iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Κόμπι Μπράιαντ
Οι αριθμοί της
ζωής του 8 και 24


Γιατί ο τεράστιος Κόμπι Μπράιαντ μοίρασε την τεράστια καριέρα του στο NBA φορώντας με την ίδια ομάδα, τους Λος Αντζελες Λέικερς διαφορετικό αριθμό φανέλας. Τι συμβόλιζε το 8 και τι το 24.

Ο Κόμπι Μπράιαντ μπήκε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ το 1996 όταν έγινε draft στο Νο. 13 από τους Σάρλοτ Χόρνετς. Ωστόσο μέσω ανταλλαγής δικαιωμάτων μετακόμισε αμέσως στο Λος Άντζελες και τους Λέικερς. Τότε φόρεσε τη φανέλα με τον αριθμό 8 και με αυτήν ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα (2000, 2001, 2002)

Ο Black Mamba επέλεξε στην αρχή της καριέρας του τον αριθμό 8 για δύο λόγος. Ο πρώτος ήταν επειδή αυτός ήταν ο αριθμός που φορούσε όταν έπαιζε στην Ιταλία στα παιδικά του χρόνια και ο δεύτερος γιατί όταν συμμετείχε σε ένα τουρνουά, το «Adidas' ABCD Camp» είχε το νούμερο 143 και το άθροισμα των τριών αριθμών έδινε το 8 (1+4+3=8).
Ωστόσο τη σεζόν 2006-2007 ο Κόμπι Μπράιαντ ενημέρωσε τους Λος Αντζελες Λέικερς την απόφασή του να αλλάξει αριθμό στη φανέλα του και να φορέσει στην πλάτη το 24. Μάλιστα με το 24 ο Κόμπι Μπράιαντ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (2009, 2010), αλλά και το βραβείο του MVP το 2008.
Υπενθυμίζεται πως τον αριθμό 24 ο Κόμπι Μπράιαντ το φορούσε στο Lower Merion, όπως και τον αριθμό 33, ωστόσο αυτόν δεν μπόρεσε να τον πάρει στους Λέικερς, αφού είχε ήδη αποσυρθεί προς τιμήν του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε πει πως ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα άλλαζε αριθμό στη φανέλα και από το 8 θα περνούσε στο 24. Ωστόσο μία από τις ερμηνείες που έδωσε ήταν πως προχώρησε στην αλλαγή αριθμού όταν η ομάδα του οι Λος Αντζελες Λέικερς αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία με την μετεγγραφή του Σακίλ Ονίλ στους Μαϊάμι Χιτ. Βέβαια πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν πως η επιλογή του Κόμπι Μπράιαντ να αλλάξει αριθμό φανέλας είχε να κάνει και με την δικαστική περιπέτεια για υπόθεση βιασμού με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπος
Για τον ηγέτη τον Λέικερς η αλλαγή αριθμού από το 8 στο 24 ήταν κάτι συμβολικό. Ηταν το νέο ξεκίνημα του Κόμπι Μπράιαντ. Μάλιστα ο ίδιος όταν ετοιμαζόταν να φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα με τον αριθμό 24 είχε δηλώσει «ξεκινάω κάτι νέο, κάτι φρέσκο, το οποίο εστιάζεται σε αυτόν τον αριθμό, ο οποίος σημαίνει πολλά για εμένα».
Πάντως ακούστηκαν και άλλες δύο θεωρίες. Η πρώτη είχε να κάνει με την προσπάθεια να γίνει νέο ρεκόρ πωλήσεων στις φανέλες του Κόμπι Μπράιαντ, όπως και έγινε. Η δεύτερη θεωρία είχε να κάνει με την εταιρεία Adidas που είχε συμβόλαιο με κάποιους να υποστηρίζουν πως η αλλαγή αριθμού ήταν θέμα μάρκετινγκ. Ωστόσο καμία από αυτές τις δύο θεωρίες δεν επιβεβαιώθηκε, αφού ο Μπράιαντ υποστήριζε τη δική του θεωρία, αυτή του νέου ξεκινήματος.
Οι δύο αριθμοί, το 8 και το 24, χώρισαν στα δύο την καριέρα του Κόμπι Μπράιαντ. Το πρώτο μισό ήταν όταν ως νέος και ανερχόμενος αστέρας του ΝΒΑ πραγματοποίησε το όνειρο του και το δεύτερο μισό όταν πλέον ο Κόμπι Μπράιαντ είχε καθιερωμένο ως ένα εκ των κορυφαίων αστέρων του NBA, ο οποίος όμως προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του τόσο μέσα από την καριέρα του όσο και μέσα από την προσωπική του ζωή.
Τον Δεκέμβριο του 2017 οι Λος Αντζελες Λέικερς τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τον σπουδαίο Κόμπι Μπράιαντ σε μία φαντασμαγορική τελετή, για την 20ετή παραμονή του στην ομάδα. Οι Λιμνάνθρωποι αποφάσισαν να αποσύρουν τις δύο φανέλες του το «8» και το «24» στον «ουρανό» του Staples Center, μαζί με αυτές των Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και άλλων αστέρων που πέρασαν από την ομάδα.
Ο Κόμπι Μπράιαντ παίρνοντας το μικρόφωνο, ευχαρίστησε την ομάδα, τους συμπαίκτες του, τους οπαδούς, τα μίντια και φυσικά την οικογένεια του. Στην ομιλία του μάλιστα έκανε αναφορά και στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη λέγοντας «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι», ενώ πριν αφήσει το μικρόφωνο είπε το αγαπημένο «Mamba out».