iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Έφυγε από τη
ζωή ο σπουδαίος
Ρομπ Ρένσενμπρινκ (vid)


Το απόγευμα του Σαββάτου ο Γιαν Μούλντερ, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν τηλεσχολιαστής, είχε κανονίσει να επισκεφθεί τον παλιό του συμπαίκτη στην Άντερλεχτ Ρομπ Ρένσενμπρινκ και το βράδυ της Παρασκευής του τηλεφώνησε για να επιβεβαιώσει ότι το ραντεβού τους ίσχυε.

Ο Μούλντερ συχνά, πυκνά επισκέπτονταν τον παλιό του συμπαίκτη ο οποίος από το 2012 είχε χτυπηθεί από μια σπάνια ασθένεια που προκαλούσε ατροφία στους μύες του, αλλά σίγουρα δεν περίμενε αυτό που άκουσε.

«Η συνάντηση δεν θα γίνει… Ο Ρομπ πέθανε!» ήταν τα λόγια της συζύγου του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, ενός ακόμη μέλους της τεράστιας Ολλανδίας που μετακόμισε στη γειτονιά των αγγέλων για να βρεθεί μαζί με Γιόχαν Κρόιφ και να θυμηθούν το πως οι δύο τους μαζί με τους συμπαίκτες τους έφεραν την ποδοσφαιρική επανάσταση με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football) που παρουσίασαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70’.

Το καταραμένο δοκάρι

«Ο Κρολ κάνει τη μπαλιά… Ο Ρένσενμπρινκ! Ο Ρένσενμπρινκ πλασάρει και η μπάλα στο δοκάρι! Στην τελευταία φάση του αγώνα ο Ρένσενμπρινκ σημαδεύει το δοκάρι κι η Ολλανδία ήταν τόσο κοντά στο να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλου».

Δεν υπάρχει Ολλανδός φίλος του ποδοσφαίρου που να μην έχει ακούσει δεκάδες φορές την συγκεκριμένη περιγραφή του Τέο Ρέιτσμα, σπορτκάστερ της Ολλανδικής τηλεόρασης ο οποίος περιέγραφε τον τελικό του Μουντιάλ 1978 μεταξύ της οικοδέσποινας Αργεντινής και της Ολλανδίας.



Για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο οι Οράνιε έπαιζαν τελικό κόντρα στην διοργανώτρια χώρα (το 1974 είχαν χάσει με 2-1 από τη Δυτική Γερμανία) μόνο το 1978 είχαν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό αν και έπαιζαν χωρίς τον Γιόχαν Κρόιφ.

Είχαν όμως τον Ρομπ Ρένσενμπρινκ, ο οποίος πήρε την ομάδα στις πλάτες του, καταφέρνοντας να την οδηγήσει ως το τέλος της διαδρομής, αλλά στο τελευταίο δευτερόλεπτο της κανονικής διάρκειας είδε την τύχη ν του γυρνά την πλάτη. Οι χιλιάδες οπαδοί της Αργεντινής που είχα κατακλύσει το γήπεδο είδαν τον… ιπτάμενο Ολλανδό να πετάγεται στην παλιά του Κρολ στην πλάτη της άμυνας να βρίσκει τη μπάλα, αλλά αυτή να χτυπά στο δοκάρι και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση όπου η Αργεντινή επικράτησε με 3-1.



«Ακόμη κι αν είχα σκοράρει, έχω την αίσθηση ότι ο Ιταλός διαιτητής Σέρτζιο Γκονέλα θα έβρισκε τρόπο για να μας ισοφαρίσουν. Η Αργεντινή έπρεπε να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο», είχε πει χρόνια αργότερα, ενώ όπως παραδέχθηκε: «…εκείνη η φάση για το δοκάρι με στοιχειώνει ακόμη».

Γεννημένος στην μεταπολεμική Ολλανδία, που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της, παιδί του Άμστερνταμ είναι ο κορυφαίος Ολλανδός που δεν φόρεσε τη φανέλα του Άγιαξ, κι όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ήταν περισσότερο διάσημος στο Βέλγιο παρά στην Ολλανδία.
Κι αυτό γιατί σε ηλικία 22 ετών έφυγε από την DWS όχι για κάποια μεγάλη ομάδα της πατρίδας του (Άγιαξ και Φέγενορντ τον ήθελαν) αλλά για την Κλαμπ Μπριζ, όπου έμεινε για 2 χρόνια μετακομίζοντας στη συνέχεια στην Άντερλεχτ, εκεί που λατρεύτηκε όσο λίγοι.

Η ομάδα των Βρυξελλών έγινε ο πρώτος σύλλογος του Βελγίου που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο (δύο Κύπελλα UEFA και ισάρισθμα Σούπερ Καπ: 1976, 1978) με τον ίδιο να μετακομίζει το 1980 στις ΗΠΑ (Πόρτλαντ) και να κλείσει την καριέρα του το 1981 στη γαλλική Τουλούζ.



 




Αν και είχε δίπλωμα προπονητή ποτέ δεν κάθισε σε κάποιο πάγκο, ωστόσο το παράπονο του ήταν ότι ποτέ κανείς δεν του πρότεινε να δουλέψει ως σκάουτερ ή προπονητής στις ακαδημίες…