Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζόρνταν Χέντερσον
Ο μεγάλος αρχηγός
της Λίβερπουλ


Έχει ανεβάσει πολλά επίπεδα τον ρόλο του στο γήπεδο.

Σχεδόν... εξαφανίζονται εκείνες οι «φωνές» που ισχυρίζονται ότι η Λίβερπουλ δεν μπορεί να έχει αρχηγό τον Τζόρνταν Χέντερσον. Ο Άγγλος χαφ όχι μόνο δεν ακούει τίποτα, αλλά έχει φτάσει ν' αποτελεί το πιο στυβαρό μπράτσο για το περιβραχιόνιο... 

Μετά την εκπληκτική του εμφάνιση στο πρόσφατο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το δοκάρι που είχε με σουτ με το αριστερό (!), ο «Χέντο» χρίστηκε σκόρερ και καθοδήγησε την ομάδα του σε ακόμα νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Premier League, στο 2-1 επί της Γουλβς στο «Μολινό».

Αυτή τη στιγμή, είναι η κινητήριος δύναμη της Λίβερπουλ στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει στον «θρόνο» έπειτα από 30 χρόνια και να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της από καταβολής της σύγχρονης μορφής της κορυφαίας ευρωπαϊκής Λίγκας.

Η νοοτροπία, η εργατικότητα του Τζόρνταν Χέντερσον στο χορτάρι, ο τρόπος με τον οποίο παρακινεί τους υπόλοιπους, οι οδηγίες του, οι συστάσεις, το χειροκρότημα και η πνευματική τόνωση των συμπαικτών του, οι δικές του προσπάθειες και οι αντοχές του είναι στοιχεία που δεν μπορεί κανείς να του παραβλέψει και να μειώσει.

«Αν καταφέρει να σηκώσει και τον τίτλο του πρωταθλήματος τότε θα είναι ένας από τους καλύτερους αρχηγούς που έχουν υπάρξει ποτέ στη Λίβερπουλ» συμφώνησαν οι Πίτερ Κράουτς και Τζο Κόουλ μιλώντας στο BT Sport πριν από την έναρξη της αναμέτρησης της Πέμπτης κόντρα στη Γουλβς, με τον Άγγλο χαφ και ηγέτη των «κόκκινων» ν' απολαμβάνει πλέον τη δικαιότατη αναγνώριση του ρόλου του από τους ανθρώπους που πρέπει. Αυτούς που έχουν βρεθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και ξέρουν. Πραγματικά ξέρουν.

Απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Άνφιλντ» την περασμένη Κυριακή «όργωνε» στο χώρο του κέντρου. Μελετούσε το παιχνίδι ώστε να βρίσκεται σε χώρους από τους οποίους θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια αλλά και να μεταβιβάσει καλύτερα τη μπάλα για την κυκλοφορία και την αναζήτηση διαδρόμων και είχε δοκάρι σε σουτ με το αριστερό όταν βρέθηκε στα όρια της περιοχής.

Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μ' εκείνον πρωταγωνιστή που πέρασε στα... πολύ ψιλά, ήταν όταν στα τελευταία λεπτά έβαλε το κεφάλι κάτω και έκανε αδιανόητο σπριντ προς τα πίσω για να μην επιτρέψει μια επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Γιουνάιτεντ. Με αντοχές και μαχητικότητα που θα μπορούσαν να λείπουν σε τόσο προχωρημένο στάδιο της αναμέτρησης λόγω της κόπωσης και πάλι όμως έδειξε την ψυχή του και ήταν αποτελεσματικός.

Κόντρα στη Γουλβς στο «Μολινό», ήταν ο Man of the Match, άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό με κεφαλιά από τη 10η φετινή και 22η από την περασμένη σεζόν, ασίστ του Αλεξάντερ – Άρνολντ και η Λίβερπουλ πέρασε με τρομερή δυσκολία από την έδρα των «λύκων» φτάνοντας στο 2-1.

Έχει κερδίσει 48 φορές την κατοχή με μαρκάρισμα σε αντίπαλο, τουλάχιστον 12 περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, είχε 80% επιτυχημένες μεταβιβάσεις, δημιούργησε 2 ευκαιρίες για γκολ, κάλυψε 11,49 χιλιόμετρα, εχε μια ασίστ στον Φιρμίνο με την άμεση κάθετη για το καθοριστικό γκολ στο 84ο λεπτό του αγώνα με τη Γουλβς, ήταν απόλυτος νικητής στις φορές που διεκδίκησε από αέρος τη μπάλα και αυτό που είχε να πει στο φινάλε της αναμέτρησης ήταν πως: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δίνουμε μάχες. Κάθε παιχνίδια για εμάς είναι το μεγαλύτερο της σεζόν μέχρι το κάθε επόμενο».

Αυτή τη σεζόν είναι... άλλη η κλάση του. Είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές μας, αν όχι ο καλύτερος. Δεν παίρνει τα credits που του αξίζουν τις περισσότερες φορές, αλλά όταν παίζεις με εκείνον στο γήπεδο, όταν προπονείσαι μαζί του, όταν τον βλέπεις πως συμπεριφέρεται στον αγωνιστικό χώρο, τότε καταλαβαίνεις γιατί είναι απόλαυση και τιμή να τον έχεις αρχηγό στην ομάδα σου. Παίζει παντού, είναι all-around, δεν έχει αντίπαλο και μας οδηγεί εκείνος» είπε ο Άντι Ρόμπερτσον για τον Τζόρνταν Χέντερσον.

Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Κλοπ αποθέωσε τον αρχηγό της ομάδας του, λέγοντας: «Το γκολ που πέτυχε είναι ακόμα μια πτυχή της εκπληκτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Έπαιξε τρομερά γι' ακόμα μια φορά. Φώναζε σε όλους, τους κρατούσε σε εγρήγορση... Δεν είναι όμως το σημαντικό ότι φωνάζει ο αρχηγός, αλλά τι πραγματικά λέει και πως παρακινεί τους άλλους. Ζητάει πράγματα και από τον εαυτό του την ίδια στιγμή που τα λέει στους συμπαίκτες του. Δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε αν δεν είχαμε χαρακτήρες όπως του Τζόρνταν Χέντερσον στην ομάδα».

Ο «Χέντο», αναδείχθηκε πριν από λίγο καιρό ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής του 2019 και έχει αποκτήσει πλέον και το δικό του banner στο Kop. Αυτό, έρχεται ως ύψιστη τιμή και αναγνώριση των προσπαθειών του με την κόκκινη φανέλα, της βελτίωσής του και της ιστορίας που έχει ήδη γράψει σηκώνοντας το Champions League, το ευρωπαϊκό Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Και αξίζει να σημειωθεί πως σε επίπεδο ασίστ με το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ, έφτασε στις 35, όντας τρίτος στην ιστορία της ομάδας στην Premier League, πίσω από τους Στίβεν Τζέραρντ (92) και Στιβ ΜακΜάναμαν (58), ισοφαρίζοντας την επίδοση του Φιλίπε Κουτίνιο...

ΠΗΓΗ gazzetta.gr

Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης