iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Βαλερί Βασιλικού:
''Η οικολογία είναι
τρόπος ζωής''


Η Βαλερί Βασιλικού από την 1η Σεπτεμβρίου θα κάθεται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου καθώς εξελέγη με τη ''Δύναμη Ανάπτυξης'' του Ανδρέα Βασιλόπουλου.

Η κ. Βασιλικού κάνει την τιμή να δώσει την πρώτη της συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr. Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα λέει με επίκεντρο την οικολογία.

Γιατί ευαισθητοποιηθήκατε με την οικολογική δράση?

Νομίζω ότι ήταν πάντα φυσικό για εμένα. Από μικρή με απασχολούσαν τα θέματα περιβάλλοντος και την συμπεριφορά μας στα ζώα. Σε κάθε δουλειά που έκανα πάντα προσπαθούσα να δω πώς να το «κάνω πιο οικολογικά». Με τα χρόνια βλέποντας την καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες χώρες όπου δούλεψα, ένιωθα ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου να μάθουν να είναι πιο συνειδητοί, πρώτα από όλα για την υγεία και για το μέλλον των παιδιών τους, να βοηθήσω να μεταδώσω γνώσεις για το πώς να φρενάρουμε η να σταματήσουμε τις σύνηθες καθημερινές πράξης που μας σκοτώνουν σιγά σιγά… Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες, στα παιδιά στα σχολεία, και πάνω από όλα στο Δήμο, από εκεί πρέπει να βγουν οι σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την ποιότητα ζωής και την υγεία μας. Γιατί μην ξεχάστε ότι η ποιότητα ζωής και την υγεία μας εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος μας.

Τι σημαίνει να είναι κάποιος στη ζωή του οικολόγος?

Νομίζω ότι ο κάθε ένας έχει διαφορετική άποψη για το τι είναι οικολόγος. Για εμένα είναι μια απόφαση να ζήσουμε έχοντας σεβασμό για το περιβάλλον που μας τρέφει, το σεβασμό αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα με την εξαφάνιση την σπατάλης, σοβαρή μύωση αποβλήτων (διαλέγοντας συνειδητά τι καταναλώνω, με λιγότερα πλαστικά π.χ., και κομποστοποιώντας ό,τι οργανικό απόβλητο βγαίνει από το σπίτι μου), αγοράζω ντόπια, η τουλάχιστον Ελληνικά. Και βέβαια δεν υποστηρίζω και δεν αγοράζω προϊόντα ανήθικα και βλαβερά για μένα και το περιβάλλον. Φτιάχνω δικό μου απορρυπαντικό ρούχων, χρησιμοποιώ μόνο φυσικά υλικά για την καθαριότητα του σπιτιού, και πολλά άλλα που σκέπτομαι να παρουσιάσω σε ένα εργαστήριο «Πώς να γίνω συνειδητός καταναλωτής».

Στην οικολογία και την αγάπη για το περιβάλλον τι ρόλο παίζει η πολιτική?

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ γιατί δεν ασχολούμαι με πολιτική. Κάποτε για μένα είχε μια έννοια που δημιουργούσε σεβασμό, τώρα η πολιτική στην άσχημη πλευρά της (γιατί υπάρχουν και λίγοι σοβαροί πολιτικοί) είναι μια έννοια που περιγράφει το ο’τι χειρότερο έχει ο άνθρωπος μέσα του (η ψευτιά, η προδοσία, το να καταστρέψεις τους άλλους με συκοφαντία, εκβιασμούς, εγωκεντρισμός, σπατάλη, και πάνω από όλα μην κάνουμε κάτι για το κοινό καλό) Στην πολιτική δυστυχώς δεν χωράει η αγάπη για τίποτα, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τα παιδιά μας, ούτε τους ηλικιωμένους μας. Και όπως έχετε κατάλαβε, στο Δημοτικό Συμβούλιο εγώ θα συνεχίσω να ασχοληθώ δυναμικά με την προστασία του περιβάλλοντος για την ποιότητα ζωής μας, και όχι με τα μικροπολιτικά.

Τι θέλετε να προσφέρετε στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου?

 Τόσα πολλά! Έχω πολλά όνειρα! Πρώτα από όλα, η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να πείσω τις αρχές να αποδέχονται τις ήπιες αντιπλημμυρικές προτάσεις του πολύ σοβαρό σύλλογο Ροή «Πολίτες υπέρ των ρεμάτων» και της "Κίνησης για την προστασία και την ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας». Οι επιστήμονες τους προτείνουν και έχουν την τεχνογνωσία για να γίνει αντιπλημμυρική προστασία χωρίς να καταστρέψουμε την Ραφήνα. Θα ήθελα να ζητήσω στην οικογένεια Μπόκορου να μας κάνει την τιμή να παρέχει στην Κίνηση για το Ρέμα το κτήμα δίπλα στην εκβολή για γίνει Εκπαιδευτικός Βοτανικός Κήπος Ανατολικής Παράκτιας Βλάστησης και παρατήρησης πουλιών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Προτείνω «Βοτανικός Κήπος Μπόκορου».

Επίσης το Ποσειδώνια Φεστιβάλ (πηρά την αποκλειστικότητα διοργάνωσης του από τους διοργανωτές της Ισπανίας – οι ιδρυτές του φεστιβάλ ήπιας αναπνιάς με απόκεντρο η προστασία της Ποσειδώνια Ωκεανείας, συμβαίνει χρόνια στην Ισπανία και στη Ιταλία, ήταν καιρό να έχει και η Ελλάδα το δικό της Ποσειδώνια Φεστιβάλ! ( http://www.posidoniafestival.net/ )

Η προστασία της Ποσειδώνιας Οκεανείας είναι πολύ σημαντική, άμα δεν κάνουμε κάτι για την προστασία των λιβαδιών της στη θάλασσα της περιοχής μας σύντομα θα εξαφανιστούν τα ψάρια και η άμμος από τις παραλίες, και ξέροντας ότι παράγει περισσότερο οξυγόνο από τα δέντρα, δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει άμα εξαφανίζεται η Ποσειδώνια. Μπορώ να κάνω μια ομιλία ενημέρωσης για την Ποσειδώνια, άμα ενδιαφέρεται ο κόσμος, γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα, πρέπει να είναι ενήμερος ο κόσμος και να του δίνονται οι γνώσεις για μην κάνουμε παραπάνω ζημιά. Εκεί θα χρειαστώ την συνεργασία του Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και των ψαράδων, που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

-Μείωση και αξιοποίηση των σκουπιδιών  με την Δημιουργία Hub ΚοιΣεΠ ανακύκλωσης – Upcycling (Κομποστοποίησης, μεταποίησης φυκιών, Upcycling παλαιών επίπλων/αντικειμένων, Upcycling πλαστικού).

Έτσι θα πληρώσουμε λιγότερα σαν Δήμος στην χωματερή (θα φύγουν από την περιοχή προς χωματερή η άλλα ακριβοί προορισμοί μόνο το μισό όγκο σκουπιδιών, μεγάλη οικονομία για το Δήμο!), θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ΚΑΙ δεν μολύνουμε το περιβάλλον μας!

Είναι ακόμα μεγάλη η λίστα ονείρων που έχω για την περιοχή μας! Είναι και αιτίες μόλυνσης που πρέπει να τα πάρουν σοβαρά η αρχές μας για σωστή ταχτοποίηση, ετοιμάζω μια λίστα.

Ποιός είναι ο μεγάλος ''πράσινος'' στόχος σας για την περιοχή?

-Σωστή αναβλάστηση των καμένων περιοχών, έχω ξεκινήσει το Project Phoenix σε καμένη έκταση του Κόκκινο Λιμανάκι που θα γίνει σύντομα κέντρο εκπαίδευσης αναβλάστησης με την Περμκουλτουρα.  Είναι καιρός να μάθουμε όλοι ποια ήταν η βλάστηση του Πεντέλη, πριν να αρχίσει να επενδύει ο Άνθρωπος. Δεν ήταν «μονοκαλλιέργεια» Πεύκου, είχε μεγάλη ποικιλία δέντρων από τα οποία 28 είδη δεν περνούν φωτιά εύκολα. Το Πεύκο έχει ένα κύκλο ζωής περίπου 25-30 χρόνια, μετά καίγεται, είναι ο κύκλος του. Θέλω να μοιράσω τις γνώσεις της Περμακουλτουρας για να ξαναζωντανέψουμε τα δάση που θα μας προστατευτούν αντί να μας καταστρέφουν…

Το μυστικό είναι πολύ απλό, άμα παρατηρούμε την φύση, θα βρούμε μια βιώσιμη λύση για όλα τα προβλήματα. Τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν όταν νομίζουμε ότι είμαστε πιο "Μάγκες» από την φύση.

Για αυτό εύχομαι να έχω την συνεργασία του Δήμου για την αναβλάστηση μιας δημοτικής έκτασης 30-50 στεμμάτων για το φθινόπωρο. Θα ήθελα μια καμένη έκταση με ρέμα για να δείξουμε και τις φυσικές σύγχρονες τεχνικές συγκρατήσεις πρανών στα ρέματα. Έτσι θα λύσουμε πολλά προβλήματα με ένα έργο

-Προώθηση της πράσινης δόμησης για τους πυρόπληκτους. Θα διοργανώσω εργαστήρια εκμάθησης οικολογικής δόμησης με φυσικά ντόπια υλικά με καλή ενεργειακή απόδοση για να μπορέσουν να ξανά κτίσουν τα σπίτια τους με καλά υλικά που θα εξασφαλίσουν μειωμένη ανάγκη για κλιματισμό η θέρμανση.

 

Πιστεύετε ότι θα δικαιώσετε τους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους?

Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα παλεύω ''με νύχια και με δόντια'' για να σώσουμε το ρέμα και όλα τα άλλα φυσικά αριστουργήματα της περιοχής μας. Δεν φοβάμαι κανέναν σε αυτή τη ''μάχη''.

 

Θα θέλατε να συνδέσετε το ονομά σας και του συζύγου σας Δημήτρη Καρασταμάτη που είναι επιλαχών δημοτικός σύμβουλος με την ''πράσινη'' ανάπτυξη της πόλης μας?

Βεβαίως! Έχουμε τα ίδια οράματα και για τα ζώα, και το πολιτισμό, είμαστε μια δυνατή ομάδα εμείς οι δύο. Με τα ταλέντα του και τα δικά μου αλληλοσυμπληρωνόμαστε!

Πόσο καταλυτικό ρόλο παίζει ο συζυγός σας στις δράσεις?

Μεγάλος ρόλος! Εγώ είμαι σχετικά ντροπαλή, δεν πάω εύκολα μπρος το κόσμο. Ο Δημήτρης έχει την άνεση επικοινωνίας και διπλωματίας που μου λείπουν!

 

Ο κόσμος έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του οικολογικού κινήματος?

Δυστυχώς, η πλειονότητα θα καταλάβει μόνο όταν θα αρχίσουν να αρρωσταίνουν τα παιδιά τους… Για μένα δεν είναι κίνημα, είναι τρόπος ζωής για να σωθούμε εμείς οι άνθρωποι από το χαζό σύστημα στο οποίο ζούμε. Δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος ότι «η οικολογία» δεν είναι ρομαντισμό για να σώσουμε τα όμορφα τα ζωάκια, είναι κοινή λογική για να σωθούμε εμείς. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, όταν θα έχουμε εξαφανιστεί σαν ανθρωπότητα από τις δικές μας ανοησίες, θα τα πάνε μια χαρά τα ζωάκια, δεν μας χρειάζονται, εμείς όμως τους χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε.

Ο πλανήτης από τι κινδυνεύει περισσότερο σύμφωνα με την τεράστια εμπειρία σας?

Ο άνθρωπος καταστρέφει τον πλανήτη, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει. Η σωστή ερώτηση είναι από τι κινδυνεύει η Ανθρωπότητα. Είναι μεγάλη η λίστα, γιατί χάρη στην μοντέρνα χαζή οικονομική φιλοσοφία της ανάπτυξη χωρίς όρια, πάνε όλα πολύ γρήγορα.

Με την κακή διαχείριση του εδάφους, του υδροφόρο ορίζοντα, κακή διαχείριση σκουπιδιών και χημικών αποβλήτων, φυτοφαρμάκων, ζώων εκτροφής, και άγριας ζωής…

-ήδη τον καρκίνο να σκοτώνει από όλες τις ηλικίες σε τρομερό αυξημένο ποσοστό με σχέση με παλαιότερα. Φοβάμαι πως θα εμφανιστούν νέες αρρώστιες και θα ξαναεμφανιστούν παλιές ξεχασμένες αρρώστιες.

-Θα εξαφανιστούν οι μέλισσες, και εκεί εξαφανίζεται ξαφνικά πάνω από τα μισά προϊόντα της διατροφή μας. 

-Η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας θα είναι τρομακτική.

-Έχουμε σχεδόν ερημοποίηση την θάλασσα μας, και κανέναν δεν παίρνει μέτρα, τότε σε λίγο θα είναι νεκρή και η θάλασσα…

Δεν τα λέω για να τρομάζει ο κόσμος, αλλά για να αφυπνιστεί. Αν κάνουμε έξυπνες κινήσεις μπορούμε ακόμα να σωθούμε και να προσφέρουμε ένα ωραίο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Τι εύχεστε στους συναδέλφους σας στο δημοτικό συμβούλιο από την 1η Σεπτεμβρίου?

Να είμαστε όλοι εκεί για το καλό του τόπου που αγαπάμε. Καλή μας συνεργασία!

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ανθρωπιστής και ερωτευμένη με την φύση, γεννημένη Βόρειο Γαλλία, μεγάλωσα στο λιμάνι του Boulogne-sur-mer, και από την εφηβεία μεγαλωμένη στην Ελλάδα στο ξενοδοχειακό κλάδο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές Hotelmanagement & hotel ergonomic design, η διοίκηση ξενοδοχείου και ο εργονομικός σχεδιασμός ξενοδοχειακών χώρων ήταν μια λογική κατάληξη και ένα εφαλτήριο για να αφοσιωθώ στο πρώτο πάθος μου: τον οικολογικό σχεδιασμό, την προστασία της φύσης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση μιας ζωής σε αρμονία με την φύση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αφού εργάστηκα στον τομέα της φιλοξενίας και του εργονομικού σχεδιασμού ξενοδοχείων σε διάφορες χώρες του κόσμου (όπου καλλιέργησα τις γνώσεις μου στα Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Τ
etum (East Timor), ένας χρόνος ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ανατολικό Τιμόρ άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό μου προς την αειφόρο ανάπτυξη, και μου έμαθε την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς, σαν παράδειγμα που εμπνέει τους άλλους, κάνοντάς αυτές τις αρχές μέρος του τρόποu ζωής μου.
Πριν από 13 χρόνια αποφάσισα να αφήσω τις βαλίτσες μου κάτω και εγκαταστάθηκα στην Ραφήνα. Την έκανα φωλιά μου, γειτονιά μου. Με την πάροδο του χρόνου αγάπησα τον κόσμο της, τη φύση της, το φανταστικό Ρέμα της για το οποίο αγωνίζομαι χρόνια με την «Κίνηση για προστασία και την ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ενεργά με το περιβάλλον ως σύμβουλος οικολογικών λύσεων με την Think GreenHellas, και παράλληλα, έχω οριστεί από την Γαλλική Πρεσβεία ως υπεύθυνη επικοινωνίας των Γάλλων κατοίκων την Ανατολικής Αττικής με το Γαλλικό Προξενείο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Επειδή παρατηρώ εδώ και χρόνια αβοήθητη όπως οι τοπικές αρχές διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα με άγνοια και περιφρόνηση, προκαλώντας αδιόρθωτες ζημιές στην ποιότητα ζωής μας, αποφάσισα να είμαι υποψήφια στις τοπικές εκλογές.

Ήσασταν αρκετοί να μου κάνατε την τιμή να μου δείξετε εμπιστοσύνη και χάρη σε εσάς από Σεπτέμβριο θα έχω ένα λόγο στο Δημοτικό συμβούλιο με την Δύναμη Ανάπτυξης του Δρ Ανδρέα Βασιλόπουλου, ο οποίος μου έδειξε ότι έχει τις γνώσεις, την μεθοδολογία, την αποτελεσματικότητα και την ηθική που μου ταιριάζουν για να κάνουμε πραγματικά ουσιαστικές θετικές αλλαγές για το Δήμο μας.