iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια θλίψη
για τον θάνατο
της Μπόμανα


«Σε αυτές τις στιγμές, οι λέξεις φαίνονται πολύ απλές για να εκφράσω όλα αυτά θα ήθελα να πω για σένα... Χωρίς εσένα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο... Η θλίψη είναι πολύ μεγάλη... Ξεκουράσου ειρηνικά, αγαπημένη μου Μπόμπο».

Μ' αυτό το σπαρακτικό μήνυμα η αθλήτρια θρύλος της Σερβίας Γιάσνα Σέκαριτς, χρυσή Ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στην σκοποβολή και προπονήτρια πλέον της εθνικής ομάδας της Σερβίας, αποχαιρέτισε την αδικοχαμένη Μπόμπανα Μομτσίλοβιτς Βελίτσκοβιτς η οποία έχασε τη ζωή τους τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση του γιου της.

Η Μπόμπανα, όπως αποδείχηκε εκ των υστέρων, έπασχε από προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται στη διάρκεια της κύησης (έχει να κάνει με την πίεση) και μόνο αφότου έφερε στον κόσμο το παιδί της (ο γιος χαίρει άκρας υγείας) έγινε αντιληπτό το πρόβλημα.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ζάγετσαρ, η μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας της ανατολικής Σερβίας απ' όπου είναι η καταγωγή της, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ωστόσο πέντε ημέρες μετά τον τοκετό η 30χρονη πρωταθλήτρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Βελιγράδι έχοντας πέσει σε κώμα.

Κι εκεί όμως οι θεράποντες ιατροί δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση με την Μπόμπανα να αφήνει την τελευταία της πνοή την Κυριακή σκορπώντας τη θλίψη σε όλη τη χώρα όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.

Γεννημένη στο Μπορ (μια μικρή πόλη επίσης στα ανατολικά της Σερβίας) από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την σκοποβολή όταν μαζί με τους συμμαθητές της στην 4η Δημοτικού έτυχε να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο άθλημα.

Το Μπορ δεν είχε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, παρόλα αυτά η Μπόμπανα συνέχισε κάνοντας προπονήσεις είτε στη βιβλιοθήκη του σχολείου της (!), είτε στα αποδυτήρια της πισίνας.

«Όλοι ξέρουμε οτι οι αθλητές στη Σερβία δουλεύουν όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες, αλλά αυτό μας κάνει να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο κι αν κρίνω από τα αποτελέσματα, μάλλον το κάνουμε πετυχημένα», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2014 η μεγάλξη αντίπαλος της Άννας Κορακάκη (η οποία επίσης βίωσε ανάλογα προβλήματα στη Δράμα όπου προπονείται).

Σε ηλικία 14 ετών κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα ως κορασίδα και στα 17 σημείωσε την πρώτη της διεθνή επιτυχία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στα 10μ. αεροβόλου πιστολιού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στο Ντοβίλ της Γαλλίας.

Στο ντεμπούτο της σε Ευρωπαϊκό γυναικών το 2010 στο Μερακερ της Νορβηγίας ήρθε η ώρα για την.. εκτόξευση καθώς κατέκτησε το πρώτο από τα 8 χρυσά (ατομικά και ομαδικά) μετάλλια της, με τα δύο τελευταία να είναι τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Εκεί όπου αν και ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο από την 8η θέση, με εκπληκτική εμφάνιση στις τελευταίες βολές βρέθηκε στην πρώτη θέση (και βοήθησε και την Εθνική Σερβίας να κατακτήσει το χρυσό).

«Θα γεννήσω στα μέσα Ιουνίου και λογικά θα είμαι έτοιμη να αγωνιστώ στα μέσα Οκτωβρίου οπότε και είναι προγραμματισμένο το πρώτο τουρνουά στην Σερβία. Ήδη κάνω τα σχέδια μου για την επόμενη σεζόν που είναι γεμάτη προκλήσεις», είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό RTV Bor προσθέτοντας «με στεναχωρεί το γεγονός ότι υπάρχουν λίγα παιδιά που ασχολούνται με άλλα σπορ και είναι κάτι που θέλω να βοηθήσω να αλλάξει».

Δυστυχώς όμως η μοίρα της επεφύλασσε το πιο άσχημο παιχνίδι, αλλά όπως έγραψαν οι συναθλήτριες της στην εθνική ομάδα «τώρα ο γιος σου είναι αυτός που διατηρήσει ζωντανό το θρύλο σου...».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει όλες οι αθλητικές αρχές της Σερβίας με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να κάνει λόγο για μια τραγική απώλεια, ενώ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατο της άτυχης πρωταθλήτριας και τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων στο νοσοκομείο του Ζάγετσαρ.