iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Α. Βασιλόπουλος:
Η κοινωνία μας
εξέλεξε για λύσεις


Την πρώτη του συνέντευξη ως αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου παραχωρεί στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' ο Ανδρέας Βασιλόπουλος.

Ο επικεφαλής της παράταξης ''Δύναμη Ανάπτυξης'' απαντάει ευθέως σε όλες τις ερωτήσεις. Ακόμη και τις πιο ''επικίνδυνες'', δείχνοντας αυτοπεποίθηση για το αυτοδιοικητικό μέλλον του, αλλά κυρίως ''πατώντας καλά''. Κρατάμε δημοσιογραφικά από τις απαντήσεις του πέντε λέξεις ''κλειδί'' : Μέλλον, περιβάλλον, νοοτροπία, παλαιά φρουρά και εμπιστοσύνη.

Λένε ότι το μικρό μυαλό έχει επιθυμίες ενώ το μεγάλο στόχους. Στο σκέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποθέτω πως ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία με δεδομένο ότι είστε πλέον αντιδήμαρχος...

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε, μέσα από αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'', να δείξουμε στους δημότες ότι το ενδιαφέρον για τον τόπο μας, δεν σταματάει την Κυριακή των εκλογών. Ξέρετε, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ούτε πάρεργο, ούτε σκαλοπάτι για μεγαλύτερες εκλογικές βλέψεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την αμεσότητα της γειτονιάς. Και η κάθε γειτονιά έχει ψυχή. Έχει τα προβλήματά της και τις ανάγκες της. Σκοπός είναι να μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή στους γείτονές μας και να λύνουμε καθημερινά μικρά προβλήματα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης και αυτός είναι ο στόχος μου σαν αντιδήμαρχος. Δεν τίθεται θέμα μικρού – μεγάλου μυαλού, το ζήτημα είναι στην ικανότητα και στη διάθεση για εργασία, οργάνωση και αποτέλεσμα.

Θα είναι μία ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία με τον κ. Μπουρνούς για το καλό του τόπου ή υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε αυτοδιοικητική ''λυκοφιλία'';

Τόσο στην επαγγελματική μου ζωή όσο και στην προσωπική, όταν ξεκινάω μια συνεργασία, δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν. Αυτό βέβαια ισχύει όταν έχουμε κοινούς στόχους. Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον και οι στόχοι για τον τόπο μας, κινούνται στον ίδιο άξονα με τον κ. Δήμαρχο. Το μέλλον σίγουρα δεν μπορώ να το προβλέψω, μπορώ όμως να προβλέψω είναι ότι έχω τη διάθεση να εργάζομαι καθημερινά για τον Δήμο μας, και να προσφέρω από τη θέση του Αντιδημάρχου, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όντας γνήσιος τεχνοκράτης και έμπειρος επιχειρηματίας πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε με το ''τέρας'' της γραφειοκρατίας του δημοσίου, αλλά και ενδεχομένως παλιές κατεστημένες νοοτροπίες;

Υπάρχει μια αλήθεια η οποία δεν λέγεται από τους πολιτικούς. Είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στη τοπική αυτοδιοίκηση όλοι ρίχνουν το φταίξιμο στο «κακό τέρας» της γραφειοκρατίας. Είναι πολύ εύκολο να αποποιείσαι τις ευθύνες και να κατηγορείς κάτι «αόρατο και γενικό». Ο λαός μας έχει εκλέξει για να δίνουμε λύσεις. Γνωρίζω τον τρόπο να χειριστώ και τις νοοτροπίες και τη γραφειοκρατία.

Το περιβάλλον θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της κεντρικής πολιτικής κυβερνητικής δράσης σε αυτή τη χώρα;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιβάλλον, με τις ενέργειες που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην «εντατική» αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Και δυστυχώς στη χώρα μας, ως περιβάλλον έχουμε στο μυαλό μας την έννοια συνυφασμένη με το πράσινο. Περιβάλλον δεν είναι μόνο το πράσινο. Είναι και η ανακύκλωση, είναι και η καθαριότητα, είναι και οι ίδιοι οι οικισμοί μέσα στους οποίους ζούμε. Για το περιβάλλον έχω ξεκινήσει να εργάζομαι με τους συνεργάτες μου από την περίοδο που ήμουν αντιπολίτευση αλλά και παλιότερα σαν απλώς, ενεργός δημότης. Με δράσεις, με χορηγίες, με προσωπική εργασία αλλά το κυριότερο με πίστη και όρεξη. Οπότε, όντας αποδεδειγμένα τόσο ενεργός σαν αντιπολίτευση, θεωρώ πως με τα κατάλληλα εργαλεία και τη κατάλληλη στήριξη του Δημάρχου και των υπολοίπων συναδέλφων, μπορούμε να βάλουμε το Περιβάλλον πρώτο στην ατζέντα μας.

Ποιά είναι η θέση σας για τις ''συμπληγάδες'' που ταλαιπωρούν τη Ραφήνα σε σχέση με το περιβάλλον. Η ρύπανση από τα φουγάρα των πλοίων στο λιμάνι και η απίστευτη ηχορύπανση από τις χαμηλές πτήσεις των αεροσκαφών του αεροδρομίου;

Αυτά είναι δύο θέματα που δυστυχώς όλες οι δημοτικές διοικήσεις τα έχουν αντιμετωπίσει με προχειρότητα. Ουδέποτε έχουμε μετρήσει για να έχουμε στοιχεία δικά μας και βασιζόμαστε στις μετρήσεις που μας «σερβίρει» ο διεθνής αερολιμένας. Όπως ήδη ξεκίνησα προ των εκλογών να κάνω, έτσι και τώρα στόχος μου είναι να μετράμε τις τιμές των αέριων ρύπων ανά λεπτό και να μπορούμε ως Δήμος, τεκμηριωμένα, να διαμαρτυρόμαστε και να θέτουμε λιμεναρχείο και αερολιμένα προ των νομικών ευθυνών τους απέναντι στην πόλη μας. Σύντομα θα δείτε εξελίξεις επάνω σε αυτά που σας λέω, ας μου επιτραπεί να μην ανακοινώσω τώρα περισσότερα.

Είναι η πιο καθοριστική τετραετία για το μέλλον του δήμου αυτή έως το 2023 όπως πιστεύουν πολλοί και γιατί;

Ζούμε σε μία πολύ «γρήγορη» εποχή και η αλήθεια είναι ότι η Ραφήνα και το Πικέρμι έχουν μείνει πίσω. Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας μου, δηλαδή το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό, την διαφάνεια, τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα τρέξουμε με μεγάλες ταχύτητες. Είναι θετικό ότι και οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος, έχουν την ίδια νοοτροπία. Είναι επίσης θετικό ότι έχουμε ένα αναβαθμισμένο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο περιμένω να δω εάν θα λειτουργήσει αμιγώς στη λογική της προηγούμενης στείρας αντιπολίτευσης ή του γόνιμου διαλόγου και της συλλογικής προσπάθειας.

Ασκήσατε μια ευρωπαϊκού τύπου αντιπολίτευση την περασμένη πενταετία στον κ. Μπουρνούς. Δεν νιώθετε να ''ακροβατείτε'' όντας αντιδήμαρχος αλλά και επικεφαλής αντιπολιτευτικής παράταξης;

Ο ρόλος μου σαν αντιδήμαρχος, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι συντάσσομαι με όλες τις σκέψεις και αποφάσεις του Δημάρχου. Όπως αντίστοιχα ο ρόλος της παράταξής μου σαν αντιπολίτευση ανέκαθεν ήταν και είναι να στηρίζει τις σωστές κινήσεις της δημοτικής αρχής και να καταψηφίζει τις λάθος. Μακριά από εμάς οι παλαιοκομματικές πρακτικές της στείρας αντιπολίτευσης που βιώσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Στόχος μας είναι, ο δήμος να λειτουργεί υπέρ των δημοτών και όχι υπέρ του Δημάρχου ή των Αντιδημάρχων, οπότε όχι, δεν αισθάνομαι ότι... ακροβατώ.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της "Δύναμης Ανάπτυξης" πολλοί παραδέχονται πως  ίσως ήταν το πιο εκτενές και τεκμηριωμένο. Θεωρείτε ότι ως αντιδήμαρχος θα μπορέσετε να υλοποιήσετε ένα μέρος του;

Δουλέψαμε, μελετήσαμε και όντως δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα αναλυτικό, εφικτό και καθαρό. Ένα πρόγραμμα που λέει στον κόσμο ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε. Κάθε σελίδα είναι είναι ένα ζήτημα του Δήμου μας που χρειάζεται επίλυση και οι σελίδες είναι πολλές. Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάθε μέρα εργάζομαι εντατικά για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας και να δημιουργήσω τις βάσεις για ένα καλύτερο Δήμο.

Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει διαπλοκή σας ως επιχειρηματίας και αντιδήμαρχος;

Η έως σήμερα πορεία και το έργο μου είναι αυτά που ήδη διαψεύδουν τους κουτοπόνηρους και πικραμένους που σκοπίμως διακινούν τέτοιες σκέψεις. Τη διαπλοκή τη διατηρούν ορισμένοι από την «παλαιά φρουρά» που κατέβηκαν στις εκλογές μήπως καταφέρουν και βρουν δουλειά.

Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που δεν ψήφισε σε αυτές τις εκλογές, θεωρώντας ότι ''όλοι είναι ίδιοι'';

Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη σε ό,τι σχετίζεται με εκλογές μετά από όλες αυτές τις απογοητεύσεις. Και μπορεί για κάποιους να είναι λογικό, να είναι αντίδραση και τιμωρία. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μας παρακολουθήσουν και να μας κρίνουν καθένα ξεχωριστά στο έργο μας. Αναφέρομαι και στους συμβούλους της αντιπολίτευσης γιατί και εκείνοι εάν θέλουν μπορούν να παράγουν έργο, όπως άλλωστε κάναμε εμείς από το 2014 έως το 2019. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και του κόσμου που δεν ψήφισε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ για τη φιλοξενία

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' - ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