iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Αποχωρεί ο μεγάλος
αρχηγός της Ρόμα
Ντανιέλε Ντε Ρόσι


Πόσο μεγάλη σημασία αποκτά η λέξη «αρχηγός» στη νοοτροπία του Ντε Ρόσι;

Πόσο αποτυπώνει ένας ποδοσφαιριστής την απόλυτη αγάπη προν την ομάδα της πόλης του; Πόσο μπορεί στο πρόσωπό του να καθρεφτίζεται το πιο μαχητικό λιοντάρι; Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι αποχωρεί από τη Ρόμα και η ομάδα χάνει τον πιο σημαντικό πιστό της, μετά τον Φραντσέσκο Τότι...

Η όψη του, ήταν τέτοια που καθιστούσε ξεκάθαρο στους αντιπάλους του ότι δεν θα έπρεπε να τον εκνευρίσουν. Κι ότι αν ήταν τόσο τολμηροί ώστε να το κάνουν, θα έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για ό,τι θα επακολουθούσε.

Το είχε κάνει, άλλωστε, τατουάζ ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι και περνούσε το μήνυμα. Δεν θα την έβγαζε καθαρή κανείς. Γιατί όταν ένας ποδοσφαιριστής ξέρει ότι πρέπει να υπερασπιστεί την ομάδα του, τους συμπαίκτες του και το σήμα που έχει στη φανέλα, κάτι μέχρι και «θυσίες». Και όπου «θυσίες», βάλτε σκληρό παιχνίδι.

 

Ο Ντανιέλ Ντε Ρόσι δεν είναι ο αρχηγός που έχει συνηθίσει ο κόσμος. Δεν είναι εκείνος που απλά «διαβάζει» το παιχνίδι ή μπορεί να δώσει σωστές οδηγίες στους υπόλοιπους ανά πάσα στιγμή.

Εξάλλου, δεν ορίζει μονάχα αυτά τα χαρακτηριστικά το περιβραχιόνιο που παίρνει ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής στο μπράτσο του. Την αρχηγία πρέπει να την έχεις μέσα σου. Είναι ορισμένοι που γεννιούνται με αυτό. Και το εξελίσσουν με τον χαρακτήρα τους. Και ο χαρακτήρας του Ντε Ρόσι ήταν τέτοιος που πραγματικά δεν είχε ανάγκη κανένα περιβραχιόνιο. Δεν τον ένοιαζε. Δεν το ήθελε να τον... στενεύει στο χέρι.

Ήξερε τι έπρεπε να κάνει και πως να το κάνει σωστά. Οι φωνές του και η αγριάδα στο πρόσωπό του, ήταν αρκετά για να κάνει τους συμπαίκτες του να τον υπακούσουν.

Ο 35χρονος μέσος κλείνει τον τεράστιο κύκλο της καριέρας του ως «τζιαλορόσο». Αποχωρεί με πόνο καρδιάς. Αφήνει την ομάδα του δίχως ηγέτη. Δίχως πραγματικό ηγέτη. Όπως είναι εκείνος και όπως ήταν και ο Φραντσέσκο Τότι που πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του έξω από τις γραμμές που ορίζουν την διάσταση του αγωνιστικού χώρου.

Τη φανέλα την τίμησε. Δεν τη φόρεσε απλά. Την ίδρωσε, την μάτωσε, αλλά με αυτή στο σώμα του, ουδέποτε σταμάτησε την προσπάθεια ακόμα κι όταν τα πόδια του δεν μπορούσαν να συγχρονιστούν με τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι είναι ο αρχηγός εκείνος που όταν στήριζε την ομάδα έξω από τον αγωνιστικό χώρο και έβλεπε τους συμπαίκτες του να σκοράρουν, ήταν έτοιμος να σπάσει τα καθίσματα στα επίσημα, όπως το έκανε σε γκολ του Τζέκο παλαιότερα, σε ντέρμπι με τη Λάτσιο.

 

Είναι εκείνος ο αρχηγός που όταν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο σε ματς με τη Μπολόνια στο «Ολίμπικο», είδε τον Φλορέντσι να του δίνει το περιβραχιόνιο κι εκείνος το πέταξε πίσω και... μόνο που δεν τον χτύπησε! Δεν το ήθελε, δεν τον ένοιαζε, δεν το είχε στο μυαλό. Κανένα περιβραχιόνιο δεν κάνει τον αρχηγό. Αυτό είναι απλά η «λεζάντα» για τον άνθρωπο που έχει μια παραπάνω ευθύνη μέσα στο γήπεδο δίπλα στους συμπαίκτες του. Ο Ντε Ρόσι ήθελε το καλό της Ρόμα και όποτε πατούσε χορτάρι, τον ένοιαζε η νίκη της ομάδας. Όχι σε ποιο μπράτσο θα δείχνει καλύτερα το περιβραχιόνιο.

Ο Ντε Ρόσι είναι εκείνος ο αρχηγός που στο πιο δύσκολο βράδυ της εθνικής ομάδας της Ιταλίας, στα μπαράζ με τους Σουηδούς για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, φώναζε έξαλλος σε μέλος του επιτελείου της «σκουάντρα ατζούρα» γιατί... δεν έπρεπε να μπει εκείνος με αλλαγή! Πονούσε την εθνική ομάδα, αγωνιούσε, στο μυαλό του στριφογύριζαν όλες οι λύσεις για να μη χαθεί η πρόκριση και όταν έδωσε την εντολή ο Βεντούρα να μπει εκείνος στο ματς, ο Ντε Ρόσι... εξερράγη!

«Μεγαλείο...» αναφώνησε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας όταν κλήθηκε να μιλήσει για την κίνηση του Ντε Ρόσι να αγριέψει για την οδηγία που πήρε να ξεκινήσει ζέσταμα, τη στιγμή που η «σκουάντρα ατζούρα» είχε ανάγκη από επιθετικογενή παίκτη και στον πάγκο βρισκόταν ο Ινσίνιε...

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε Ρωμαίοι είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε» είναι το μότο του και όσο μεγάλο μέρος της καρδιάς του καταλαμβάνει η ομάδα του. Βρέθηκε στη Ρόμα το 2000, έκανε ντεμπούτο το 2001, αποχωρεί το 2019. Και μπορεί να πανηγύρισε μονάχα Κύπελλα. Ε και; Ουδείς επιλέγει να υποστηρίξει μια ποδοσφαιρική ομάδα για τις επιτυχίες της και τα αστραφτερά τρόπαια που έχει στο μουσείο. Η πόλη, το χρώμα της φανέλας, το γήπεδο, οι αξίες που μαθαίνεις στη ζωή μεγαλώνοντας, αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά για να επιλέξεις να δηλώσεις οπαδός ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ κι όχι οι τίτλοι. Κάπως έτσι το έκανε και ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Αυτό το λιοντάρι, γεμάτο περηφάνια για τη Ρώμη και τη Ρόμα...

ΠΗΓΗ gazetta.gr