iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

''Πέταξε'' για πάντα
στους ουρανούς
ο Γκόρντον Μπανκς


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ο σπουδαίος Βρετανός τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς.

Ο Μπανκς ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Αγγλίας στο θριαμβευτικό για το «μεγάλο νησί» Μουντιάλ του 1966 αλλά έγινε διάσημος για την «απόκρουση του αιώνα» στον αγώνα με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ το 1970 όταν «έβγαλε» την κεφαλιά του Πελέ. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η πρώην ομάδα του Στόουκ Σίτι.


Αγωνίστηκε με το βρετανικό εθνόσημο 73 φορές, από το 1963 μέχρι το 1972, ενώ σε συλλογικό επίπεδο υπερασπίστηκε τις εστίες των Τσέστερφιλντ, Λέστερ, Στόουκ, Φορτ Λόντερντεϊλ και Σεντ Πάτρικ.

Το 1972 επιστρέφοντας από προπόνηση της Στόουκ είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του που του προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο. Του έγιναν περίπου 300 ράμματα και οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το δεξί του μάτι, κάτι που του στοίχισε τελικά και το τέλος της καριέρας του. 
Ο Γκόρντον Μπανκς, ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από το άθλημα και είχε αναδειχθεί έξι φορές ο κορυφαίος γκολκίπερ από τη FIFA!