iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Σ. Κατσούδα: Αν
αλλάξεις κλειδαριά
ίσως και σπίτι...


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας - Πικερμίου. Δεν έκανε ή είπε κάτι. Απλώς η πληροφορία που διέρρευσε, όσο κι αν η ίδια διακριτικά δεν την επιβεβαίωσε, ανέφερε ότι η δημοτική σύμβουλος Σίσσυ Κατσούδα "πολιορκείται" από δύο παρατάξεις για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Από αυτή που εξελέγη και βρίσκεται και από από άλλη. Και "σενάριο" να είναι τελικά (που δεν είναι) η κ. Κατσούδα ξεχωρίζει με την προσωπικότητα και την παρουσία της στην τοπική αυτοδιοικητική σκηνή. Κι αν το επιθυμεί, θα έχει και συνέχεια μετά το 2019. Γνωστή συμβολαιογράφος, μητέρα τεσσάρων παιδιών και "ψυχή" του νεοσύστατου Συλλόγου Γυναικών "Ιωνίδες". Η πρώτη της συνέντευξη εντυπωσιακή, καθώς πιστοποιεί το επικοινωνιακό της χάρισμα και την ευφράδεια του λόγου. Ελάτε να τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr, την οποία εμπιστεύτηκε για την πρώτη της δημόσια εμφάνιση δια του Τύπου. Από την ήρεμη συζήτηση σε έναν καφέ που κράτησε σχεδόν δυόμισι ώρες...

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η πίστη ότι μπορώ  να προσφέρω στον συνάνθρωπο, αν και το να ασχοληθείς με τα κοινά δεν προυποθέτει "ταμπέλες". Όλοι πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά, όμως εγώ πίστεψα ότι μπορώ να ακολουθήσω αυτή την πορεία εκ των έσω. Δεν "έκρυβε" τίποτε άλλο η αποφασή μου. Ούτε οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, ούτε πολιτικές βλέψεις, ούτε ανάγκη κοινωνικής προβολής. Διαθέτω χρόνο εις βάρος της οικογενειάς μου, του συζύγου και των παιδιών μου.

Είναι γνωστό ότι ο Θανάσης Αδαμόπουλος είναι αυτός που σας έβαλε την ιδέα. Κάποια στιγμή όμως απομακρύνθηκε υπό την έννοια των συχνών απουσιών από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εσείς παραμείνατε μάχιμη στην "πρώτη γραμμή"...

Εκλήθην και ετέθην στη διάθεση των πολιτών οι οποίοι με επέλεξαν για μία θέση μέσω του συνδυασμού "Συμμαχία Δημιουργίας". Το ότι ο κ. Αδαμόπουλος λειτούργησε έτσι θα τον κρίνει ο κόσμος. Εγώ έχω την υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να τιμήσει τη θέση μου. Είμαι εδώ χωρίς να έχω την προσδοκία για μεταγενέστερη εκλογική αναμέτρηση. Με νοιάζει το εδώ και τώρα. Τι θα προκύψει στο μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει.

Δεν σας πέρασε καν από το μυαλό δηλαδή να "κρατήσετε αποστάσεις", να ανεξαρτητοποιηθείτε ή να μεταπηδήσετε σε άλλον συνδυασμό;

Μα τηρώ τον λόγο μου. Εκπροσωπώ τις ιδέες όπως εκφράστηκαν στη δημιουργία της παράταξης. Οφείλω μέχρι τέλους να παραμείνω.  Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, μην το ξεχνάτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσω γιατί κάτι τέτοιο δεν θα με τιμούσε.

 Έχετε αποδεχτεί τον Δαμιανό Φαφούτη ως διάδοχο του κ. Αδαμόπουλου;

Τιμώ την ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης. Πρωτίστως τον κ. Αδαμόπουλο. Βεβαίως και τον κ. Φαφούτη ως εκ τούτου, ο οποίος έχει αποκτήσει εμπειρία κι έχει προσφέρει στον τόπο. Όμως και ο Κώστας Ξηντάρας είναι ένα σημαντικό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οποίο γνωρίζω και καλύτερα λόγω εντοπιότητας στο Πικέρμι. Αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν και προσφέρουν, τάσσοντας τους εαυτούς τους δίπλα στην κοινωνία. Είμαι μαζί τους.

Θα έπρεπε κάποια στιγμή να εξαλειφθούν τα "σύνορα" και οι αγκυλώσεις μεταξύ των πολιτών δηλαδή Ραφηνιώτες και Πικερμιώτες; Ο δήμος είναι ένας και ενιαίος...

Σωστά το λέτε. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας. Αναφέρθηκα λίγο πριν στο Πικέρμι επειδή εκεί είναι το σπίτι μου, όπως το δικό σας στη Ραφήνα. Θα είναι θαύμα να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως είμαστε ένα. Θα είναι επιτυχία και της όποιας Δημοτικής Αρχής. Νυν και μελλοντικής. Όμως κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες. Και πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να απαλείψουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Κάπου εκεί αποσκοπεί και η δημιουργία του συλλόγου των Ιωνιδών;

Σας λέω εξαρχής ότι οι Ιωνίδες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πολιτική. Μα απολύτως καμία σχέση. Είναι αρχή μας να εκφράσουμε όλες τις γυναίκες. Όχι μόνο στην έδρα του συλλόγου το Πικέρμι, αλλά και στη Ραφήνα και ολόκληρη την Αττική. Ήδη έχουμε μέλη από πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Δεν κάναμε έναν σύλλογο γυναικών του Πικερμίου. Αλλά μια ευρύτερη "εστία" ανθρωπισμού, συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Θέλουμε να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Το φως της ψυχής μας. Δεν θέλαμε να κάνουμε άλλον έναν σύλλογο - "σφραγίδα", αλλά μια ομάδα αναζήτησης της ανθρώπινης ύπαρξης  και της βοήθειας στον συνάνθρωπο. Άλλωστε προερχόμαστε οι περισσότερες από εργασία σε άλλους συλλόγους της περιοχής, πολιτιστικούς ή γονέων και κηδεμόνων. Η ανάγκη μας για συμμετοχή είναι επιτακτική. Θέλουμε να μοιραζόμαστε με τον συνάνθρωπο. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συλλόγους και τις γυναικείες οργανώσεις της περιοχής. Κάτω από το σύμβολο του συλλόγου μας άλλωστε γράφουμε "εμείς έχουμε εμάς". Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Να γυρίσουμε λίγο στην "σκληρή" πολιτική. Πως θα χαρακτηρίζατε τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνού;

Ο κ. Μπουρνούς είναι ένας άνθρωπος με ενεργητικότητα, δυναμισμό και είχε όνειρο ζωής να γίνει δήμαρχος. Κάνει προσπάθεια, αλλά αν απέδωσε αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη.

Ο κ. Μπουρνούς είναι ένας άνθρωπος με ενεργητικότητα, δυναμισμό και είχε όνειρο ζωής να γίνει δήμαρχος. Κάνει προσπάθεια, αλλά αν απέδωσε αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη.

Μπορείτε να αφήσετε στην άκρη τη σύμβουλο της αντιπολίτευσης και να απαντήσετε ως πολίτης στο ερώτημα αν είστε ευχαριστημένη από την καθημερινότητα στον δήμο;

Ό,τι κι αν πω θα παρεξηγηθεί, αλλά ως πολίτης σας απαντώ θα ήθελα πολλά περισσότερα. Ας πούμε έχω το παιδί μου στο λύκειο και δεν έχει λύκειο το Πικέρμι. Αντιλαμβάνομαι τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν υπάρχει ανάγκη και πρωτοβουλία, μπορούν να λυθούν όλα. Δεν έχω φως στο δρόμο μου. Αυτό με ενοχλεί, αλλά περιμένω τη σειρά μου. Το Πικέρμι έχει προβλήματα. Υπάρχει έλλειψη κοινοχρήστων χώρων. Ένα χωριό εξελίχθηκε σε πόλη. Μοιραία έχει προβλήματα. Και μόνο ότι μας χωρίζει η Μαραθώνος στα δύο αυτό είναι τρομακτικό. Θέλω να πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή δεν θεωρεί "αποπαίδι" το Πικέρμι. 

Ποιά εικόνα έχετε αποκομίσει από αυτά τα πρώτα χρόνια σας ως σύμβουλος;

Θα ήθελα Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση να τάσσονται για το κοινό καλό. Αλλά αυτό είναι πολύ ρομαντικό, το ξέρω. Συχνά αναρωτιέμαι, σας εξομολογούμαι, γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν σε κάποιες συνεδριάσεις που δεν συνάδουν με την ευπρέπεια που πρέπει να μας διέπει. Με ενοχλεί που καμιά φορά οι λέξεις κρύβουν άλλα νοήματα. Γενικά με ενοχλεί η αναξιοπιστία. Θέλω ό,τι λέμε να το εννοούμε. Πολίτες και πολιτικοί. Θα ήθελα να ήταν πιο δημιουργικός ο ρόλος μου, αλλά κάθε ημέρα μαθαίνω την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα κεφάλαιο ζωής. 

Είναι όπως το ονειρευτήκατε το δημοτικό συμβούλιο;

Με προκαλείτε τώρα!

Είναι μέρος της δουλειάς μου...

Όταν δεν γνωρίζεις κάτι, μπορεί τα όνειρα να είναι εκτός πραγματικότητας. Ξανακάντε μου πάντως, αν θέλετε να τα ξαναπούμε, αυτή την ερώτηση στο τέλος της θητείας.

Ευχαρίστως. Αλλά μου δίνετε "πάσα" για να ρωτήσω, αν θα θέλατε να συνεχίσετε και για δεύτερη θητεία, αρκεί να σας ψηφίσει και ο κόσμος...

Κάθε στιγμή προσδιορίζει την επιλογή μας.  Μόνο να προσφέρω θέλω και όχι να έχω "ταυτότητα" δημοτικού συμβούλου. Θα το δείξει ο χρόνος. Ας έρθει εκείνη η ώρα της απόφασης και θα τα πούμε.

Νιώθετε "περιζήτητη" το τελευταίο διάστημα, έχετε πολιτικές προσεγγίσεις;

Όχι βέβαια. Γιατί να είμαι περιζήτητη; Το αν η προσωπικοτητά μου εκτιμάται από τους άλλους με τιμά, αλλά δεν νιώθω περιζήτητη. 

Υποθετική ερώτηση λοιπόν. Αν κάποιος επικεφαλής άλλης παράταξης από αυτή που είσαι, μελλοντικά ζητήσει τη συνεργασία σου τι θα απαντήσεις;

Απαντώ στο σήμερα. Με τα σημερινά δεδομένα είμαι στη 'Συμμαχία Δημιουργίας". Η επόμενη στιγμή της ζωής μπορεί να είναι διαφορετική. Υποστηρίζω τη στιγμή που ζω.

Αν αλλάξει η κλειδαριά δεν αλλάζει μοιραία και το κλειδί;

Αν αλλάξεις κλειδαριά, μπορεί να αλλάξεις και σπίτι! Οι αλλαγές ποτέ δεν έκαναν κακό. Πάντα κάτι διαφορετικό, μπορεί να σε ελκύσει και να σε εμπνεύσει. 

Θα σας φαινόταν "ξένη" η εικόνα του Δαμιανού Φαφούτη ως δημάρχου;

Καθόλου δεν θα μου φαινόταν "ξένη" η εικόνα του κ. Φαφούτη ως δημάρχου. Θεωρώ ότι είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Καταθέτει την ψυχή του στο δημοτικό συμβούλιο και εκτιμώ τη διαθεσή του για προσφορά. Θεωρώ πως είναι ένας άνθρωπος που τιμά τον λόγο του. Κι εκτιμώ τέτοιους ανθρώπους.

Καθόλου δεν θα μου φαινόταν "ξένη" η εικόνα του κ. Φαφούτη ως δημάρχου. Θεωρώ ότι είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Καταθέτει την ψυχή του στο δημοτικό συμβούλιο και εκτιμώ τη διαθεσή του για προσφορά. Θεωρώ πως είναι ένας άνθρωπος που τιμά τον λόγο του. Κι εκτιμώ τέτοιους ανθρώπους.

Προκάλεσε αίσθηση πρόσφατη φωτογραφία σας σε φιλικό κλίμα με την κ. Τόκα και τους κυρίους Φαφούτη, Ξηντάρα και Ζαφειρόπουλο. Μήπως... "έπεσαν υπογραφές";

Μήπως καλύτερα να περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτό που μας εκφράζει όταν έρθει η ώρα της αναγκαίας τοποθέτησης; Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για υπογραφές. Είμαι συμβολαιογράφος όπως γνωρίζετε και ξέρω πολύ καλά πως η υπογραφή φέρει μεγάλη ευθύνη. 

Πώς ονειρεύεστε τη Ραφήνα και το Πικέρμι σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Να είναι ένα "διαμάντι", γιατί το δικαιούται. Οι κάτοικοι όλοι να είναι πιο χαρούμενοι στην καθημερινοτητά τους. 

Ιεραρχώ σωστά τις προτεραιότητες της ζωής σας - οικογένεια, επάγγελμα, τοπική αυτοδιοίκηση, Ιωνίδες;

Εντελώς σωστά. Πάνω απ όλα η οικογενειά μου, τα τέσσερα παιδιά και ο συζυγός μου. Κι αν οικογένεια, επάγγελμα και αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτικότητα, οι Ιωνίδες έχουν ελευθερία., Αυτή είναι η διαφορά τους.

Αν σας έδιναν ένα εισιτήριο με δικαίωμα επιστροφής γιά 24 ώρες κάπου στο παρελθόν σας, πού θα επιλέγατε;

Τι ωραία ερώτηση! Αυθόρμητα σας λέω την ημέρα που γνώρισα τον συζυγό μου. Ήταν τόσο έντονο συναίσθημα. Θα ήθελα να την ξαναζήσω εκείνη την ημέρα με εκείνη την αγνότητα.

Τι σας γοητεύει σε έναν άνθρωπο; 

Η ζωντάνια, το πάθος, η έκφραση της δημιουργίας, η αγάπη για ζωή. Το ότι ζούμε είμαστε τυχεροί. Δεν είδατε τι συνέβη στους ανθρώπους σε μια στιγμή στη δυτική Αττική; Η ζωή είναι δώρο του Θεού.

Πού είναι ο Θεός;

Φυσικά μέσα μας. Αντανακλασή Του είμαστε. Κάθε πρωί που ξυπνάω ευχαριστώ τον Θεό που είμαι υγιής. Όλοι έχουμε το Θείο Φως μέσα μας, αρκεί να το αναζητήσουμε.

Τι σας δίνει ελπίδα, δύναμη και κουράγιο;

Ελπίδα μου δίνει η ίδια η ζωή. Δύναμη οι άνθρωποι γύρω μου. Γιατί σκέφτομαι ότι άλλοι άνθρωποι στο παρελθόν στην Ελλάδα πέρασαν χειρότερα από τη σημερινή οικονομική κρίση. Ή σκεφτείτε την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα. Γι αυτό σας λέω το δώρο της ζωής είναι το σπουδαιότερο. Και κουράγιο μου δίνει η αλληλεγγύη. Όπως ας πούμε αυτό που κάνουμε με τις Ιωνίδες. 

Ποιούς ανθρώπους εμπιστεύεστε;

Αυτούς που έχουν καθαρό βλέμμα και νιώθω ότι μπορώ να μιλήσω στην ψυχή τους.  Δεν πειράζει κι αν με ξεγελάσουν ή με προδώσουν. Έχω αισθανθεί προδοσία. Κι αυτό όμως λέω ήταν ένα μάθημα ζωής.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας τραγούδι για το τέλος;

Είναι πολλά, αλλά αφού επιμένετε του Στράτου Διονυσίου σε μουσική Τόλη Βοσκόπουλου. "Ξεφυλλίζοντας απόψε τα ονειρά μου"...

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ, δεν περίμενα η πρώτη μου συνέντευξη να κυλήσει τόσο όμορφα.

 

Ο Σύλλογος Γυναικών "Ιωνίδες" διοργανώνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Αμφιθεάτρου του Γυμνασίου Ραφήνας εκδήλωση με θέμα "έχεις τη δύναμη, πες όχι στη βία" με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.