iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Γ. Παπαδοκοτσώλης
μαζί με τον
Σπύρο Λιβαθινό


Όταν στις αρχές του 21ου αιώνα, η απειλή της λειτουργίας  ΧΥΤΑ στην περιοχή μας άφηνε το σύνολο της κοινωνίας παγερά αδιάφορο, υπήρχαν άνθρωποι που από τότε πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που ερχόταν και να ευαισθητοποιήσουν φορείς και αρμόδιες αρχές, τονίζει η Συμμαχία του υποψηφίου δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Λιβαθινού.

Το όνομα Γιώργος Παπαδοκοτσώλης είναι συνυφασμένο με την επιστημονική και τεκμηριωμένη προσπάθεια αποτροπής ολοκλήρωσης του έργου εδώ και 15 χρόνια!  Επιστημονικός συνεργάτης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθήνας και του Ερευνητικού Ιδρύματος CNR Consiglio Nazionale delle Ricerche της Μπολόνια, πτυχιούχος γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, με μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιώργος Παπαδοκοτσώλης  είναι ο άνθρωπος που από το 2003 προχώρησε σε εθελοντική παρακολούθηση φυσικών παραμέτρων στην περιοχή κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωχημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ευρήματα των ερευνών του αποδεικνύουν με τον πλέον επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα χωροθέτησης του έργου και η παρουσία του στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ  προσδίδει στο συνδυασμό μας όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία που χρειάζεται να διαθέτει η νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε εγκληματική επίδραση στο περιβάλλον  σε στεριά και θάλασσα, που θα υποθηκεύσει το μέλλον της  πόλης μας και των παιδιών μας.

Ο Γιώργος  Παπαδοκοτσώλης  θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΚΟΤΣΩΛΗ  ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Φίλες και φίλοι,

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να εξορμώ με τους φίλους μου με τα ποδήλατα στο έλος και  πευκοδάσος του Σχινιά. Βόλτες ως τις ρεματιές του Βαρνάβα και  στην παραλία του Σέσι και του Ραμνούντα, να απολαμβάνω τη φύση και το αγαπημένο μου χόμπι του ψαρέματος. Καταδύσεις, ψαροντούφεκο, οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής μοιάζουν πλημμυρισμένες από τα νερά της θάλασσάς μας και τον σπάνιο υδάτινο πλούτο της περιοχής μας. Ακόμη και σήμερα συναντώ δελφίνια στον Ευβοικό.

Ως επιστήμονας γεωλόγος, πλέον, μου είναι αδύνατο να αφήσω αυτόν τον κόσμο της σπάνιας ομορφιάς να καταστραφεί επειδή κάποιοι επέλεξαν για τους δικούς τους  λόγους  να χωροθετήσουν στο Γραμματικό μια περιβαλλοντική νάρκη που απειλεί να σκοτώσει το ίδιο μας το μέλλον.

Από το 2003 που ξεκίνησα εθελοντικά, σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, την παρακολούθηση των επιπτώσεων που θα είχε η λειτουργία ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως τον κίνδυνο υποθαλάσσιας διάβρωσης και μόλυνσης στην παράκτια ζώνη του Σέσι, αδυνατούσα να πιστέψω το μέγεθος του εγκλήματος.

Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω καλά τι θα συμβεί και οφείλω να δώσω μάχη για να αποτρέψω το κακό που έρχεται. Όσο κυλούσαν οι εργασίες, όλα αυτά τα χρόνια, γινόντουσαν ολοένα και περισσότερο αντιληπτές οι περιβαλλοντικές  επιπτώσεις  (λόγω της άστοχης επιλογής χωροθέτησης) τόσο στον χερσαίο, όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο. Το φυσικό τοπίο άλλαζε και όσοι ασχολούμαστε επιστημονικά με τη διάβρωση και μόλυνση των εδαφών, μπορούσαμε εύκολα να το αντιληφθούμε.

