iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Πότε (και αν) θα
το ανακοινώσει
ο Σπύρος Λιβαθινός;


Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι όπως όλα δείχνουν το δίμηνο που θα ξεκαθαρίσει το προεκλογικό τοπίο στον δήμο Μαραθώνα όσον αφορά τους υποψηφίους δημάρχους.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα τοποθετούνται οι επίσημες ανακοινώσεις των πέντε ίσως και έξι ''μονομάχων'' (λέτε και επτά?) στην εκλογική ''αρένα'' του Μαίου 2019.
''Βουνό'' τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον Μαραθώνα - και θα έρθουν κι άλλα ως το καλοκαίρι - με τους κατοίκους να... μουτζώνονται που ψήφισαν ελαφρά τη καρδία τον Ηλία Ψηνάκη το 2014 στελνοντάς τον στη δημαρχιακή καρέκλα από την πρώτη Κυριακή.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς αυτό τον όγκο ανεπίλυτων θεμάτων που θα αφήσει πίσω του ο νυν δήμαρχος, ο οποίος ''θα πάει διακοπές γιατί κουράστηκε'' κατά δηλωσή του.
Τι αφήσεις και τι να πιάσεις αυτά τα χρόνια της διοίκησης του κ. Ψηνάκη. Πόσα κωμικοτραγικά συνέβησαν. Πόσα επικίνδυνα πολιτικά ατοπήματα έγιναν. Πόσες φορές άλλαξαν αντιδήμαρχοι, έφυγαν και ξαναγύρισαν. Πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινοτητά τους. Πόσο πίσω πήγε ο ιστορικός δήμος. Είναι πραγματικά κρίμα.
Η κοινωνία τώρα περιμένει ως μάνα εξ ουρανού έναν σοβαρό άνθρωπο να βάλει μια τάξη στο χάος. Να νοικοκυρέψει το διαλυμένο ''σπίτι''. Να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στους απογοητευμένους δημότες του Μαραθώνα. Από τον Βαρνάβα και το Γραμματικό ως το Μάτι της πύρινης κόλασης. Από το Καλέντζι ως την Αγία Μαρίνα. Και από τη Νέα Μάκρη ως το Ζούμπερι και τον Άγιο Ανδρέα. 
Είναι πολύ μεγάλη η περιοχή. Και σε συνδυασμό με τις πολλές ανοικτές ''πληγές'' ο επόμενος δήμαρχος θα δεινοπαθήσει. Θα ''γονατίσει'' για να βάλει μια σειρά.
Αυτός ο άνθρωπος θα χρειαστεί πολύ μεράκι, κουράγιο και βοήθεια από όλους. Συνεργάτες στη Δημοτική Αρχή, την αντιπολίτευση με μιάς μορφής οικουμενικότητα, τους ίδιους τους κατοίκους, τους φορείς, τους συλλόγους. Είναι αδύνατον ένας δήμαρχος όσο ικανός και να είναι, όσο καταρτισμένο σχέδιο κι αν έχει να τα καταφέρει.
Κάθε εβδομάδα που περνάει, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Λιβαθηνός προχωράει κι ένα βήμα μπροστά με επαφές, συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων με πολλούς ανθρώπους. Προσηνής και φιλικός με μία νηφαλιότητα στον λόγο και ευπρέπεια στη ζωή του, επιθυμεί - όπως δείχνουν όλα - να διεκδικήσει τη δημαρχία του Μαραθώνα. Είναι ένας στόχος ζωής (αν και ο ίδιος δεν το έχει παραδεχτεί καθαρά και επισήμως) να βοηθήσει τον τόπο που κατοικεί δεκαετίες με την οικογενειά του από τη θεσμική θέση του δημάρχου. 
Το έχουμε γράψει σε αυτή την εφημερίδα πολλές φορές. Η ζωή καμιά φορά είναι απρόβλεπτη. Μέχρι κάποιος να ανακοινώσει δημοσίως κάτι επίσημα (ό,τι κι είναι αυτό) όλα τα άλλα παραμένουν σενάρια, εικασίες και πληροφορίες του ρεπορτάζ.
Αν τελικά ο Σπύρος Λιβαθινός κάνει το μεγάλο αυτοδιοικητικό ''άλμα'' της διεκδίκησης αναμφισβήτητα θα τον στηρίξει με ειλικρινή αγάπη ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του δήμου Μαραθώνα. Αυτό που ελπίζει σε έναν αταλάντευτα έντιμο άνθρωπο, με λόγο και ''μπέσα''. Σε έναν άνθρωπο που δεν κάθισε να ''λεκιαστεί'' ούτε λεπτό μόλις αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τι συμβαίνει με τον κ. Ψηνάκη. Κι έφυγε. Ανεξαρτητοποιήθηκε. Και του άσκησε και του ασκεί σκληρή και ουσιαστική αντιπολίτευση. Με στοιχεία και αλήθειες. Τελευταία η επιστολή για την ασφάλεια στην περιοχή που έφτασε μέχρι και το ελληνικό κοινοβούλιο.
Σε έναν άνθρωπο που - για προσέξτε - επιθυμεί βαθιά μόνο να εργαστεί για το κοινό καλό. Όχι για να φωτογραφίζεται, να ''αλληθωρίζει'' προς ίδιον όφελος (όποιο κι αν είναι αυτό), να ιδρύει προσωπικά ιδρύματα και να κάνει χαβαλέ. Όχι για να είναι ευκαμψίας τοπικών συμφερόντων και ''μαριονέτα'' τοπικών παραγόντων που θεωρούν ''τσιφλίκι'' τους τον Μαραθώνα. Σε έναν άνθρωπο που είναι γνήσια υπερκομματικός. Σε έναν άνθρωπο που δεν θα υποσχεθεί τίποτα ψεύτικο, αλλά θα πράξει όσα μπορεί, ακόμη και πάνω από τις δυνάμεις του.
Με δύο προυποθέσεις. Να είναι υποψήφιος και να τον εμπιστευτεί η κοινωνία.