iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 17 Δεκεμβρίου 2018

Φάκελλος Παναθηναικός
Θα πέσει τελικά
στην Α΄Αθηνών;

Παναθηναϊκός σήμαινε κάποτε "οικογένεια", "Ευρώπη", "σιγουριά", "κυριαρχία". Και το ερώτημα είναι πως μια από ισχυρότερες οικονομικά οικογένειες στην Ελλάδα άφησε τις μετοχές τις στα χέρια άλλων που δεν είχαν δόξα και τιμή για τον ιστορικό ΠΑΟ και πως φτάσαμε στα μνημονιακά χρόνια του "ήρωα" Γιάννη Αλαφούζου;

Ο Παναγιώτης Φάκος εξηγεί τα πώς και τα γιατί...

Ο ήρωας Πατέρας

Όλοι θυμάστε την άφιξη του Νικόλα Πατέρα στον πολυμετοχικό τότε Παναθηναϊκό τον Μάιο του 2008.

Τότε Νικόλας Πατέρας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος και Παύλος Γιαννακόπουλος ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν καλύτερο Παναθηναϊκό μαζί με τους Αδαμάντιο Πολέμη, Γιάννη Ξυλά, Γιώργο Νίκα, Μιχάλη Ζολώτα και Παναγιώτη Δάβαρη.

Την προεδρία λοιπόν το 2008 μετά από ομόφωνη απόφαση θα αναλάβει ο Νικόλας Πατέρας.

Η πρώτη χρονιά του Πατέρα δεν είναι και από τις καλύτερες αλλά την δεύτερη έγινε "ήρωας".

Επί δεύτερης χρονιάς λοιπόν Πατέρα στην προεδρία ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ και θα φέρει μεταγραφές επιπέδου για τον σύλλογο του Παναθηναϊκού όπως Ζιλμπέρτο Σίλβα, Τζιμπρίλ Σισέ, Κώστας Κατσουράνης, Σεμπαστιάν Λέτο κλπ.

Εκείνη την χρονιά ο Παναθηναϊκός θα φανεί ανώτερος του αιώνιου αντιπάλου αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να παραιτηθεί από την προεδρία των "ερυθρόλευκων".

Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι εδώ, αν το συνέχιζε έτσι ο Πατέρας κι εγώ ήρωα θα τον έκανα... αλλά "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά".

Να θυμίσουμε λοιπόν πως ο Πατέρας βγήκε ομόφωνα πρόεδρος του Παναθηναϊκού για ήρθε και έσβησε την φωτιά που είχε ανάψει ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η φωτιά ποτέ δεν έσβησε απλά ήταν υπό έλεγχο!

Μετά την πτώση του Κόκκαλη τα πλάνα για τη νοοτροπία και την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού μεταξύ των δύο οικογενειών ήρθαν σε σύγκρουση με την κόντρα να φουντώνει ξανά.

Αυτή τη φορά ο Πατέρας δεν θα παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη αλλά θα διαλέξει στρατόπεδο και θα πάει με τον Βγενόπουλο.

Θα αιτηθεί ομάδα συνεργατών, προκειμένου να επιστρέψει στην προεδρία, αλλά μάταια. Τα 2 χρόνια πολυμετοχικότητας θα ναυαγήσουν και ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει ξανά στον Βαρδινογιάννη.

Και εκεί είναι που αρχίζουν τα ευτράπελα!

Ο Βαρδινογιάννης με το που θα γυρίσει ο Παναθηναϊκός ξανά στα χέρια του θα καταλάβει ότι το χρέος και τα λεφτά που πρέπει να δαπανηθούν είναι αρκετά και θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, με την "Θύρα 13" να τον ρίχνει από τον θρόνο.

Ο ήρωας Τσάκας

Έπειτα από την αποτυχία του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού και τον Βαρδινογιάννη να το κρατήσει μετά τη ζημιά, έρχεται ο ήρωας Τσάκας λίγο πριν μπει στο παιχνίδι ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο Τσάκας λοιπόν έφερνε Κινέζους, Άραβες πρίγκιπες στο ΟΑΚΑ να δουν τον Παναθηναϊκό, έκανε συνεντεύξεις Τύπου κ.ο.κ αλλά ουδέποτε είδαμε κάποιον Άραβα να παίρνει τον Παναθηναϊκό παρά μόνο στις φυλλάδες.

Αλλά δεν τον ακούγατε τον Super Τσάκα, θα είχε σώσει τώρα την ομάδα. (σ.σ. Πλάκα κάνω!).

Ο ήρωας Αλαφούζος

Αφού οι φήμες πήγαιναν και έρχονταν στο Παναθηναϊκό είπε να μπει στο κόλπο σωτηρίας ο "Μεσσίας" Αλαφούζος.

