iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Τι είπε ο Β. Μπουρνούς
για την κεραία
στις Μαρίκες


Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου η πολύκροτη κεραία στις Μαρίκες.

Ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Μώρος και ως μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής που εξέτασε τον φάκελο αδειοδότησης ανακοίνωσε πως όλα φαίνονται σύμφωνα με τον νόμο, έλειπε μόνο μία ημερομηνία βεβαίωσης του μηχανικού.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς σημείωσε πως πριν δοθεί ο φάκελος στην επιτροπή τον εξέτασε προσωπικά με την προισταμένη πολεοδομίας του δήμου. ''Ο δήμος είχε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για να εκδώσει την άδεια'' τόνισε ο κ. Μπουρνούς και πρόσθεσε πως ''εκλήθη το Πολυτεχνείο να μετρήσει την ακτινοβολία η οποία βρέθηκε 89 φορές κάτω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Δεν διαπιστώθηκε έκθεση του κοινού σε επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία'' .

Τέλος ο κ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι να εντοπίσουμε τις παράνομα τοποθετημένες κεραίες στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων εξέφρασαν έντονες ενστάσεις, ενώ μοίρασαν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους επιστημονικές μελέτες για τον κίνδυνο από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

Τόνισαν ότι δεν θα αποδεχθούν την αδειοδότησης άλλης κεραίας εντός κατοικημένης περιοχής και ζήτησαν την ακύρωση της άδειας λειτουργίας των δύο κεραιών στις Μαρίκες, καθώς και την καθαιρεσή τους.

Στο πλαίσιο του ίδιου θέματος ο Δήμος εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται.
Η διοίκηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αφουγκραζόμενη την αγωνία των πολιτών απέναντι στην ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή -όπως η κινητή τηλεφωνία - έχει συγκεκριμένες θέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η τεχνολογική ανάπτυξη.
Αυτές συνοψίζονται στα παρακάτω:
1. Πλήρη τήρηση της νομιμότητας για την έκδοση αδειών κινητής τηλεφωνίας από την ΕΕΤΤ και Υπηρεσίας Δόμησης. 
2. Πλήρη συμμόρφωση των ορίων εκπομπών των νομίμως τοποθετημένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα όρια  από την ελληνική νομοθεσία και τα όρια που έχουν τοποθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 
3. Οι εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να κυμαίνονται καθ'όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, σε πολύ χαμηλότερα όρια από  τα ισχύοντα ανώτατα, ώστε να διασφαλίζεται στο έπακρον η υγεία των πολιτών περαιτέρω. 
4. Παρακολούθηση on line των εκπομπών από τις τοποθετημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας , ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη ενημέρωση. 
5. Ανάπτυξη από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς και νέων σταθμών μέτρησης εκπομπών όπως το ΕΜΠ και το Πεδίο 24 που αποτελεί συνεργασία ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αυτοί που έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Διασταύρωση και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής. 
6. Τακτική ενημέρωση των πολιτών και πλήρης δημοσιοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της "ομπρέλας" κάλυψης του σήματος εκπομπής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. 
7. Τήρηση των μειωμένων ορίων εκπομπών - όπου ο νόμος το επιβάλλει για την ασφάλεια υγείας των πολιτών, παράγοντας που για να ελεγχθεί θα πρέπει να λειτουργούν μόνο νόμιμες κεραίες και διεκδίκηση ακόμη χαμηλότερων ορίων εκπομπών. 
8. Πλήρης συμμόρφωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας  ώστε να αποφεύγεται η αυθαίρετη τοποθέτηση κεραιών, για τις οποίες - εφόσον υπάρξουν και βρεθούν από τις μετρήσεις του Δήμου- θα εγερθούν αγωγές από αποζημιώσεων. 
9. Ανάθεση σύνταξης μελέτης για το δήμο από πιστοποιημένο φορέα, ώστε να καθοριστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια οι θέσεις ενδεχόμενης μελλοντικής τοποθέτησης κεραιών με χαμηλές εκπομπές. 
Στα πλαίσια αυτά που διαχρονικά ακολουθούμε οφείλουμε να τηρήσουμε τις αρχές νομιμότητας ώστε να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών με το βλέμμα ιδιαίτερα στραμμένο στα παιδιά μας, γι' αυτό και επιμένουμε στην τήρηση αρχής νομιμότητας που μας δίνει το δικαίωμα ελέγχου των επιπτώσεων της τεχνολογίας πάνω στην υγεία μας. 
 
Η δημοτική αρχή επιπρόσθετα για την νόμιμα τοποθετημένη κεραία στην οδό Ναυσικάς, δίπλα στον οικισμό των Ορειχαλκουργών στη Δημοτική Κοινότητα Ραφήνας προσέτρεξε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνειο, ένα δημόσιο φορέα, ανεξάρτητο, με διεθνές αναγνωρισμένο κύρος και την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε 6 διαφορετικά σημεία στην περιοχή. 
Οι μετρήσεις αυτές ανέδειξαν ότι στην κοντινότερη οικία  όπου απέχει 35 μέτρα από τη βάση της τοποθετημένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας το ανώτερο ορθό εκπομπής είναι 89 φορές κατώτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο. 
Εκτιμούμε οτι τέτοιες ενέργειες διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών, διασφαλίζουν ανεξάρτητη και αναμφισβήτητου κύρους ενημέρωση και στοχεύουν στην διαμόρφωση τεκμηριωμένων απόψεων.