iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

''Σταυρόλεξο'' ο
επόμενος δήμαρχος
του Μαραθώνα


Και ο δήμος Μαραθώνα βρίσκεται εν αναμονή της τελικής απόφασης της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2019.

Θα πρόκειται για μια απλή ή ελαφρώς "ενισχυμένη" αναλογική που θα δίνει μπόνους κάποιων εδρών στον πρώτο ,αλλά ας περιμένουμε - όπως κάνουν όλοι - τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Ουδείς έως σήμερα δεν έχει εκδηλώσει την προθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ηλίας Ψηνάκης μετράει αντίστροφα, μέχρι την οριστική και τυπική εξαφανισή του από τον Μαραθώνα, αναζητώντας κάποιου αλλού αυτοδιοικητική "στέγη", πιθανότατα στον δήμο Αθηναίων απ όπου ξεκίνησε άλλωστε την ενασχολησή του με τα κοινά, δίπλα στον Νικήτα Κακλαμάνη. Κάποιες πληροφορίες για πολιτικά "πίτσι πίτσι" με τον Γιώργο Πατούλη παραμένουν ανεξακρίβωτες.

Ποιός θα διαδεχθεί τον Ηλία Ψηνάκη παραμένει άγνωστο, αν και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ανεξάρτητος σύμβουλος Σπύρος Λιβαθηνός, φαίνεται να "οδηγεί την κούρσα" των εξελίξεων. Ο ίδιος τηρεί "σιγή ιχθύος" και εξακολουθεί να κινείται σε ήπιους τόνους στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα έχει επαφές τόσο με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, όσο και με νέους ανθρώπους σε ενδεχόμενου καθόδου διεκδίκησης της δημαρχίας.

Γράψαμε στην αρχή ότι η απλή αναλογική ή έστω ελαφρών ενισχυμένη αναλογική σημαίνει πολλά ιδιαίτερα για τον δήμο Μαραθώνα, καθώς όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό το σύστημα προφανώς θα ευνοήσει συμμαχίες και συνεργασίες τοπικών παραγόντων και παρατάξεων.

Μη φανταστείτε "μοντέλο" συνδιοίκησης όπως σε Ραφήνα - Πικέρμι με τους κυρίους Μπουρνούς και Πιστικίδη που μοιράστηκαν τον δημαρχιακό θώκο, από δυόμισι χρόνια ο καθένας. Θα μπορούσε όμως ο εν δυνάμει δήμαρχος να δώσει μιά θέση ευθύνης με ενισχυμένες αρμοδιότητες σε κάποιον που θα τον "ακολουθούσε" στην επιχείρηση διάσωσης του Μαραθώνα, ο οποίος "πνέει τα λοίσθια". 

Εκτός του Σπύρου Λιβαθινού στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρίσκεται το όνομα του Στέργιου Τσίρκα, επικεφαλής της "Ενωμένης Πολιτείας" που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Ιορδάνη Λουίζου. Ο κ. Τσίρκας "δεν ανοίγει τα χαρτιά του" καθώς μετρά τις δυνάμεις του. Έμπειρος αυτοδιοικητικός δεν θα ρίσκαρε να καταποντιστεί στις κάλπες και ενδεχομένως να προτιμούσε μιά έντιμη και αξιοπρεπή συνεργασία με σημαντικό ρόλο στη διοίκηση. 

Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και το "νεύμα" του Ιορδάνη Λουίζου στους δικούς του ανθρώπους για το πού θα στραφούν. Δεν είναι αμελητέα η "δεξαμενή" ψήφων του κ. Λουίζου επί σειρά ετών δημάρχου με αναμφισβήτητο έργο στην περιοχή, καθώς και η πολιτική επιρροή του. Ο ίδιος έχει άριστες σχέσεις αλληλοσεβασμού και με τους δύο. Τόσο με τον κ. Λιβαθινό όσο και με τον κ. Τσίρκα.

Για τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού "κουτσομπολιού", δημοσιευμάτων ή "αυτοπροτάσεων" μέσω φίλων δεν θα συνιστούσαμε δημοσιογραφικά να μην προσμετρηθούν σε σοβαρό επίπεδο. Ακούγεται ας πούμε το όνομα παλαιού διατελέσαντος δημάρχου - όχι ο Σπύρος Ζάγαρης, ο οποίος έχει επιλέξει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην ανακατευτεί ξανά στην αυτοδιοίκηση, καθώς επιθυμεί να μην 'τσαλακωθεί" η εικόνα του. Ούτε βεβαίως του επίσης επί σειρά ετών Βασίλη Τζιλάβη, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί από τα κοινά και αρκείται σε ρόλο "Νέστωρα".

Από την παράταξη "Πολίτες" του κ. Ψηνάκη αφενός δεν φαίνεται κανένας διατεθειμένος να  χριστεί "διάδοχος" ενός αποτυχημένου δημάρχου και αφετέρου ποίος "τρελός" θα έβαζε "το κεφάλι του στον ντορβά" σε έναν ημιθανή δήμο; 

Το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι θα κάνουν, πού θα ''απορροφηθούν'' πολιτικά στις επόμενες κάλπες οι στενοί συνεργάτες του κ. Ψηνάκη που τον στηρίζουν ακόμη και σήμερα. Έχουν συνδέσει το ονομά τους με μία αναιμική διοίκηση, η οποία οδήγησε τον ιστορικό Μαραθώνα στο χείλος του γκρεμού.

Σε όλο αυτό το "σταυρόλεξο", το όνομα που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι του Σπύρου Λιβαθινού, ο οποίος χωρίς να έχει ανακοινώσει την υποψηφιοτητά του δέχεται ύπουλες επιθέσεις από ύποπτα παράκεντρα σε επίπεδο διαδικτύου. Απαξιωτικοί και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί όπως "πρώην ποδοσφαιριστής", "ξένος" ή "άλλος ένας σελέμπριτι" δεν συνάδουν σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Ένας άμεμπτος αθλητής ο ο οποίος τίμησε επί δεκαετίες, πέρα από μία ιστορική ομάδα τον Παναθηναικό και την εθνική ομάδα ως αρχηγός της, και τα τελευταία χρόνια είναι ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής νέων δεν είναι "πρώην ποδοσφαιριστής". Ένας άνθρωπός που διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα και παραιτήθηκε λίγους μήνες αφότου κατάλαβε τι συμβαίνει με τον κ. Ψηνάκη, ενώ αργότερα και ανεξαρτητοποιήθηκε δεν είναι "πρώην ποδοσφαιριστής". Ένας οικογενειάρχης με τέσσερα παιδιά που κατοικεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και στηρίζει ουσιαστικά με πράξεις την τοπική κοινωνία δεν είναι "σελέμπριτι" ή "ξένος". Ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλου του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος δεν είναι "πρώην ποδοσφαιριστής". Ένας μορφωμένος άνθρωπος που αρθρώνει λόγο και άποψη δεν είναι "σελέμπριτι". Ένας συμβολικά "πρεσβευτής" καλής θέλησης της Unicef στον χώρο του αθλητισμού με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο δεν είναι "πρώην ποδοσφαιριστής". 

Ωστόσο αν τελικά είναι υποψήφιος δήμαρχος, οι ψηφοφόροι στις κάλπες είναι αυτοί που θα επιλέξουν αν θέλουν να είναι αυτός που θα προσπαθήσει να βγάλει από την "κινούμενη άμμο" τον Μαραθώνα.