iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Η Παρί Σεν Ζερμέν
άρχισε να
''δείχνει τα δόντια της''


Το 3-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει ότι η πρωταθλήτρια Γαλλίας μπορεί να είναι φέτος σοβαρή διεκδικήτρια της ευρωπαϊκής δόξας. Οχι ότι θα είναι εύκολο, βέβαια, αλλά...

Υπολογίζοντας τα λεφτά που έχει δώσει για παίκτες-σταρ από όλο τον κόσμο, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ζήσει κάποιες τραγικές σεζόν στο Champions League. Οι Αραβες ιδιοκτήτες του κλαμπ έχουν ξοδέψει περισσότερο από ένα δισ. ευρώ για να μετατρέψουν τη γαλλική ομάδα σε πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά η Παρί ποτέ δεν πήγε πιο μακριά από τους "8". Ακόμη χειρότερα, έχει αποκλειστεί στη φάση των "16" τα τελευταία τρία χρόνια και κινδυνεύει σοβαρά να χαρακτηριστεί η πιο... αποτυχημένη ομάδα στην εποχή του Champions League. 

Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει πρόβλημα στο να σαρώσει τους εγχώριους τίτλους αλλά δεν είναι αρκετό. Κάρλο Αντσελότι, Ουνάι Εμερι και Λοράν Μπλαν κατάλαβαν όλοι πόσο δύσκολα είναι στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η επιβλητική νίκη με 3-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα του φετινού Champions League προσφέρει λόγους για να πιστεύει κανείς ότι αυτή η Παρί, με τον Τόμας Τούχελ να έχει προσαρμοστεί πλήρως πια, είναι πλέον ικανή να κάνει το επόμενο βήμα στο κυνήγι της δόξας. 

Υπάρχουν πολλά στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς έπειτα από αυτό το 3-0 επί της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο κυριάρχησαν οι πλάγιοι μπακ. Ενας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο Χουάν Μπερνάτ, ο οποίος έδωσε τις ασίστ για το πρώτο και το τρίτο γκολ, σε μια επιτυχημένη βραδιά για τον ίδιο. Στην πρώτη ασίστ, ο Ισπανός άλλαξε εντυπωσιακά ταχύτητα πριν γυρίσει ακριβώς όπως έπρεπε την μπάλα στον Ανχελ Ντι Μαρία για να σκοράρει. Η ασίστ για το τρίτο γκολ ήταν εξίσου εντυπωσιακή: Ενα σπριντ 80 μέτρων για να φτάσει τον Μενιέ, με τον οποίο μετά συνεργάστηκε για να σκοράρει ο Βέλγος. 

 

Το γεγονός ότι οι πλάγιοι μπακ ήταν οι πιο προωθημένοι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, λέει πολλά. Η φιλοσοφία του Τούχελ είναι επιθετική, αλλά ο Γερμανός προπονητής δείχνει να έχει βρει την ισορροπία στο κέντρο για να μπορεί να αξιοποιήσει τους Μπερνάτ και Μενιέ. Για να είναι αποτελεσματικοί αυτοί, ο Τούχελ βασίζεται στο να μην είναι πρόθυμοι για ανασταλτική δουλειά οι αντίπαλοι εξτρέμ. Ευτυχώς για την Παρί, οι Γκάρεθ Μπέιλ και Εντέν Αζάρ δεν έδειξαν διάθεση να γυρίσουν πίσω για να βοηθήσουν αμυντικά. Αυτό δημιούργησε τα τέλεια 2vs1 εις βάρος του Ντάνι Καρβαχάλ, όπως είδαμε και στο πρώτο γκολ, όταν ο Μπερνάτ πέρασε τον συμπατριώτη του, ο οποίος είχε τριγύρω του μόνο τις λευκές φανέλες της Παρί.

