iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Η Αγγελική Ράικου
μαζί με τον
Σπύρο Λιβαθινό


Η ζωή της ένας αγώνας αντοχής με ακατάπαυστη εθελοντική προσφορά στο συνάνθρωπό της. Γεννημένη στη Σούφανη Μαραθώνα, εμπνευσμένη από την αθλητική και ιστορική κληρονομιά του Μαραθώνα, η Αγγελική Ράικου επέλεξε να δραστηριοποιηθεί ως ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ταυτόχρονα με την επαγγελματική της πορεία, σημειώνει η Συμμαχία του υποψηφίου δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Λιβαθινού. 

Όταν το 2011 ο αθλητικός σύλλογος Φειδιππίδης – ο μοναδικός σύλλογος κλασσικού αθλητισμού που υπήρχε στη γενέτειρα του μαραθωνίου δρόμου – κινδύνευε με αφανισμό, έχοντας απομείνει με μόλις έξι αθλητές στα μητρώα του, η Αγγελική Ράικου μαζί με μια ομάδα ενεργών συντοπιτών της (την Εύη Ζορμπά, τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τη Μαρία Χιώτη, τον Μάκη Αλμπάνη, τη Μαρινίκη Τσιτσιλώνη και τον Παναγιώτη Γαβριλόπουλο) αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες ελεύθερου χρόνου για να τον αναγεννήσουν από τις στάχτες του και να μη στερήσουν από τα παιδιά του Μαραθώνα την ευκαιρία να γυμνάζονται και να γνωρίζουν το μαγικό κόσμο του στίβου.
Κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να δώσουν ζωή στο σύλλογο, ο οποίος σήμερα μετράει περισσότερους από 80 ενεργούς αθλητές.
Η αποφασιστικότητα και το όραμα της Αγγελικής Ράικου για έναν Μαραθώνα αντάξιο της κληρονομιάς του, προστίθεται πλέον στη δημιουργική ομάδα της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ καθώς η επί σειρά ετών πρόεδρος του Φειδιππίδη θα είναι υποψήφια με το συνδυασμό μας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΡΑΪΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Φίλες και φίλοι,

Τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι ότι οι δείκτες του ρολογιού έχουν γυρίσει πίσω στο 2011. Τότε που μια ομάδα ενεργών πολιτών του Μαραθώνα – με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον αθλητισμό – ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε τον αθλητικό σύλλογο «Φειδιππίδης» που βρισκόταν ένα βήμα πριν την ολική εξαφάνισή του.

Μιλώντας στο φιλικό μου περιβάλλον, εκείνη την εποχή, για την πρόθεσή μου να εμπλακώ στη διοίκηση του συλλόγου, εισέπραττα καχυποψία και αρνητικές προτροπές. «Πού πας να μπλέξεις;», «μην ανακατεύεσαι με αυτά», «στο τέλος θα σε βρίζουν όλοι», «να δεις που θα σε κατηγορούν ότι τρως λεφτά», «άσε κανέναν άλλον να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Οκτώ χρόνια μετά, νιώθω να ζω το ίδιο έργο. Μόνο που αυτή τη φορά οι ίδιες απαντήσεις έρχονται να συνοδεύσουν την επιλογή μου να εμπλακώ για πρώτη φορά στα κοινά, όντας υποψήφια ενός συνδυασμού.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα με έκαναν να πειστώ ότι έχω λάβει μια απόλυτα σωστή απόφαση. Βλέπετε, στην Ελλάδα – όχι μόνο στην τοπική μας κοινωνία – έχουμε μάθει να ρίχνουμε όλο το ανάθεμα σε πολιτικούς ή «πολιτικούς» που οι ίδιοι επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν στα όργανα διοίκησης της χώρας και του Δήμου μας και ποτέ δεν αναλογιζόμαστε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τις λανθασμένες επιλογές προσώπων που πραγματοποιούμε.

Όπου κι αν κοιτάξεις στα social media, βλέπεις παντού κριτική και πουθενά αυτοκριτική. Εμείς οι πολίτες δεν φταίμε σε τίποτα; Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο τόπος μας θα πάει προς το καλύτερο, μόνο όταν οι ίδιοι αποφασίσουμε ότι πρέπει να δράσουμε για να αλλάξουμε τη μοίρα του.

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Όλοι όσοι το 2011 συμμετείχαμε στην προσπάθεια διάσωσης του Φειδιππίδη, νιώθουμε σήμερα περήφανοι για εκείνη την απόφασή μας. Το ίδιο περήφανη θέλω να αισθάνομαι σε 4,5 χρόνια ως μέλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, γνωρίζοντας ότι θα έχω προσθέσει κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη σωτηρία του τόπου μας.

Για 15 χρόνια διατηρούσα περίπτερο στη Νέα Μάκρη. Στον Μαραθώνα γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιήθηκα. Δεν μπορώ να βλέπω τον τόπο μου να καταστρέφεται και να μένω απαθής. Στη ζωή μου έχω μάθει να συμμετέχω, ακόμη κι όταν όλοι γύρω μου είναι διστακτικοί να υποστηρίξουν την επιλογή μου.

Όλοι πρέπει να γίνουμε η έμπνευση του διπλανού μας. Ο ένας οφείλει να βοηθάει τον άλλον και να μην επιτρέπει να τον καταβάλλει η δικαιολογημένη απογοήτευσή του. Έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου στα μικρά παιδιά, έχοντας μοιραστεί τις αγωνίες τους και έχοντας αποκτήσει μαζί τους μια διαφορετική σχέση, δεν θα μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Σπύρου Λιβαθινού.

Δεν θα μπορούσα παρά να αποδεχτώ την πρόσκληση ενός ανθρώπου που μου εμπνέει εμπιστοσύνη, που διαθέτει όραμα για τον τόπο μας, που με έχει πείσει ότι δεν θα αφήσει τίποτα να πάει χαμένο και που με την έγκαιρη και άμεση αντίστασή του στον Ηλία Ψινάκη απέδειξε ότι μπροστά στην ηθική του δεν λογαριάζει ούτε καρέκλες, ούτε θέσεις, ούτε μισθούς.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του Δήμου μας, αρκεί όλοι μας να καταλάβουμε ότι για να το πετύχουμε πρέπει να αγωνιστούμε!