Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Αυλαία'' για
έναν σπουδαίο
Ιταλό αθλητή


Αφοσίωση, πάθος, ηγετική προσωπικότητα.

Οι ποδοσφαιρικοί ιστοριογράφοι του μέλλοντος θα μπορούσαν να συμφωνήσουν πολύ εύκολα για το τι προσέφερε ο Ντανιέλε ντε Ρόσι στη Ρόμα και στο ποδόσφαιρο.

Ο 36χρονος Ιταλός, όπως αναφέρουν τα τελευταία δημοσιεύματα από την Ιταλία, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην οριστική του απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Το μαγευτικό ταξίδι στην ομάδα της Ρόμα διήρκησε 19 χρόνια και του δίδαξε πολλά. Το πιο σημαντικό ξεπερνάει μια ψυχρή ποδοσφαιρική εξήγηση. Ο Ντε Ρόσι έμαθε να μάχεται για τα ιδανικά και τις αξίες του, είτε από την πλευρά του φαβορί είτε από εκείνη του αουτσάιντερ.

Δίπλα στον μεγάλο Φραντσέσκο Τότι, ο νεαρός και ατσούμπαλος ακόμα το 2001 Ντανιέλε μαθήτευσε παίρνοντας άριστα και έγινε ένα παράδειγμα αθλητή προς μίμηση. Πέρα από τις όμορφες στιγμές που προσέφερε στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ιταλός μέσος κέρδισε τον σεβασμό από κάθε φίλαθλο δείχνοντας ότι στο ποδόσφαιρο ο εύκολος δρόμος δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία.

 

«Εύκολος δρόμος». Άγνωστη φράση για τον… ρομαντικό Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Αμέτρητες ήταν οι φορές που μεγάλοι σύλλογοι τον πλησίασαν για να αφήσει τους «τζαλορόσι» έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Να αφήσει την μόνιμη πάλη για την δεύτερη, την τρίτη ή την τέταρτη θέση και να γεμίσει το παλμαρέ του με δεκάδες ατομικούς και ομαδικούς τίτλους.

Η απάντηση, κάθε φορά ίδια. Λακωνική, εφάμιλλη ενός ηγέτη: «Μένω εδώ». Γιατί αυτό ήταν και παραμένει ο 36χρονος Ιταλός. Ένας πραγματικός αρχηγός της αγέλης των «λούπι» (το δεύτερο παρατσούκλι των Ρωμαίων, ελλ. «λύκοι») που πάντα επέλεγε το πιο δύσβατο μονοπάτι.

Ένας «λύκος» που δεν ξέχασε στιγμή από που ξεκίνησε και έγινε ένα με τη Ρόμα, τη φιλοσοφία και τον κόσμο της. Που δεν δίστασε να τραβήξει το κουπί σε μια εποχή που τα κύπελλα ήρθαν με το σταγονόμετρο (δύο κύπελλα Ιταλίας, ένας Supercoppa Italia) και το κύρος του συλλόγου αμφισβητήθηκε εντόνως.

 

Ούτε καν φέτος όμως, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά χρονιά και ύστερα από τόσες δυσκολίες, όταν  είπε το δικό του δακρυσμένο «αντίο» στους χιλιάδες τιφόζι του αγαπημένου του κλαμπ.  δεν σκέφτηκε να φορέσει άλλη φανέλα. MLS, Φιορεντίνα, Σίτι, κλπ.  Όλες οι προτάσεις φάνταζαν ως η τέλεια επιλογή «συνταξιοδότησης».

Μα η συνείδηση και η καρδιά του Ντε Ρόσι έχει χρώμα «τζαλορόσο». Και γι’αυτό η οριστική απόσυρσή του από την ενεργό δράση θα συνδεθεί ξανά με τη Ρόμα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο… σπόρος για πόστο τεχνικού διευθυντή ή (ακόμα καλύτερα) προπονητή έχει ήδη φυτευθεί στο μυαλό του. Η επιστροφή μοιάζει καρμικός μονόδρομος για τον πάλαι ποτέ πολυδιάστατο μέσο που μέτρησε πάνω από 600 παιχνίδια με τους «τζαλορόσι».

Παρότι στη Ρόμα κατέθεσε ψυχή και σώμα, ως ενεργό μέλος της «σκουάντρα ατζούρα» το 2006, ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια διάκριση όμοιά της δεν κατόρθωσε να κατακτήσει στα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του.

Με την εθνική του ομάδα συμμετείχε σε 117 αγώνες και σημείωσε 21 γκολ. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία αρκούσε για να τον κάνει… ιππότη.

 

Αμέσως μετά την επιστροφή από το Βερολίνο, στον ταλαντούχο μέσο απονεμήθηκε μετάλλιο τιμής από την Ιταλική Δημοκρατία συνοδευόμενο από ιπποτικό αξίωμα.