Αν οι αντίπαλοι εξτρέμ δεν επιστρέφουν πίσω για να βοηθήσουν αμυντικά, οι πλάγιοι μπακ της Παρί μπορούν να είναι μεγάλη απειλή σε μεγάλα ματς - και μπορούν να συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στους αντιπάλους στη φετινή διοργάνωση. Ακόμη κι αν η Παρί χάνει την κατοχή της μπάλας, ο Τούχελ φέρνει τους εξωτερικούς μέσους, στην προκειμένη περίπτωση τους Γκουέγ και Βεράτι, σε θέση μπροστά από την άμυνα. Ετσι, είναι δύσκολο να πιάσεις τους Γάλλους με λίγους παίκτες πίσω, αν φύγεις στην αντεπίθεση. Ο Γκουέγ, ο οποίος αποκτήθηκε φέτος, έχει δώσει μια νέα διάσταση στην καρδιά της ομάδας του Τούχελ, με τον πρώην παίκτη της Εβερτον να είναι μια απόλαυση το βράδυ της Τετάρτης. Ο 29χρονος ήταν ακούραστος κόντρα στο alla-star κέντρο της Ρεάλ με τους Κρος, Καζεμίρο και Χάμες, ενώ το δεύτερο γκολ της Παρί οφείλεται βασικά στον Γκουέγ.

Οι καλύτερες στιγμές του Γάλλου στο παιχνίδι, πάντως, ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο. Πρώτα όταν έκλεψε την μπάλα από τον Καζεμίρο και άρχισε μια επίθεση που παραλίγο να οδηγήσει σε ακόμη ένα γκολ του Ντι Μαρία. Η ασφάλεια του να έχεις έναν all-action χαφ όπως αυτός, δίνει τέλεια ισορροπία στο κέντρο της Παρί. Η παρουσία του Γκουέγ, επίσης, δίνει στον Μαρκίνιος την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται και έξτρα ελευθερία στον Βεράτι για να δημιουργεί. Τα προφανή όπλα στο οπλοστάσιο της Παρί Σεν Ζερμέν είναι το επιθετικό τρίο των Καβάνι, Νεϊμάρ και Μπαπέ, αλλά η απουσία τους από το ματς με τη Ρεάλ αποδεικνύει το αξιοσημείωτο βάθος των Γάλλων: Παρέταξαν επιθετική τριάδα με τους Σανάμπρια, Ντι Μαρία και τον δανεικό Ικάρντι. 

Ο Ντι Μαρία, ειδικά, προσφέρει μια διαφορετική διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της Παρί. Ο Αργεντίνος είναι συχνά σταθερός στα μεγάλα παιχνίδια και είναι τώρα ο μόνος παίκτης στην ιστορία του Champions League που έχει βάλει δύο γκολ σε ένα ματς τόσο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τούχελ χρησιμοποίησε τους Ντι Μαρία και Σανάμπρια σαν εξτρέμ, φέτος, είναι ακόμη ένα σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

Ο Σανάμπρια είναι ένας αριστεροπόδαρος που τρομοκράτησε τις άμυνες της La Liga πέρυσι με τη Σεβίλλη, ενώ ο ελαστικός Ντι Μαρία μπορεί να παίξει και στο κέντρο. Αμφότεροι λατρεύουν να συγκλίνουν, γεγονός που δίνει έξτρα χώρο για τους πλάγιους μπακ. Η Παρί Σεν Ζερμέν, βέβαια, εννοείται ότι χρειάζεται τους Νεϊμάρ και Μπαπέ όσο θα προχωράμε στο Champions League, αλλά η ενθαρρυντική εμφάνιση τους στο πρώτο ματς, δείχνει ότι ο Τούχελ έχει αρκετές επιλογές στο ρόστερ. 

Το κλειδί για την επιτυχία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το πόσο καλά θα μπορούν να αμυνθούν κυρίως και όχι το να επιτεθούν, αλλά οι πρωταθλητές Γαλλίας δείχνουν ήδη καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μεγαλύτερες μάχες που θα πρέπει να δώσουν στις επόμενες φάσεις του Champions League...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo