iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Κραυγή αγωνίας
από τους απόφοιτους
του ΓΕΛ Ραφήνας


Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας, παρόλα αυτά όμως οι ολέθριες συνέπειές της εξακολουθούν να είναι ορατές.

Περπατώντας αμέριμνα, ακόμη και σήμερα τα σημάδια της πόλης δεν αφήνουν τους κατοίκους της να ξεχάσουν τις φλόγες, τα ουρλιαχτά και την μυρωδιά του καπνού που ακόμη πλανάται στον αέρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τις ανησυχίες των κατοίκων για τις επιπτώσεις που επέφεραν οι οικολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με τα απαγορευτικά επίπεδα του αμίαντου στην ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Επιπλέον έχοντας περάσει οι ίδιοι μία συναισθηματικά φορτισμένη και επίπονη σχολική χρονιά, τόσο ως μαθητές όσο και ως μέλη των οικογενειών μας που υπέστησαν τεράστιες οικονομικές καταστροφές, καταφέραμε να βγάλουμε εις πέρας τις κακουχίες με τελειωτικό χτύπημα τα φετινά σαδιστικά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων που κατάφεραν να ραγίσουν τα όνειρα, τους κόπους και την εφηβική ψυχή σε καθολικό επίπεδο των περισσότερων φετινών υποψηφίων.

Έχοντας λοιπόν περάσει ένα σύνολο δυσκολιών και εμποδίων βαδίσαμε σιγά-σιγά προς την ολοκλήρωση της σχολικής μας ζωής και την αρχή της φοιτητικής, περιμένοντας με αγωνία στα τέλη του μήνα ,όπως κάθε χρόνο, την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκτός όμως αυτού, λόγω της φυσικής καταστροφής που υπέστη η περιοχή μας αναμένουμε σύσσωμη η μαθητική κοινότητα την εφαρμογή του νόμου από τη νέα Υπουργό Παιδείας που είχε θεσπιστεί από τον κύριο Γαβρόγλου με αφορμή τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας. Σύμφωνα με το παραπάνω διάταγμα, οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία των πληγέντων δήμων και συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, δικαιούνται ένα ειδικό ποσοστό προσαύξησης των θέσεων στα Πανεπιστήμια με την εκάστοτε υπουργική απόφαση. Ο παραπάνω νόμος έχει τεθεί ήδη σε ισχύ στις περιπτώσεις της Μάνδρας, της Λέσβου, της Χίου και της Κω ( ενδεικτικά το ΦΕΚ με τίτλο: «Καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018»).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 3 Ιουλίου του 2019 αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση να δοθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό (0,5%) στην σεισμόπληκτη Ζάκυνθο ( Φ.253.1/80988/Α5/22-5-2019, Β’/1867), ενώ για τους πυρόπληκτους δήμους του Μαραθώνα και της Ραφήνας επικράτησε σιγή ιχθύος. Περιμένοντας λοιπόν μία απόφαση από την σημερινή κυβέρνηση γεννιούνται σε πολλούς τα ερωτήματα: « Κατά πόσο άραγε είναι ηθική η επιλεκτική εφαρμογή του Νόμου;», « Αλήθεια πώς είναι όλοι τόσο σίγουροι, πως οι κάτοικοι που δεν επλήγησαν άμεσα από την φωτιά παραμένουν ανεπηρέαστοι από το γενικότερο κλίμα;». Οι απορίες αυτές τριγυρνούν καθημερινά στο μυαλό των περισσοτέρων μαθητών της περιοχής μας. Και οι μαθητές διακατέχονται κυρίως από ένα αίσθημα αγωνίας αλλά και εν μέρει αδικίας εξαιτίας του δίπολου «Ζακύνθου-Ραφήνας» που τεχνητά υπάρχει στο νου πολλών. Άραγε με την εφαρμογή μίας τόσο ξεκάθαρης νομοθεσίας και έχοντας υποστεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, θα έπρεπε πράγματι να κατακλύζουν τους μαθητές αυτά τα αισθήματα της αδικίας και της αγωνίας;

Με την συμβολή των τοπικών αρχών, η πλειονότητα των αποφοίτων της περιοχής μας, προσπαθεί με ζήλο να εκφράσει την αγωνία της για το τί επιφυλάσσει το μέλλον από εδώ και στο εξής. Με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία όπως λέει και το γνωστό σε όλους μας απόφθεγμα, η μαθητική κοινότητα προσπαθεί να βρει το δίκιο της, σε κάτι ίσως προδικασμένο από νωρίς. Παρ’όλα αυτά, ελπίζοντας και πιστεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο και πέραν των πιθανών πελατειακών σχέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε η φωνή μας να ακουστεί στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και κοινωνικής ηγεσίας.

Οι απόφοιτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ραφήνας.

Την ανοικτή επιστολή μας έστειλε η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΕΡΑΤΖΗ