iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Αντιπολίτευση ευθύνης
στον Μαραθώνα από
τον Σπύρο Λιβαθινό


Υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική: Καμιά φορά η αντιπολίτευση διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από την κυβέρνηση. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση όπου η αντιπολίτευση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διοίκηση της δημοτικής Αρχής.
'Οταν μάλιστα πρόκειται για τον πολύπαθο δήμο Μαραθώνα που άφησε πίσω του συντρίμμια το... παρανοικό πέρασμα του Ηλία Ψηνάκη, τότε η αντιπολίτευση όχι μόνο καλείται να μην έχει ''διακοσμητικό'' θεσμικό ρόλο και στείρα αντιπολιτευτικό, αλλά ευθύνη και προτάσεις ουσίας.
Ο επικεφαλής της ''Συμμαχίας'' Σπύρος Λιβαθινός το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και ήδη κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Η κατευθυντήρια γραμμή του στους 17 δημοτικούς συμβούλους του είναι ''όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση''. Αλλά δίπλα στην κοινωνία για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του πολίτη. Και όπου η δημοτική Αρχή αποδεικνύεται ανεπαρκής ή ολιγωρεί , αν κινείται ''ύποπτα'' τότε να παρεμβαίνει δυναμικά με προτάσεις και επιχειρήματα.
Ο Σπύρος Λιβαθινός δεν άλλαξε φιλοσοφία ή χαρακτήρα επειδή δεν εξελέγη δήμαρχος. Εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να ''παίζει για την ομάδα''. Ο ιστορικός δήμος Μαραθώνα σαφώς και χρειάζεται ανθρώπους με την προσωπικότητα του Σπύρου Λιβαθινού. Έχει ανάγκη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αυτοδιοικητικά στελέχη αυτού του βεληνεκούς με ήθος, ευγένεια και αξιοπρέπεια.
Όσο για το ''γιατί'' ο κ. Λιβαθινός δεν εξελέγη δήμαρχος, τα ''σενάρια'' και οι εικασίες είναι πολλές. Ίσως και να μην έχουν καμία σημασία. Αλλά ίσως και να έχουν, αν και αυτό θα το δείξει το μέλλον. Δηλαδή αν ο κ. Στέργιος Τσίρκας αποδειχθεί άξιος ηγέτης. Ένας καλός δήμαρχος που δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν θα δώσει τη ''χαριστική βολή'' στον Μαραθώνα. Ποιός νοήμων, πολιτισμένος και σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει να πετύχει στο έργο του ο κ. Τσίρκας? Το καίριο ερώτημα είναι αν μπορεί να τα καταφέρει. Δεν φανταζόμαστε να μην θέλει. Δεν είναι δυνατόν. Το θέμα είναι αν ο κ. Τσίρκας έχει το αυτοδιοικητικό ανάστημα, αλλά κυρίως τους συνεργάτες να πετύχει. Γιατί ως γνωστόν ''ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη''.
Ο Μαραθώνας δεν είναι απλώς ένας ταλαιπωρημένος δήμος. Είναι ένας δήμος ''στην εντατική'' μετά τον ''ιό Ψινάκη''.
Για να επιστρέψουμε όμως στα ''σενάρια'' της "ήττας" του κ. Λιβαθινού (σε εισαγωγικά η λέξη ήττα γιατί αν δει κάποιος ψύχραιμα τα ποσοστά δεν πρόκειται για ήττα), ο οποίος συγκέντρωσε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών 45%, απομονώνουμε ένα δημοσίευμα επί λέξη από την πολιτική εφημερίδα contra news, το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και φυσικά προκάλεσε αίσθηση.
''Πλαισιωμένος από στενούς συνεργάτες τόσο των δύο ''ισοβίων'' δημάρχων Νέας Μάκρης Βασίλη Τζιλάβη και Ιορδάνη Λουίζου, όσο και κάποιους του Ηλία Ψηνάκη, βρίσκεται ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. Έτσι εξηγείται και το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού οι πάντες ενώθηκαν για να μην εκλεγεί ο Σπύρος Λιβαθινός, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση".
Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ψήφισε για δήμαρχο τον Σπύρο Λιβαθινό, οποίος ήταν μόνος όπως αποδείχθηκε εναντίον όλων. Συνεπώς μόνο ''ηττημένος'' δεν αισθάνεται, αλλά υπερήφανος για την έντιμη και ευπρεπή ''μάχη'' που έδωσε. 
Ο Μαραθώνας πρέπει να συνέλθει. ''Κουβαλάει'' την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι (μαζί με το Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας μην ξεχνάμε το τραγικό Κόκκινο Λιμανάκι), το ανοικτό θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού και τα δεκάδες προβλήματα της καθημερινότητας.
Τίποτα δεν τελείωσε επειδή ο Ηλίας Ψηνάκης επέστρεψε στα κότερα και τα χλιδάτα πάρτι του, μετά το ''παιχνίδι'' που βαρέθηκε..
 
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''