εκτιμώ τα όσα μου είπατε. Αν κοιτάξουμε γύρω μας ο Θεός είναι παντού. Κυρίως όμως είναι μέσα μας. Πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας. Στην καρδιά μας κατοικεί, αρκεί να το αντιληφθούμε. 

Θυμάμαι στο βιβλίο θρησκευτικών στο δημοτικό πριν 45χρόνια όταν πήγαινα, ο Θεός παρουσιαζόταν σαν ένας γέροντας με άσπρα μαλλιά και άσπρα γένια σε έναν θρόνο. Παιδάκι ήμουν αλλά μου φαινόταν προσβλητικό να είναι έτσι ο Θεός...

Αυτό γινόταν υποθέτω για να υπάρχει μιά εικόνα. Η ουσία είναι ότι ο Θεός λατρεύεται πάντα ως Πνεύμα. Αλλά η εικόνα βοηθάει. Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να τα κατανοήσει όλα. Όσοι δηλώνουν άθεοι, όχι γιατί δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά δεν μπορούν  να κατανοήσουν την έννοια του Θεού.

Δεν τον γνωρίζουν θέλετε να πείτε;

Προσπαθούν να τον βρούνε σε λάθος σημεία. Είναι δίπλα μας, αλλά εμείς συνήθως αντί να πηγαίνουμε ευθεία που είναι ο συντομότερος δρόμος, κάνουμε κύκλους. 

Αν ο Χριστός έβαζε μουσική ποια θα του άρεσε υποθέτετε;

Μου αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση. Ο Χριστός για την εποχή του ήταν ένας ανατρεπτικός Θεάνθρωπος.

Ε τότε ο Ιησούς θα ήταν ροκάς...

Ναι γιατί όχι; Θα ήταν ροκάς της εποχής. Όταν ήρθε ο Ιησούς στη Γη του είπαν κοντολογίς, οι "άρχοντες" "τι μας λέει ο μαλάκας γιά έναν Θεό που πεθαίνει και ανασταίνεται, εμείς έχουμε τον Παρθενώνα"! Κι εκείνος επέμεινε να τους δώσει το Φως Του. Ο Χριστός δεν τα είχε με τους Ρωμαίους. Με το δικό του ιερατείο τα είχε τους Ιουδαίους. 

Αφού το πήγαμε στη μουσική, είναι κανονικό να κάνει ένας ιερέας και μάλιστα αρχιμανδρίτης εκπομπή σε μουσικό ραδιόφωνο;

Ποιός το απαγορεύει;

Η πουριτανική κοινωνία. Ξέρω κι εγώ...

Δεν υπάρχει ούτε ένας κανόνας που να το απαγορεύει. Κανονικός άνθρωπος είμαι. Είναι καιρός να σπάσουμε τα στερεότυπα. Να κάνουμε την ανατροπή. Είναι καιρός η Εκκλησία να βγει έξω τα "τείχη" της. Να αγκαλιάσει τον κόσμο. Διότι αυτή την εσωστρέφεια η Εκκλησία την πληρώνει. Ο κόσμος δυστυχώς απομακρύνεται από την Εκκλησία.

"Βλέπω" να σας "ξυρίζουν" Πατέρα Βαρθολομαίε...

Γιατί επειδή λέω την αλήθεια; Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον κόσμο. Με όποιο μέσο και τρόπο μπορούμε. Εδικά τη νεολαία για την οποία έχω μεγάλη αγάπη. Εγώ είμαι εδώ στο G Radio του αδελφού Νίκου Γκαραβέλα. 

Η Εκκλησία όπως μου τα λέτε δεν είναι γοητευτική δηλαδή για τους νέους;

Η Εκκλησία πρέπει να συμβαδίσει με τη σύγχρονη εποχή και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ μας. Face book, instagram, twiter, ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο. Να διαδώσουμε τον λόγο του Θεού. 

Η Εκκλησία πρέπει να συμβαδίσει με τη σύγχρονη εποχή και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία υπέρ μας. Face book, instagram, twiter, ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο. Να διαδώσουμε τον λόγο του Θεού. 

Τι ωραία παροιμία "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά"...
 
Εννοείται πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. 
 
Τότε γιατί τα φοράτε;
 
Είναι μια παρακαταθήκη. Αυτό ουσιαστικά που βλέπετε είναι το σαβανό μου. Για να μου θυμίζει διαρκώς ότι είμαι ένας φθαρτός άνθρωπος και ότι κάποια στιγμή όλοι μας πεθαίνουμε.
 
Οι καθολικοί ιερείς γιατί φοράνε το κοστουμάκι τους;
 
Η καθολική Εκκλησία από νωρίς μπήκε σε μία άλλη λογική. Και ακολούθησε άλλα στερεότυπα. Ίδρυσε Κράτος, το Βατικανό. Ίδρυσε τράπεζα. Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα έμεινε πολλά χρόνια πίσω και λόγω της τουρκοκρατίας. Όταν η δύση προχωρούσε, χώρα μας έμενε πίσω. Εμείς τηρήσαμε την παράδοση στα ράσα. 
 
Σας αρέσει, αισθάνεστε άνετα με τα ράσα;
 
Είναι κάτι φυσιολογικό γιά εμένα. Αν ποτέ αποφασίσει η Εκκλησία να φοράμε κοστούμι, φυσικά θα βάλω. Άλλωστε στην κεντρική Ευρώπη και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ορθόδοξοι ιερείς φοράνε κοστούμι. Δεν είναι κάτι κακό. Ξέρετε όλοι ίδιοι άνθρωποι είμαστε. Κι εγώ πηγαίνω σούπερ μάρκετ, εφορία, καφετέρια.
 

Τελικά στην προσευχή μας  πρέπει να ζητάμε ή όχι από τον Θεό; Υπάρχει η άποψη που και το "ευχαριστώ για όσα μου δίνεις" είναι ιδανική;

Οι Πατέρες λένε ότι στην προσευχή δεν βατολογούμε. Δεν ζητάμε αόριστα πράγματα επί ώρα. Μιλάμε συγκεκριμένα. Θεέ μου δώσε μου ή κάνε αυτό. 

Να θυμηθούμε ότι ο Ιησούς πορεύτηκε επί πώλου όνου και όχι επί θωρακισμένης υπερπολυτελούς Μερσεντές;

Το κράτος τα πληρώνει.

Δεν με νοιάζει πρωτίστως το οικονομικό σκέλος, αλλά η εικόνα. Γιατί ένας ιερέας να κυκλοφορεί με χλιδάτο αυτοκίνητο λες και είναι ο Μέσι; 

Έτσι όμως χάνουμε την ουσία. Το αυτοκίνητο έχει σημασία, ή αυτός που είναι μέσα. 

Δεν επιμένω, αρκετά "σκληρός" είμαι μαζί σας. Έχετε δει ποτέ θαύμα στη ζωή σας;

Καθημερινά γίνονται θαύματα. 

"Θαύμα" θεωρείς και την απάτη (θεωρώ) της εικόνας που..."δάκρυσε";

Κι αυτό.

Έχεις δει τέτοιο "θαύμα";

Δεν έχω δει, αλλά έχουν συμβεί. Άνθρωποι έχουν θεραπευτεί από ασθένειες, εκεί που η επιστήμη "σήκωσε τα χέρια" ή γυναίκες που δεν μπορούσαν να συλλάβουν παιδί και τελικά τα κατάφεραν.

Σύμφωνοι γιά το θαύμα της ίασης του ασθενούς, αλλά και γιά το "δάκρυ" της εικόνας; Μήπως μπαίνει λίγο "επιχειρείν" στη μέση από κάποιους ιερείς;

Εγώ πιστεύω και τα δύο θαύματα. Αφού επιμένετε θέλετε να σας πω ότι και οι 10.000 Έλληνες ιερείς είναι άμεμπτοι, έντιμοι, ηθικοί και "στρέιτ". Ε δεν είναι. Εγώ εκπροσωπώ εμένα. Κανέναν άλλον. Είναι προσωπική η συνέντευξη. Αν γίνονται κάποια σφάλματα ή παρεκκλίσεις εγώ ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από τους ανθρώπους που σκανδαλίζονται, νιώθουν άσχημα ή απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία. Όμως και ο παπάς είναι άνθρωπος. Μην το ξεχνάτε. 

Εγώ πιστεύω και τα δύο θαύματα. Αφού επιμένετε θέλετε να σας πω ότι και οι 10.000 Έλληνες ιερείς είναι άμεμπτοι, έντιμοι, ηθικοί και "στρέιτ". Ε δεν είναι. Εγώ εκπροσωπώ εμένα. Κανέναν άλλον. Είναι προσωπική η συνέντευξη. Αν γίνονται κάποια σφάλματα ή παρεκκλίσεις εγώ ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από τους ανθρώπους που σκανδαλίζονται, νιώθουν άσχημα ή απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία. Όμως και ο παπάς είναι άνθρωπος. Μην το ξεχνάτε. 

Πόσο δύσκολο είναι να τηρήσεις τον αιώνιο όρκο αγαμίας; 

Είμαι από παιδί στους Κόλπους της Εκκλησίας. Μου ήταν εύκολο να δω τι σημαίνει άγαμος κληρικός , τι σημαίνει αρχιμανδρίτης. Αυτό που κάνω το αγαπάω. Δεν είναι επάγγελμα, δεν έχει οκτάωρο. Είναι λειτούργημα και είναι όλη σου η ζωή. Προσφέρεις τη ζωή σου στην Εκκλησία. Ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Να σε υβρίσουν, να σε ταπεινώσουν, να σε προσβάλουν, να τσακωθείς με τον Δεσπότη και να στείλει στον Έβρο που λέμε. Όταν αγαπάς όμως κάτι δεν κοιτάς αλλού. Αυτό δεν κάνετε φαντάζομαι με τη συντροφό σας;