Ο Αλαφούζος αφού το 2008 έμεινε απ'έξω από την ένωση μετόχων καθώς δεν ήθελε να βάλει ούτε ένα σεντς στον Παναθηναϊκό ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί και ήθελε να γίνει ήρωας και σωτήρας του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός σε αυτή την περίοδο είχε επιστρέψει στην προ 2008 κατάσταση και μάλιστα σε δυσχερέστερη οικονομική θέση.

Και εγένετο Παναθηναϊκή Συμμαχία!

Πλέον ο Παναθηναϊκός εξαρτάται απόλυτα από το πορτοφόλι του προέδρου του και της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", Γιάννη Αλαφούζου, στον οποίο ουσιαστικά και ανήκει.

Η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στην κυπριακή εταιρία "Sortivo International LD",συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου, με την οποία ο Παναθηναϊκός είχε συνάψει το ομολογιακό δάνειο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αργότερα μετοχοποιήθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου.

Ο Αλαφούζος ξεκαθάρισε πως τα δικαιώματα των μετοχών εκχωρούνται στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία", ωστόσο δεν θα αλλάξουν κυριότητα έως ότου ο Παναθηναϊκός ξεπεράσει οριστικά τα οικονομικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

Κατά την περίοδο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας ο Αλαφούζος άκουσε πολλά από τους φιλάθλους και κλήθηκε στο ραδιόφωνο της "Θύρας 13" να απαντήσει έξω από τα δόντια για το τι έχει κάνει για τον Παναθηναϊκό.

Στην ερώτηση λοιπόν "Ούτε ένα ευρώ λένε ότι δεν έχεις βάλει, τι έχεις βάλει;"

Απάντησε: "Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι ότι γίνεται θα γίνει για να ανδρωθεί η ΠΑΝΣΥΜ. Δεν πήγε όσο καλά περίμενα να πάει. Την έχουμε βάλει στη θερμοκοιτίδα για να επιβιώσει. 3,1 εκατ. Άλλα 3 με 4 εκατομμύρια."

Η αλήθεια όμως είναι πως τόσα έχει βάλει ο Αλαφούζος:

- Στις 17/8/2012 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 6.000.000 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 2.498.859 ευρώ.

- Στις 22/4/2013 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 15.000.000 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 1.824.998 ευρώ.

- Στις 28/3/2014 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 1.500.000 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 1.376.602 ευρώ.

- Στις 25/4/2014 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 3.000.000 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 2.738.625 ευρώ.

- Στις 5/12/2014 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 4.999.800 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 2.216.886 ευρώ.

- Στις 30/9/2015 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 10.000.200 ευρώ, που καλύφθηκε κατά 9.013.203 ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αλαφούζος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα χρήματα που του έχει κοστίσει η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και τα υπολόγισε στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Συνυπολογίζοντας και το κόστος για εργασίες που θα εκτελεστούν για την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης", θα ξεπεραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Και φτάνουμε στο τώρα όταν ο Αλαφούζος ακολουθεί τα χνάρια του Τζίγγερ όπου "παρκάρει" σε συμβολαιογραφικό γραφείο τις μετοχές του στον Παναθηναϊκό ώστε να γίνουν διαθέσιμες προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο ήρωας για μένα στην προκειμένη φάση είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης που ήρθε σε ένα προβληματικό Παναθηναϊκό το 2016 προσπάθησε πολύ να τον φτιάξει, άκουσε ότι άκουσε για τον αποκλεισμό από το Europa League και τις κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα αλλά έμεινε στα δύσκολα παρά τις φήμες αποχώρησης του.

Τι να σου κάνει και ο Ουζουνίδης όταν χάνεις 2 μεγάλα όπλα όπως ο Μπέργκ και ο Ζέκα χωρίς να φέρεις ουσιαστικό αντικαταστάτη;

Θα μου πείτε ήρθε ο Λουτσιάνο και Τσάβες.

Ναι ήρθαν αλλά δες πρώτα το ιστορικό του Λουτσιάνο στους τραυματισμούς που τώρα τον έχασες για 5 μήνες, συν ότι ο Τσάβες δεν άντεξε την πίεση που έπεσε πάνω του και έπαθε θλάση εκτός κι αυτός για 3 εβδομάδες.

Ελπίζω όλα να λήξουν καλώς και να μην έχουμε πάλι ήρωες με άσπρα άλογα και πρίγκιπες που θα οδηγήσουν τον ιστορικό Παναθηναϊκό σε ολική καταστροφή. 

 

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr