iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 17 Δεκεμβρίου 2018

Σπύρος Λιβαθινός:
''Έψαχνα τον κ. Ψηνάκη
στο instagram!''

''Ήρθε η στιγμή της αλήθειας" επισημαίνει σε συνεντευξή του στην τοπική εφημερίδα "Ζω" που κυκλοφορεί σε όλη την ανατολική Αττική, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα Σπύρος Λιβαθινός, επαληθεύοντας την αποκλειστική πληροφορία της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr η οποία προ μηνός είχε δημοσιεύσει πως θα μιλήσει σύντομα για όλους και για όλα. Ο κ. Λιβαθινός  - όπως φαίνεται από τα όσα λέει - αποφάσισε να μιλήσει γιά πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική του καριέρα, θεωρώντας πως η κοινωνία έπρεπε να γνωρίζει τι συνέβη στο παρασκήνιο με τον κ. Ψηνάκη. Αλλά πάνω απ' όλα να απαντήσει με τις καθαρές απόψεις του, σε όσους δεν γνωρίζουν την "ταυτοτητά" του και να δώσει το πολιτικό στίγμα του. 

Ο κ. Λιβαθινός σημειώνει πως ζει στην περιοχή από το 1975 όπου παραθέριζε στο Ζούμπερι και στη συνέχεια στον Σχοινιά. "Κατοικώ μόνιμα την τελευταία δεκαετία στον Μαραθώνα και αφού επέλεξα συνειδητά να ζω εδώ με την οικογένειά μου, αυτό με οδήγησε στο να βοηθήσω με τις δυνάμεις μου για την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε τα παιδιά μου, τα παιδιά όλων μας, να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Έναν πιο φιλικό και σύγχρονο δήμο" τονίζει στην αρχική αποάντηση. 
 
 
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εμπιστευτείτε αρχικά - όπως και χιλιάδες ψηφοφόροι είναι η αλήθεια - τον Ηλία Ψηνάκη;
 
Όπως πολύ σωστά λέτε μέσα στο 53% των ψηφοφόρων του κ. Ψηνάκη ήμουν κι εγώ. Με έπεισε πως θα ήταν ένας δήμαρχος που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. με επίκεντρο τη συνεργασία με τους άλλα στελέχη της διοίκησης, αλλά και τις διεθνείς - όπως ισχυριζόταν - γνωριμίες του. Στην πορεία αποδείχτηκε περίτρανα, πως ο ατόχος του ήταν άλλος. Κι εδώ καταλαβαίνετε τη διαφορά των χαρακτήρων μας. Στον ενάμισι χρόνο που ήμουν στη Δημοτική Αρχή ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον συνάντησα ελάχιστες φορές και ποτέ δεν καθίσαμε όλοι μαζί οργανωμένα να συζητήσουμε, με δική του ευθύνη. Να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε. Να κάνουμε ένα σχέδιο για το μέλλον, που όλοι οι πολίτες περίμεναν από εμάς.
 
Ποιά είναι η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι "κάτι δεν πάει καλά" εδώ και παίρνετε τη γενναία - όπως τη χαρακτήρισαν όλοι - απόφαση να παραιτηθείτε από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;
 
Δυστυχώς, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα στο δημαρχείο, δεν υπήρχε καμία οργάνωση εργασίας. Ωστόσο ήμουν καθημερινά στο γραφείο μου, η πόρτα μου ήταν ανοικτή και με ορισμένους συναδέλφους προσπαθούσαμε να βρούμε λογικές λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.  Γρήγορα όμως  κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά. Αναζητούσα τον κ. Ψηνάκη να μιλήσουμε και τον έβλεπα μόνο στο instagram. Τις ελάχιστες φορές που μιλήσαμε, οι απόψεις μας γιά τον τρόπο λειτουργίας του δήμου είχαν χαώδη απόσταση. Ξέρετε, άλλο να διαφωνείς δημιουργικά και άλλο να μη μπορείς να συνεννοηθείς στοιχειωδώς. Κι επειδή έχω μάθει ότι αναλαμβάνω να το φέρνω εις πέρας, αλλά με τον κ. Ψηνάκη δεν μπορούσα, παραιτήθηκα από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Πριν "ξεχειλίσει το ποτήρι" όμως αντιλαμβάνομαι ότι "χτυπήσατε το σήμα κινδύνου" και στον κ. Ψηνάκη και στην παράταξη "Πολίτες"...
 
Πολλές φορές και από την πρώτη εβδομάδα. Ο κ. Ψηνάκης μου έλεγε "μην ανησυχείς", "όλα υπό έλεγχο", "μην αγχώνεσαι" και κάτι τέτοια. Όταν όμως χωρίς να ενημερώσει κανέναν, και ειδικά εμένα ως πρόεδρο, βγαίνει σε συνέντευξη Τύπου και δηλώνει πανελλαδικά ότι "ο δήμος χρεοκόπησε" αυτό ήταν σοκ! Φανταστείτε πόσο μεγάλο μάλιστα που την επόμενη ημέρα δήλωσε ακριβώς το αντίθετο.
 
Από την ημέρα που παραμείνατε απλός δημοτικός σύμβουλος πάντως, σταθήκατε με κάθε τρόπο δίπλα στην κοινωνία των πολιτών και τα προβληματά τους. Τι σας ώθησε σε αυτό;
 
Ο κόσμος ψηφίζοντας με, μου έδωσε την εμπιστοσύνη του και δεσμεύτηκα να αγωνιστώ γιά τον δήμο Μαραθώνα. Αν και δεν το είχα ειλικρινά σκεφτεί αποφάσισα να μην τα παρατήσω, να μην αλλάξω τίποτα στον χαρακτήρα και τα πιστεύω μου. Μερικές μάχες είναι πιο εύκολο να τις κερδίζεις από μέσα, πίστευα εκείνη την εποχή. Εδώ συμβαίνει το παράδοξο όταν κάποιος είναι αντιδήμαρχος  να εξυμνεί τον κ. Ψηνάκη και όταν του παίρνει "την καρέκλα" τότε είναι κακός και ανάξιος. Προσωπικά λοιπόν έφυγα μόνος μου και παρέδωσα τρεις θέσεις. Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΜΑ, πρόεδρος των Κατασκηνώσεων και τελικά από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Οι πρακτικές του κ. Ψηνάκη ήταν αντιδημοκρατικές, ζητώντας μου να"φιμώσω" τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων!
 
Και τελικά πριν λίγες ημέρες έρχεται και η δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί όχι τότε, μαζί με την παραίτηση από πρόεδρος, αλλά το πράξατε πριν λίγες ημέρες;
 
'Οπως σας είπα είναι θέμα αξιών. Απλή είναι η απάντηση στο εύλογο ερώτημά σας και των πολιτών. Πίστευα ότι με το παράδειγμα των παραιτήσεων μου θα αφύπνιζα τους συναδέλφους μου να αντιδράσουν στις πρακτικές του κ. Ψηνάκη λειτουργώντας συνολικά για το καλό του τόπου. Δυστυχώς όμως δεν άλλαξε το παραμικρό. Ήρθε και η πρόσφατη παραίτηση του Γιώργου Ζούρου γιά να καταδείξει πως η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν η απομάκρυνση του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) από το Νέο Βουτζά. Πριν από μήνες στο δημοτικό συμβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου είχα πιέσει τον δήμαρχο να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποτραπεί αυτή η απώλεια. Όμως ο δήμαρχος δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αποτέλεσμα η μεν Ραφήνα να εξυπηρετείται από το ΙΚΑ στη λ. Μαραθώνος όπως εδώ δεκαετίες και οι πολίτες του δήμου Μαραθώνα να αναγκάζονται χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση να εξυπηρετούνται από τον...Άγιο Στέφανο. Ήδη είχαμε χάσει τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και το αστυνομικό τμήμα. Κι όλα αυτά χωρίς καμία αντίδραση του κ. Ψηνάκη. Όπως καταλαβαίνετε εξάντλησα κάθε πολιτικό και ανθρώπινο περιθώριο πριν φτάσω στην ανεξαρτητοποίηση.
 