Οι  τεχνικές  εκθέσεις  που καταθέσαμε έγκαιρα  και επίσημα στον Δήμο με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωχημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου επικύρωναν την ευαισθησία του χώρου και την απειλή που ερχόταν.  Οι ενέργειες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν για να οδηγηθούμε σε διακοπή της κατασκευής και αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή, δεν έγιναν ποτέ, ή τουλάχιστον δεν έγιναν ποτέ με τον απαιτούμενο  αποτελεσματικό τρόπο.

Οι συγκεκριμένες εκθέσεις ήταν ένα όπλο που δεν αξιοποιήθηκε ή δεν αξιολογήθηκε σωστά με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα στο…  παρά πέντε της λειτουργίας του έργου. Δεν έχει σημασία να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να αναζητήσουμε ευθύνες. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε σήμερα ή μάλλον… τώρα. Να αναζητήσουμε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μην υποβαθμίσουμε τις ζωές μας.

Να βγούμε οι ίδιοι μπροστά, να πληροφορήσουμε άμεσα τους κατοίκους  για τις καταστροφικές και μη αντιστρεπτές συνέπειες του έργου και να συμμετάσχουμε ενεργά σε μια διοίκηση Δήμου που θα θωρακίσει το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας και θα αλλάξει τη λανθασμένη νοοτροπία  μας, των  προηγούμενων καιρών.

Η γνωριμία μου με τον Σπύρο Λιβαθινό, κατά τη διάρκεια διαδοχικών εκδηλώσεων και συναντήσεων με επίκεντρο το θέμα του ΧΥΤΑ, με έπεισαν για τις προθέσεις που έχει για τον Δήμο μας. Είδα μπροστά μου έναν αγωνιστή, έναν άνθρωπο παθιασμένο να προστατεύσει την πόλη μας και να την οδηγήσει ξανά σε μονοπάτια ευημερίας, έναν υποψήφιο Δήμαρχο με γνώση του αντικειμένου και ενθουσιασμό.

Βρίσκομαι,  λοιπόν, στο πλευρό του φιλοδοξώντας να γίνω κι εγώ αρωγός μιας δημοτικής αρχής που παλεύει να αποτρέψει την ολοκλήρωση του εγκλήματος στο Μαύρο Βουνό και που θα μπορέσει να μεταμορφώσει τον Δήμο Μαραθώνα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Τα προβλήματα και οι ανάγκες  μεγάλες και διαφορετικές. Ο  «Καλλικράτης» συγχώνευσε γεωγραφικά πρώην δήμους με διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικές απαιτήσεις. Οι ακτές μας διαβρώνονται, η περιοχή μοιάζει απροστάτευτη σε φυσικά φαινόμενα (άμεση ανάγκη αποτελεσματικής  πυρασφάλειας,  υφαλμύρινση έλους Σχινιά και υδροφόρου ορίζοντα, διάβρωση ακτής Νέας Μάκρης, σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων της Μακάριας  Πηγής κλπ.) η αναγκαιότητα νέων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων μας (ανακύκλωση στην πηγή, εκμετάλλευση και κομποστοποίηση οργανικών καθημερινών αποβλήτων, ανακύκλωση υγιών υλικών και άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες… ας  τις υιοθετήσουμε και να τις  προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες).  Στόχος μας επίσης, η ανάδειξη και εκμετάλλευση της φυσικής και ιστορικής μοναδικότητας  του ευρύτερου Δήμου Μαραθώνα όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο  ιστορικό Χώρο με αύξηση  και οργάνωση της επισκεψιμότητας του θεματικού τουρισμού.

Μεγάλα στοιχήματα, τα οποία για να κερδίσουμε οφείλουμε να παλέψουμε σκληρά. Οφείλουμε να συμμαχήσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις  μας,  παραμερίζοντας  προσωπικές  αντιπαραθέσεις που εμποδίζουν την ευημερία, επενδύοντας στη γνώση και σε ένα οργανωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου μας.

Άλλα περιθώρια… απλά δεν υπάρχουν !