iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ο Αλέξανδρος Ρέρρας
μαζί με τον
Σπύρο Λιβαθινό


Με το συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ του κ. Σπύρου Λιβαθινού, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Μαϊου ο ιατρός κ. Αλέξανδρος Ρέρρας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών και διεξοδικής συζήτησης γύρω απ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μαραθώνα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

– Αναγνωρίζεται η ιερή υποχρέωση ανέγερσης Μνημείου στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.

– Αναφορικά με τα προβλήματα εκ της λειτουργίας του Φράγματος Μαραθώνα συμφωνείται ότι:

α) Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, θα απαιτηθεί άμεσα από την ΕΥΔΑΠ παγίων, η ενεργοποίηση της οικολογικής περιοχής του Φράγματος, η οποία σύμφωνα με τις επιταγές του νομοθετικού πλαισίου ανέρχεται σε έως και 6.600.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της πεδιάδας του Μαραθώνα (Γεωργαλάς Σ. – Μαμάσης Ν.: Εκτίμηση Οικολογικής Παροχής στον Ταμιευτήρα του Μαραθώνα. Διαχείριση και Αξιοποίηση. Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Θεόφραστος – Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ).

β) Είναι γνωστό ήδη από το 2002, ότι τομείς του Φράγματος χρήζουν στενής παρακολούθησης από ειδικούς μηχανικούς φραγμάτων (Geophysical methods contributing to the testing of concrete dams. Application at the Marathon Sam Article in Journal Applied Geophysics 50 (3): 247-260 – June 2002). 

Στο ΦΕΚ 4420/30-12-2016 δημοσιεύτηκε η Απόφαση περί «Έγκριση Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων – Διοικητική Αρχή Φραγμάτων», όπου θεσπίζονται κανόνες και διαδικασίες με τις οποίες ο Κύριος του Έργου (η ΕΥΔΑΠ παγίων εν προκειμένω), οφείλει να προλαμβάνει «καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και εγκαταστάσεις ή να προκαλέσουν ζημιές στο περιβάλλον». Συμφωνήθηκε ότι για την προστασία του πληθυσμού κατάντη του φράγματος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση συμμόρφωση της ΕΥΔΑΠ παγίων με τις επιταγές του Νόμου και το θέτουν ως επείγουσα προτεραιότητα.

– Για την ευημερία των αγροτών της περιοχής, τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα του Μαραθώνα, πρέπει να περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Δημοτικής Υπηρεσίας ύδρευσης (και Άρδευσης στο μέλλον), ώστε έτσι να εξασφαλιστούν δια παντός από τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης από πολυεθνικές εταιρίες «αρπαγής νερού», που θα είχε ως αποτέλεσμα το «θάνατο» του μικροαγρότη.

– Συμφωνήθηκε ότι εφόσον η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το Δήμο με σταθερή τιμή (0,58 ευρώ + ΦΠΑ ανά κυβικό), ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης, αποτελεί στρέβλωση και αδικία για τους καταναλωτές η κλιμακωτή χρέωση του νερού, ανάλογα με την κατανάλωση (από 0,91 έως 1,75 ευρώ ανά κυβικό). Έτσι η χρέωση στους καταναλωτές που υδροδοτούνται αμιγώς από την ΕΥΔΑΠ, θα είναι σταθερά 0,91 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (τελική τιμή με ΦΠΑ), ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης. Τα διαφυγόντα έσοδα, μπορούν και επιβάλλεται να ανακτηθούν από την περιστολή της υδροκλοπής και υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό.

– Για το σχέδιο πόλεως του οικισμού Μαραθώνα που καρκινοβατεί επί δεκαετίες, συμφωνείται ότι δεν είναι πλέον εφαρμόσιμο. Για τον οικισμό του Μαραθώνα θα αναζητηθούν άλλες πολεοδομικές λύσεις, ώστε να αρθούν σύντομα τα ρυθμιστικά βάρη επί των ιδιοκτησιών που υφίστανται πλέον της εικοσαετίας. Επιβάλλεται δε εντός της τετραετίας να δαπανηθούν πόροι για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού, ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.