 
Μιλάτε τόση ώρα για προβλήματα. Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής που θα έπρεπε να έχουν λυθεί... χθες;
 
Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και φυσικά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα σχολεία, οι δρόμοι, ο φωτισμός, η καθαριότητα και βέβαια οι υποδομές. Το Κολυμβητήριο που παραμένει ακόμα κλειστό. Οι απεντάξεις των έργων που πρέπει να επαναδρομολογηθούν. Το γήπεδο Μαραθώνα που ο φακελός του είχε βγει από το πρόγραμμα, κατάφερα σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίπου και άλλους συναδέλφους (Ρείσογλου, Λάσκο και Χ. Στάμο) και να τον επαναφέρουμε. Ξέρετε, έμαθα να εργάζομαι συλλογικά, να είμαι συνεπής και πειθαρχημένος. Να εργάζομαι γιά το κοινό καλό. Πάνω απ'  όλα η ομάδα. Δηλαδή η κοινωνία, οι πολίτες αφού αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
 
Ένας δήμαρχος μοιάζει με έναν προπονητή;
 
Ωραία ερώτηση. Φυσικά και έχουν ομοιότητες. Ο προπονητής "διοικεί" μια ποδοσφαιρική ομάδα που απαρτίζεται από 20-30 παίκτες. Επιλέγει τον κατάλληλο παίκτη στην κατάλληλη θέση για να αποδώσει το καλύτερο. Το κατάλληλο επιτελείο συνεργατών στις σωστές θέσεις για να τον βοηθήσουν. Στόχος είναι η νίκη. Στην ουσία της ερωτησής σας, ο δήμαρχος είναι "προπονητής". Διοικεί μία ομάδα. Και την ομάδα συνεργατών ώστε να λειτουργήσουν όλα άψογα για να "νικήσει" η κοινωνία. Αυτό που λέγαμε για το γήπεδο. Η ομάδα πάνω απ όλα με συνεργασία από ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν όρεξη γιά εργασία και να υλοποιήσουν το σχέδιο. Αυτή είναι η μαγική λέξη. Σχέδιο. Μόνο με ένα σχέδιο πραγματοποιείται το όραμα. Ο δήμαρχος πρέπει να ξέρει να επιλέγει τους πιό ικανούς συνεργάτες! Ακρόαση, εγγύτητα, στρατηγική, συλλογικότητα, διαχείριση, είναι τα προσόντα του καλού δημάρχου.
 
Πώς φαντάζεστε τον Μαραθώνα ας πούμε σε δέκα χρόνια από σήμερα, το 2027;
 
Θέλω να μπορέσουν τα παιδιά μας να χτίσουν εδώ το μέλλον τους. Να μη φύγουν. Θέλω ο δήμος Μαραθώνα να έχει την ανάπτυξη που του αξίζει. Θέλω να πάει μπροστά, να μη "βαλτώσει". Είμαι υπερήφανος που κατοικώ στον Σχοινιά. Μιλάω με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου. Οικογενειακά στηρίζουμε την τοπική αγορά.
 
Αν κάνατε μόνο μία ερώτηση στον κ. Ψηνάκη που να εμπεριείχε τη λέξη "γιατί" ποιά θα ήταν; 
 
Γιατί ασχολήθηκες με τα κοινά, με τον δήμο Μαραθώνα; Αφού δεν το αγαπάς, δεν σου αρέσει, δεν το θέλεις, δεν το "έχεις". Πιστεύω πως το ίδιο θα τον ρωτούσαν όλοι.
 
Αφήσαμε για το τέλος την ερώτηση που περιμένουν όλοι. Ποιό είναι το επόμενο βήμα σας στον Μαραθώνα;
 
Είμαι ένας άνθρωπος ανοικτός σε όλα. Έχω ξεκαθαρίσει ότι θέλω να βοηθήσω την περιοχή και τη βοηθάω. Πιστεύω όμως ότι όσοι αγαπάμε τον δήμο του Μαραθώνα - και δεν είναι δυνατόν να μην αγαπάει τον Μαραθώνα κάποιος τον τόπο που μένει - πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Να βρούμε τι είναι αυτό που θα τον "αναστήσει".  Όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να το αντιληφθούμε. Και αφού τα προβλήματα είναι κοινά, συνεπώς και οι λύσεις είναι κοινές. Είμαι άνθρωπος της συνεργασίας και της συνεννόησης. Το απέδειξα και το αναγνωρίζουν όλοι όσο ήμουν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήμουν ενωτικός με όλες τις παρατάξεις. Συνεργάστηκα έντιμα με όλους, τη διοίκηση, την αντιπολίτευση και φυσικά τους υπαλλήλους του δήμου, τους στυλοβάτες της καθημερινότητας. Άρα αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω τον τόπο μου.
 
κ. Λιβαθινέ σας ευχαριστώ θερμά.
 
Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Ζουγανέλη.
 
 
 
ΠΗΓΗ  Εφημερίδα "Ζω"

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr