iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Μόνο ο πόλεμος
ανέβαλε Ολυμπιακούς
αγώνες (αρχείο)


Οι επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Τόκιο 2020 επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά την πανδημία του κορωνοϊού και των φωνών που ολοένα πληθαίνουν για την αναβολή τους.

Η προοπτική, πάντως, της μετάθεσης των ημερομηνιών των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, θέτει την ιαπωνική πρωτεύουσα ενώπιον μίας ιστορικής αναβολής, εφόσον πραγματοποιηθεί το αίτημα των αθλητών και των περισσότερων Ολυμπιακών Επιτροπών.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σας παρουσιάζει ορισμένες από τις ιστορικές αλλαγές που σημειώθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 από τη Ρώμη στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης. Τότε, μάλιστα, οι Αγώνες διεξήχθησαν σε ένα στάδιο που χτίστηκε σε μόλις 10 μήνες.
Παρά τις χρηματοοικονομικές... καταιγίδες της μεγάλης ύφεση, που άρχισαν το 1929 και κράτησαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες δεν επηρεάστηκαν...

Η μοναδική φορά που διεκόπη η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο β' παγκόσμιος πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948. 

Μόνο μία πόλη, το Ντένβερ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε το δικαίωματα να γίνει «οικοδέσποινα» των Αγώνων. Το 1970, παραχωρήθηκαν στο Ντένβερ οι Χειμερινοί Αγώνες του 1976, αλλά η πόλη απέσυρε την υποψηφιότητα το Νοέμβριο του 1972, μετά από δημόσιες αντιδράσεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Τελικά οι Αγώνες ανατέθηκαν στον Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. 

Υπήρξαν επίσης τρία μεγάλα μποϊκοτάζ - του Μόντρεαλ το 1976, της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 - αλλά κάθε φορά οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. 

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου το 1972 σημειώθηκε μία αιματηρή επίθεση, γνωστή και ως «Σφαγή του Μονάχου» (σ.σ. σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής αποστολής που έπεσαν θύματα απαγωγής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς), αλλά οι Αγώνες συνεχίστηκαν μετά από μια 34ωρη αναβολή.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Τόκιο πραγματοποιήσει τους Αγώνες το 2021 ή και αργότερα, θα είναι η μοναδική φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο - χωρίς να υπολογίζονται οι Αγώνες του 1906 στην Αθήνα, γνωστοί και ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ.