iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Τζιοβάνι Δαβερώνης
Συνέντευξη στην
iselida.gr


 
Ρομαντικός συνδικαλιστής - και αυτό τα λέει όλα - αγωνίζεται καθημερινά για τρία πράγματα. Την οικογενειά του, την επιχειρησή του και τους συναδέλφους του.
Ο Τζιοβάνι Δαβερώνης ιδιοκτήτης ενός από τα κλασικά ρεστοράν της ανατολικής Αττικής, το Ωκεανίς στη Ραφήνα, από παιδί στον χώρο της εστίασης δίπλα στον πατέρα του, αγάπησε τη δουλειά και ψάχνει πάντα το καλύτερο. Πρόεδρος της  Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής και Γενικός Γραμματέας της  Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθήνας, γνώστης των προβλημάτων του χώρου, αλλά κυρίως άνθρωπος που ψάχνει λύσεις και σχεδιάζει το μέλλον. 
Ο Τζιοβάνι Δαβερώνης στις εκλογές του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών που διεξάγονται στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου, είναι υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό Ανανεωτική Κίνηση Επαγγελματιών με επικεφαλής τον Νίκο Λεβετσοβίτη. Ο κ. Δαβερώνης μίλησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr γιά τις επικείμενες εκλογές, τη φιλοσοφία του, την εμπορική κίνηση στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου και το μέλλον.
 
Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος στις εκλογές του ΕΕΑ;
Τόσα χρόνια οι συνάδελφοι με εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν τη συνδικαλιστική δράση μου για το κοινό καλό. Είπα "να ανέβω επίπεδο" στον συνδικαλισμό ώστε να έχω ισχυρότερη παρέμβαση στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποτελεί το κέντρο αποφάσεων και συζητήσεων με την εκάστοτε κυβέρνηση για τα θέματα των επαγγελματιών. Αν με ρωτάτε και γιατί με τον Νίκο Λεβετσοβίτη που είναι υποψήφιος πρόεδρος,  γιατί είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει  άριστα τα θέματα του Ε.Ε.Α και  αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων του. Έχουμε κοινό όνειρο να βοηθήσουμε τους συναδέλφους που βρίσκονται σε "συμπληγάδες" προβλημάτων.
 
Για ποιό λόγο να σας στηρίξει κάποιος επαγγελματίας, που δεν σας γνωρίζει;
 
Είναι απλό. Για να μην κλείσουν τα μαγαζιά μας. Για να διασφαλίσουμε το μεροκάματο των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Όταν κλείνει ένα μαγαζί μένουν άνεργοι άνθρωποι. Το επαγγελματικό επιμελητήριο είναι ο "κόμβος" συνεννόησης μεταξύ των επαγγελματιών και κράτους. Αυτό που με προβληματίζει σε αυτές τις εκλογές είναι πως ενώ ανήκουν στο ΕΕΑ περίπου 150.000 , με κάποιους τρόπους είτε ταμειακούς είτε άλλους έχουμε 40.000 με δικαίωμα ψήφους εκ των οποίων προσέξτε ψηφίζουν 3.000 με το ζόρι! Είναι μια πραγματικότητα που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Κι επειδή κινούμαι στο λεκανοπέδιο ως πρόεδρος του ιστορικού από το 1928 σωματείου των Εστιατόρων, βλέπω τις δυσκολίες των συναδέλφων και θεωρώ πως πρέπει να τους "ξεσηκώσω" για να ψηφίσουν στις εκλογές. Πρέπει να σας επισημάνω ότι στήνονται κάλπες μόνο στα κεντρικά γραφεία της Πανεπιστημίου 44. Και σας ρωτώ πώς θα πάει να ψηφίσει ένας επαγγελματίας που έχει έδρα 40 και 50 χιλιόμετρα μακριά; Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν βλέπετε λογικό να στηθούν και περιφερειακές κάλπες στην Παλλήνη ή την Αγία Παρασκευή ας πούμε, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα και το Περιστέρι. Τι παράλογο βλέπετε σε αυτή την πρόταση; 
 
Και γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο;
 
Γιατί μία ομάδα ελέγχει την κατάσταση με αυτά τα αποτελέσματα. Προσωπικά θα θέσω το θέμα της διευκόλυνσης της ψηφοφορίας για τις επόμενες εκλογές. Και το λέω αυτό γιατί δεν θα σταματήσω τη συνδικαλιστική μου δράση και την ενασχολησή μου με τον κεντρικό τομέα, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Θα κάνω πρόταση θεσμικά ακόμη και για δημιουργία επαγγελματικού επιμελητηρίου βορειοανατολικής Αττικής. Κι όποιος θέλει ας την υποστηρίξει. Το ξέρω πως είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά τουλάχιστον θα μπει στο τραπέζι μια διαδικασία.
 
Ποια είναι τα προβλήματα που "καίνε" τους επαγγελματίες;
 
Σίγουρα το φορολογικό. Ο παραλογισμός του 24% στις επιχειρήσεις, η προκαταβολή και όλο το "πακέτο" που "γονατίζει" τον επαγγελματία. Έχει ξεφύγει το κομμάτι που αφορά τον εργαζόμενο. Προφανώς είμαι υπέρ της πρόσληψης υπαλλήλων με τα ενσημά τους και την ασφαλισή τους κανονικά, αλλά όταν γίνεται ένας έλεγχος και ενδεχομένως να βρεθεί κάποιος ανασφάλιστος από το ΙΚΑ ή την επιθεώρηση εργασίας να μην πέφτει "πέλεκυς" 10.500 ευρώ. Ας υποχρεωθεί ο επιχειρηματίας να ασφαλίσει για έναν χρόνο τον υπάλληλο εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση εργασίας. Αυτή θα είναι η "τιμωρία" του επαγγελματία. Έτσι θα μαζευτεί και η "μαύρη" εργασία. Να ο ρόλος του επαγγελματικού επιμελητηρίου και σε αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση. Πρέπει να δράσουμε. Καλές οι συζητήσεις με υπουργούς και βουλευτές, αλλά χρειάζεται και ουσιαστική δράση. Ενημέρωση σε όλη την Αττική από το προεδρείο του ΕΕΑ, καταγραφή των ιδιαίτερων προβλημάτων και δράσεις.
 
Ο συνδυασμός σας στο ΕΕΑ σε ποιούς άξονες στηρίζεται;
 
Θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις: 
στην απουσία του Επιμελητηρίου από τα κέντρα αποφάσεων
στην αδυναμία χρηματοδότησης και την έλλειψη ρευστότητας
στην έλλειψη ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
στη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του ΡΕπιμελητξρίου
στην επιχειρηματική αβεβαιότητα
στις απαρχαιωμένες επιχειρηματικές πρακτικές
στην επιχειρηματική απκμόνωση
στις αυξανόμενες ανάγκες κατάρτισης
 
Να έρθουμε λίγο και στην περιοχή μας. Τι συμπέρασμα αποκομίζετε;
 
Ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει και στην περιοχή μας. Πρέπει πάση δυνάμει να μείνουν ανοικτά τα μαγαζιά στη Ραφήνα και το Πικέρμι. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν. Πολύ σημαντικός ο ρόλος του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή να δει τον δήμο στη νέα εποχή στη μεγάλη εικόνα. Πρέπει όλοι να ανοίξουμε τους οριζοντές μας. Ραφήνα δεν είναι μόνο το λιμάνι. Ραφήνα και Πικέρμι είναι μιά μεγάλη και ωραία περιοχή με όλα τα μαγαζιά. Εστίασης και εμπορικά. Μαζί με την προβολή του λιμανιού που ειδικά το καλοκαίρι περνάνε εκατοντάδες χικλιάδες ταξιδιώτες δεν πρέπει να προβάλλεται και ο εμπορικός κόσμος της πόλης; Γιατί το Εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα είναι μαγνήτης καταναλωτών για προιόντα, καφέ ή φαγητό; Γιατί να μην είμαστε κι εμείς; Οι τιμές είναι προσιτές στην περιοχή, το διαπιστώνω ως πολίτης. Θα είμαι παρών και στη γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Ραφήνας - Πικερμίου και πρέπει να πω, πως ο πρόεδρος Σπύρος Μαυρολέων αγωνίζεται ουσιαστικά και θέλει να βοηθήσει τους συναδέλφους του. Κάνει δουλειά. 
 
Τι κερδίζετε από τη συνδικαλιστική σας ενασχόληση;
 
Μόνο ικανοποίηση ότι προσπαθώ για το κοινό καλό και ακούω και καλές κουβέντες από συναδέλφους. Πληρώνω για να είμαι συνδικαλιστής και να προασπίζω τα συμφέροντα του κλάδου. Τι εννοώ - καίω βενζίνη ξοδεύω εργατοώρες, κάνω τηλεφωνήματα, έχω επαφή με τα μέσα ενημέρωσης. Γι αυτό και θα συνεχίσω.
 
Σας ευχαριστώ. Ευχόμαστε επιτυχία!
 
Σας ευχαριστώ πολύ.
 
 
Οι εκλογές του ΕΕΑ στις 2 ,3 και 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία του επιμελητηρίου Αθηνών - Πανεπιστήμιου 44.