Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Π. Πανουργιάς
μαζί με τον
Σπύρο Λιβαθινό


Η αγωνία για το μέλλον του τόπου μας και η εμπιστοσύνη με την οποία αρχίζει να περιβάλλει η τοπική μας κοινωνία τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, οδηγούν ανθρώπους με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν (μετά από πολυετή απουσία από τα κοινά) στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού, διαπιστώνοντας τη γέννηση μιας εξαιρετικά ελπιδοφόρας κίνησης για τον Δήμο Μαραθώνα τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Λιβαθινού.

Ο Παναγιώτης Πανουργιάς υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Γραμματικού (έχοντας μάλιστα υπηρετήσει τις θέσεις του Αντιπρόεδρου και του Προέδρου το 2001 και το 2002) και θα είναι υποψήφιος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στο ψηφοδέλτιο της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας στις εκλογές του Μαΐου.

Πτυχιούχος Εργοδηγός Δομικών Έργων και ΚΑΤΕ Δομικών της Σιβιτανίδειου Σχολής, διαθέτει πολυετή εμπειρία σε έργα οδοποιίας (έχοντας εργαστεί ως εργοταξιάρχης και κλιμακιάρχης χωματουργικών και ασφαλτικών έργων της 6ης Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στο Ελικοδρόμιο Μαραθώνα, το Αεροδρόμιο της Πάρου και το Αεροδρόμιο των Κυθήρων), στις κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδων βόλεϊ, μπάσκετ καθώς και το γήπεδο του Γραμματικού) ενώ έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών σε θέσης ευθύνης δημόσιας διοίκησης, καθώς υπήρξε Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών και Ελεγκτής Προγραμμάτων ΝΘΕ ΚΑΙ ΝΕΕ του ΟΑΕΔ.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ ως άνθρωπος με διαχρονική συμμετοχή και δράσεις στην τοπική κοινωνία αποτελεί από το 2015 μαζί με την Πηνελόπη Λιαδάκη τη διμελή επιτροπή του ΚΑΠΗ Γραμματικού.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Φίλες και φίλοι,

Γυρνώντας πίσω το χρόνο και σταματώντας στις αρχές του 21ου αιώνα – περίοδο που διετέλεσα σύμβουλος της τότε αυτόνομης Κοινότητας Γραμματικού – δεν πίστευα ότι, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, θα έβλεπα τον τόπο που γεννήθηκα και έζησα να μαραζώνει σε ένα περιβάλλον εγκατάλειψης και εξαθλίωσης.

Η ένταξη του Γραμματικού σε έναν μεγαλύτερο Δήμο, θα μπορούσε να έχει αποτελέσει εφαλτήριο εξέλιξης και ανάπτυξης για την περιοχή. Αντ’ αυτού επέφερε την ολοκληρωτική διάλυση της Κοινότητας. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπιζόμαστε ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα,  αφημένοι στην τύχη μας. Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, η Κοινότητα δούλευε πιο σωστά και αποτελεσματικά τα χρόνια που λειτουργούσε αυτόνομα.

Βλέποντας, λοιπόν, όλη αυτή την κατάσταση θεώρησα ηθική μου υποχρέωση απέναντι σε κάθε συντοπίτη μου να επιστρέψω στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Για να τη λάβω, έπαιξαν ρόλο τρεις εξαιρετικά σημαντικοί παράμετροι:

Πρώτον, η νομοθετική ρύθμιση του Κλεισθένη αναβαθμίζει τον μέχρι σήμερα διακοσμητικό ρόλο των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, δίνοντας τους και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Σε απλή μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι η κάθε Κοινότητα είναι σε θέση να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα αυτόνομο διοικητικό πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται ακόμη και για τις πιο απλές αποφάσεις της να αναμένει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεύτερον, χρειάστηκε να συναντηθώ με έναν υποψήφιο Δήμαρχο που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Στο πρόσωπο του Σπύρου Λιβαθινού είδα έναν ήρεμο, συνεργάσιμο και οξυδερκή άνθρωπο, που επενδύει στη δύναμη της ομάδας, που έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις  και με πείθει ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να συμμαζέψουμε το Δήμο μας και να δώσουμε στο Γραμματικό μας τη χαμένη του αίγλη.

Τρίτον, αναζητούσα έναν συνδυασμό που θα αποδείκνυε στην πράξη ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί η παραμικρή οικολογική καταστροφή στον τόπο μας από τη λειτουργία του εγκλήματος που ονομάζεται ΧΥΤΑ. Αρκεί να δει κανείς την παρουσία στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού ονομάτων όπως αυτά της Σταυρούλας Δρακοπούλου, ή του Γιώργου Παπαδοκοτσώλη για να αντιληφθεί την ξεκάθαρη και χωρίς εκπτώσεις θέση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στο θέμα που «καίει» όλους μας.

Νιώθω την υποχρέωση να παλέψω προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα της Κοινότητας: Το πρόβλημα της ύδρευσης. Η έλλειψη οργανωμένης εξυπηρέτησης των κατοίκων εντός της Κοινότητας που τους υποχρεώνει να κατεβαίνουν σε Μαραθώνα ή Νέα Μάκρη για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η έλλειψη αγροτικού γιατρού. Η ζωή των κατοίκων του Γραμματικού έχει μετατραπεί, δυστυχώς, σε έναν αληθινό Γολγοθά.

Αυτή αισθάνομαι ότι είναι και η αποστολή μου: Στο τέλος της ερχόμενης τετραετίας να αισθάνεται κάθε κάτοικος του Γραμματικού ότι έχει αποκτήσει δίπλα του μια δημοτική αρχή που θα τον σέβεται, θα εκτιμά τους αγώνες του, θα τον προστατεύει και που θα έχει βοηθήσει τον τόπο να εισέλθει σε μια πορεία ανάπτυξης και ελπίδας.