iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Τρείς σούπερ λόγοι
για να τρέχετε σε
ημι ή Μαραθώνιους


Ο «κλασικός Μαραθώνιος» είναι ένας αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων, ο οποίος από το 1896 μέχρι και σήμερα περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του αθλητικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκατοντάδες Μαραθώνιοι αγώνες κάθε χρόνο, ενώ στους περισσότερους από αυτούς, δεν συμμετέχουν μόνο αθλητές, αλλά και άνθρωποι που αγαπούν το συγκεκριμένο άθλημα, όπως και το να προσφέρουν σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Εκτός από τον κλασσικό, υπάρχουν και οι ημιμαραθώνιοι όπως αυτός την Κυριακή στην Αθήνα, η ο - κάθε άνοιξη - Αραφήνειος των 10.000 μέτρων στη Ραφήνα ή ο ημιμαραθώνιος του Μαραθώνα στις 29 Απριλίου.

 1. Με κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε, τιμούμε τους προγόνους μας

Ο «Μαραθώνιος Δρόμος» φέρει το όνομά του από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη, αφού ύστερα από τη μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. έτρεξε μέχρι την Αθήνα ώστε να μεταφέρει τα νικητήρια νέα, φωνάζοντας «νενικήκαμεν». Παρόλα αυτά, πήρε τη μορφή του αθλητικού αγώνα όταν εντάχθηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Τότε, ο Γάλλος γλωσσολόγος και ελληνιστής Michel Breal πρότεινε «Την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος». Νικητής του πρώτου αυτού Μαραθωνίου, ήταν ο γνωστός σε όλους μας, αθλητής-θρύλος, Σπύρος Λούης.

2. Η διάθεση για κοινωνική προσφορά αυξάνεται, όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και στηρίζουν έμπρακτα

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να συμμετέχουν σε διάφορες μορφές κοινωνικής προσφοράς. Οι Μαραθώνιοι αγώνες φιλανθρωπικής χροιάς είναι από τους δημοφιλέστερους τρόπους προσφοράς στη χώρα μας. 

 

3. Με κύριο και τελικό άξονα τη φράση: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», κανείς ποτέ δεν έχασε!

Η διαχρονική αυτή φράση είναι όλη η ουσία ενός αθλήματος όπως το τρέξιμο, αφού τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό είναι τόσα για το σώμα σας, όσα και για το… μυαλό σας. Με το τρέξιμο επηρεάζεται θετικά η ψυχική, αλλά και η σωματική υγεία ενός ατόμου καθώς, βοηθά και στην αύξηση της φυσικής σας κατάστασης, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και διάφορες άλλες ασθένειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν για χρόνια. Επιπλέον, με τη συχνή προπόνηση, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά τη σωματική σας σύσταση και αυτό να οδηγήσει στην υγιή απώλεια βάρους.