Άρα τιθασεύεις και την ερωτική επιθυμία μου λέτε;

Μα είναι φυσιολογικό να θέλεις να ερωτευτείς. Εγώ πάω εναντίον της φύσης αυτή τη στιγμή. Παλεύω καθημερινά με τους δαίμονες της αγαμίας. Ο Αδάμ ήταν μόνος και τον λυπήθηκε ο Θεός, γι αυτό δημιούργησε την Εύα. Άρα εγώ τι έκανα; "Ευνουχίστηκα" συναισθηματικά. Δεν είναι δύσκολο ειδικά σήμερα που βλέπετε τι κυκλοφορεί στον δρόμο; 

Αν κάποιος φίλος σας έλεγε να πάτε ένα βράδυ γιά ένα ποτό σε ένα στριπτιζάδικο τι θα του λέγατε;

Καλύτερα θα του έλεγα να πάμε σε ένα κουτούκι, να φάμε μπριζολάκια, να πιούμε κρασάκι και αν ακούσουμε καμιά πενιά. 

Τι είναι αυτό που σας συντρίβει πραγματικά, σας λυγίζει;

Υπάρχουν στιγμές που κλαίω. Κάποια βράδια αντιλαμβάνομαι τη ματαιότητα αυτού του κόσμου. Κοιτάξτε τι βλέπουμε απεναντί μας. Το μεγαλείο της θάλασσας. Τη φύση που μας χάρισε ο Θεός. Κι εμείς τι κάνουμε; Πού πάμε; 

Πού πάμε πατέρα Βαρθολομαίε γιατί δεν μας λέτε;

Αντίθετα από εκεί που μας είπε ο Χριστός. Υπάρχει σωτηρία. Υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να αλλάξουμε. Ο καθένας ξεχωριστά και άρα όλη η κοινωνία. Ας αρχίσουμε από το πιό εύκολο. Να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο. Να μην  παρκάρουμε πάνω σε ράμπες αναπήρων ή σε στροφές.  Λέω ένα παράδειγμα της καθημερινότητας. Απλά πράγματα. Γιατί ο Χριστός απλά μίλησε. Δεν είπε κάτι δυσνόητο. Ο κόσμος τον αγάπησε γιατί μίλησε απλά.  Μία εντολή άφησε στους μαθητές του "αγαπάτε αλλήλους". 

Και τι είναι αυτό που φωτίζει τον δρόμο σας; Ποιός είναι ο δικός σας εσωτερικός "φακός";

Μαι βέβαια η Πίστη. Έχει ανεξίτηλες μπαταρίες. Δεν σβήνει ποτέ. Με ακολουθεί πάντα. Και μετά τον θάνατο. Η ζωή δεν σταματά με τον θάνατο. Λάθος! Από εκεί ξεκινάει. Εκεί είναι η αιωνιότητα. Δεν είμαι λογική αυτό το "ό,τι φάω και πιω εδώ" και μετά τέλος. 

Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς παιδιά ή μήπως αυτό θα ήταν η επίγεια κόλαση;

Αυτό θα ήταν έγκλημα. Η ελπίδα είναι τα παιδιά. Λατρεύω τα παιδιά.  Γι αυτά αγωνίζομαι για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει όμως πρώτα όλοι οι γονείς να ζητήσουν συγνώμη από τα παιδιά τους γι αυτό τον κόσμο που ζούνε σήμερα. Ζητώ συγνώμη που σε μεγαλώνω με ένα τάμπλετ στο χέρι. Που σου στερώ βασικές χαρές και σε μαθαίνω ανοησίες. Που σου στερώ την ελευθερία και το παιχνίδι σου. Όμως ο εγωισμός υπερτερεί. Ποιός γονιός θα ζητήσει συγνώμη από το παιδί του; 

Τελευταία ερώτηση. Πείτε μου μια ανοησία που σας ενόχλησε τελευταία.

Αυτό το νομοσχέδιο και ο θόρυβος με την αλλαγή φύλου. Να είστε σίγουρος πως ο Θεός δεν ασχολείται με ευτελή πράγματα. Έχει σοβαρά θέματα για να ασχολείται με το γεννητικό όργανο του καθενός ή της καθεμιάς. 

Σας ευχαριστώ πολύ. Ήθελα να σας "εξομολογηθώ' για το τέλος πως ο μεγάλος ποιητής Τάσος Λειβαδίτης έχει πει πως "υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τόσο ξεχωριστοί που αξίζει να ζεις μόνο και μόνο για να τους γνωρίσεις κάποτε". Ένας απ αυτούς είναι ο πατέρας Αντώνιος δημιουργός της "Κιβωτού του κόσμου" που γνώρισα και με έμαθε πως ο Θεός είναι ο διπλανός σου.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τις τολμηρές ερωτήσεις. Δεν με φοβηθήκατε...

Η εκπομπή του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου κάθε Δευτέρα 6 με 8 το απόγευμα στο G Radio (www.gradio.gr)

 

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr