iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Η ''αφλογιστία'' του
Μέσι Το τέλος
της Μπαρτσελόνα


Ο Αλέξανδρος Λοθάνο στο gazetta.gr αναλύει την αφλογιστία του Λιονέλ Μέσι στα Clasico και την κατάρρευση των Μπλαουγκράνα που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα για το μέλλον τους.

Στο ποδοσφαιρικό του ζενίθ, ο Μαρσέλο ήταν το κορυφαίο αριστερό μπακ στον κόσμο. Ίσως όχι στο επίπεδο του Ρομπέρτο Κάρλος ή με την κλάση του Ντάνι Άλβες στην απέναντι πλευρά, αλλά ο Βραζιλιάνος ήταν συγκλονιστικά απολαυστικός σε άμυνα και επίθεση.

Αυτή η εποχή, έστω και αν όχι τόσο μακρινή, δείχνει να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί (;), παρ’ ότι ο Μαρσέλο είναι ακόμα 31 ετών. Περισσότερες, όμως, είναι πλέον οι φορές που οι αντίπαλοι τον ξεπερνούν σε ταχύτητα και διάθεση, παρά αυτές στις οποίες επικρατεί ο μπακ – χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το βράδυ της Κυριακής συνέβη μια από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και, όλως περιέργως, είχε ως θύμα έναν ποδοσφαιριστή που (μας) έχει συνηθίσει να είναι εξαιρετικά ταχύς με την μπάλα στα πόδια. Ο Λιονέλ Μέσι νικήθηκε κατά κράτος σε μια κούρσα από τον Μαρσέλο, ο οποίος πανηγύρισε το επιτυχημένο τάκλιν σαν να είχε πετύχει γκολ.Ρ

Αυτή η φάση δεν έκρινε το Clasico, στο οποίο η Ρεάλ επικράτησε δικαίως της Μπαρτσελόνα με 2-0. Κατέδειξε ξεκάθαρα, όμως, ότι ο Λέο, στα 32 προς 33 του, δεν έχει πλέον την ίδια έκρηξη (πως θα μπορούσε άλλωστε;) και την ίδια αποτελεσματικότητα στα Clasico, όπου δείχνει να νιώθει «ορφανός» χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Συν τοις άλλοις, η εικόνα των Μπλαουγκράνα στο δεύτερο μέρος, επιβεβαίωσε πως πλησιάζει ένα τέλος εποχής, τόσο για τον ίδιο τον αρχηγό, όσο και για την ομάδα του. Στο πρώτο 45λεπτο, η Μπάρτσα ήταν ανώτερη, έχασε τρεις πολύ σημαντικές ευκαιρίες για να σκοράρει και έδειξε ικανή να φύγει με το διπλό από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για πέμπτη διαδοχική σεζόν (!) στο πρωτάθλημα. Στο δεύτερο μέρος, όμως, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς παραδέχθηκε ότι η ομάδα του έχει πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας όταν πιέζεται ψηλά και η Ρεάλ, με πολύ περισσότερες δυνάμεις όσο περνούσαν τα λεπτά, έκανε αυτό ακριβώς, κυριάρχησε πλήρως των Καταλανών και πήρε προβάδισμα στην κούρσα για τον τίτλο.

Στην «μετά Κριστιάνο» εποχή, η Ρεάλ επέλεξε να δώσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για να μπολιάσει το ρόστερ της με νέο αίμα (Βινίσιους Ζούνιορ, Ροδρίγο, Ρεϊνιέρ, Αντρέι Λούνιν, Φερλάν Μεντί, Έντερ Μιλιτάο, Φεδερίκο Βαλβέρδε…) το οποίο αργά, αλλά πολύ σταθερά, διαμορφώνει την ομάδα της επόμενης δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα «πετάει» εκατοντάδες εκατομμυρίων σε μεταγραφές χωρίς ποδοσφαιρική λογική (Αντουάν Γκριεζμάν), αφήνει το ταλέντο να της φύγει (Κάρλες Πέρεθ, Έρικ Γαρθία, Σέρτζι Γόμεθ) και, με την έλλειψη πλάνου, φλερτάρει με το να «κάψει» ποδοσφαιριστές που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την επόμενη μέρα (Φρένκι ντε Γιονγκ, Ανσού Φατί, Ρίκι Πουτς).

Αν στα παραπάνω προσθέσετε τον αστείο προγραμματισμό της φετινής περιόδου και την ατυχία με τους σοβαρότατους τραυματισμούς των Λουίς Σουάρες και Ουσμάν Ντεμπελέ, μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε γιατί ο Μέσι νιώθει (και επί της ουσίας είναι) απελπιστικά μόνος του μέσα στο γήπεδο.

Ο Μέσι είναι κατά πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Για να είναι (ακόμα πιο) αποτελεσματικός, όμως, χρειάζεται ποιοτικούς παρτενέρ για να συνεργάζεται, ώστε να φτάνει πολύ πιο εύκολα στο γκολ και την ασίστ που θα κάνει την διαφορά.

Όταν, όμως, σε ένα ματς – κλειδί η ομάδα του κατεβαίνει με εξτρέμ τους… Αρτούρο Βιδάλ και Ντε Γιονγκ (!), με τον Γκριεζμάν εξαφανισμένο και λύση από τον πάγκο τον (φιλότιμο κατά τα άλλα) Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, ο οποίος αποκτήθηκε εκτός μεταγραφικής περιόδου από την ουραγό Λεγανές έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ, πώς να περιμένει ο Λέο να δει προκοπή;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Mundo Deportivo» της Βαρκελώνης, ο Αργεντινός παραδέχθηκε ότι η τωρινή Μπάρτσα ΔΕΝ είναι σε θέση να διεκδικήσει ρεαλιστικά το φετινό Champions League. Μήπως, όμως, κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρωτάθλημα;

Εάν ο Μέσι αποφασίσει να μείνει μετά το καλοκαίρι (έχει όρο στο συμβόλαιο που του επιτρέπει να φύγει ως ελεύθερος), θα το κάνει επειδή θα δει πράξεις από την (εντελώς ακατάλληλη) διοίκηση.

Με μεταγραφές πραγματικής ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και με την σταδιακή και οργανωμένη αναδόμηση ενός ρόστερ που, αυτή την στιγμή, δεν έχει αξιόπιστες λύσεις για τον Ζεράρ Πικέ (33 ετών), τον Σέρχιο Μπουσκέτς (31 στα 32) και τον Τζόρντι Άλμπα (30 στα 31), αλλά ούτε και έναν καθιερωμένο δεξιό μπακ.

Ο Μέσι νιώθει την Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα ως σπίτι του, αλλά στην καριέρα του έχει μάθει να είναι φουλ ανταγωνιστικός. Όχι, όμως, παίζοντας μόνος του εναντίον όλων, σε καμία περίπτωση…