iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Κριστιάνο Ρονάλντο
''Σπάει''το ένα ρεκόρ
μετά το άλλο!


Τρέχει πιο γρήγορα, πηδάει ψηλότερα, καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ σκοραρίσματος. Ο 35χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει ακόμα ένα για να φτάσει τα 1.000 παιχνίδια στην καριέρα του, αποδεικνύοντας ότι είναι η απόλυτη legend... μηχανή.

Μια από τις πιο κοινότυπες ευχές στον εορτάζοντα τα γενέθλια του είναι «να τα χιλιάσεις», παρ' ότι κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά αδύνατο, μέχρι τουλάχιστον να εφευρεθεί το ελιξήριο της αιώνιας νεότητας.

Ποδοσφαιρικά, όμως, παρ' ότι σπάνιο, δεν είναι απίθανο. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 25 παίκτες έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους τα χίλια επίσημα παιχνίδια. Οι τερματοφύλακες, βεβαίως, έχουν την τιμητική τους, αφού συνήθως η καριέρα τους διαρκεί περισσότερο.

Γι' αυτό, άλλωστε, η λίστα των 25 περιλαμβάνει οκτώ γκολκίπερ, δύο εκ των οποίων κατέχουν και τις αντίστοιχες πρώτες θέσεις: Ο Άγγλος Πίτερ Σίλτον με 1.390 ματς (!) και ο Βραζιλιάνος Ροζέριο Σένι με 1.241.

Στην τέταρτη θέση, πίσω από τον Τσάβι (1.143), συναντάμε τον μοναδικό εν ενεργεία της λίστας, αφού ο έβδομος Ίκερ Κασίγιας (1.092) ανακοίνωσε (ανεπίσημα ακόμα) το «αντίο» του στα γήπεδα. Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έχει 1.122 ματς στα πόδια του και το Σάββατο (22/02, 19:00), στον αγώνα της Γιουβέντους στην έδρα της ΣΠΑΛ, ενδέχεται να καταγράψει έναν ακόμα.

Σίγουρα, πάντως, θα αποκτήσει έναν τωρινό του συμπαίκτη ως παρέα στην σχετική λίστα, αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο, λίγες ημέρες μετά τα 35α γενέθλιά του (05/02), θα μπει σε αυτή την ξεχωριστή ελίτ, με το κοντέρ του να γράφει... 1000.

0,72 γκολ ανά αγώνα!

Από την σεζόν 2002-03, όταν φόρεσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι την φανέλα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (σε ηλικία 17 ετών και 190 ημερών), ο κορυφαίος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών (συγνώμη Εουσέμπιο και Λουίς Φίγκο, αλλά έτσι είναι) κατέγραψε αισίως 999 παιχνίδια, 835 με τους συλλόγους του (Σπόρτινγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους) και την εθνική ομάδα.

Σε αυτά τα 999 ματς, ο... αχόρταγος σκόρερ έχει σημειώσει συνολικά 724 γκολ, ήτοι 0,72 ανά αγώνα (!), έναν ασύλληπτο μέσο όρο, στον οποίο μπορούν να φτάσουν μόνο μηχανές παραγωγής τερμάτων όπως ο Κριστιάνο, ο Λιονέλ Μέσι, ο Πελέ ή ο Γκερντ Μίλερ.

Η έκρηξη του Κριστιάνο στον αγαπημένο του τομέα (το σκοράρισμα δηλαδή) ήταν σταδιακή, αφού ξεκίνησε με «μόλις» πέντε γκολ σε 31 ματς με την Σπόρτινγκ, ανέβηκε στα 118 σε 292 παιχνίδια με την Γιουνάιτεντ και έκανε το απόλυτο «μπαμ» στην Ρεάλ, δικαιολογώντας και τον τίτλο της (τότε) πιο ακριβής μεταγραφής όλων των εποχών.

Το καλοκαίρι του 2009, η Βασίλισσα έδωσε 94 εκατομμύρια ευρώ στους Κόκκινους Διαβόλους για να κάνει δικό της τον Πορτογάλο, ο οποίος σημείωσε 451 γκολ σε 438 παιχνίδια με την λευκή φανέλα, ήτοι πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα!

Γκολ και τίτλοι

Με αυτούς τους αριθμούς, βεβαίως, ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον Ραούλ, ο οποίος βρίσκεται στην δωδέκατη θέση της λίστας των «χιλιάρηδων», με 465 γκολ συνολικά σε 1.063 παιχνίδια.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι το μοναδικό ρεκόρ του Κριστιάνο, πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Champions League με 128 γκολ, του μοναδικού που έχει σημειώσει 17 τέρματα σε μια σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που έχει σκοράρει σε τρεις διαφορετικούς τελικούς και σε έντεκα διαδοχικά παιχνίδια.

Στα 35 του, παρ' ότι παρουσιάζει σώμα 25άρη, ο Πορτογάλος σταρ μετράει 99 γκολ σε 164 παιχνίδια με την εθνική του ομάδα και ψάχνει να σπάσει το ρεκόρ ενός παίκτη σε διεθνές επίπεδο, το οποίο δεν είναι καθόλου μακριά, αφού ο Αλί Νταεΐ είχε σταματήσει στα 109 τέρματα με το Ιράν.

Εκτός από τα γκολ, όμως, το έτερο τεράστιο κίνητρο του Κριστιάνο είναι οι τίτλοι. Στην καριέρα του έχει συνολικά 28, όπου ξεχωρίζουν τα πέντε Champions League (τέσσερα με την Ρεάλ και ένα με την Γιουνάιτεντ), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Πορτογαλία και τα έξι πρωταθλήματα σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία.

Επόμενος μεγάλος στόχος, βεβαίως, το Champions League που κυνηγάει η Γιούβε εδώ και 24 χρόνια. Πριν από αυτό, όμως, ψάχνει κόντρα στην ΣΠΑΛ, στο χιλιοστό του παιχνίδι, να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Γηραιάς Κυρίας που σκοράρει σε έντεκα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα τα καταφέρει;

ΠΗΓΗ Αλέξανδρος Λοθάνο gazzetta.gr