Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μελίνα Κρόκου
για τη συμβολή της
Τέχνης στα παιδιά


 

Σε άρθρο της στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' η Μελίνα Κρόκου γράφει.

Όταν βλέπουμε έναν πίνακα ζωγραφικής και τον θαυμάζουμε για ώρα ή όταν δεν θέλουμε να σταματήσουμε ν' ακούμε μια συγκεκριμένη μελωδία, σημαίνει ότι η τέχνη έχει καταφέρει το σκοπό της: να μας ταξιδέψει κάπου αλλού, κάπου μακριά.

Εκτός αυτού, όμως, μ' έναν τρόπο ξεχωριστό, καλλιεργεί την ψυχή και το πνεύμα μας, ακόμα και αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Γι' αυτό, αν καταφέρουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην τέχνη από μικρή ηλικία, τα οφέλη που θ' αποκομίσουν είναι πολλά και σημαντικά!

Καθώς ζούμε σε μια εποχή που η εφήμερη λάμψη της "μόδας" μπορεί να βομβαρδίσει με άπειρες πληροφορίες τα μάτια ενός παιδιού, η τέχνη προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο και βοηθά το παιδί να ωριμάσει και να μεγαλώσει! Χαρτιά, χρώματα, μολύβια μελάνια, καμβάδες, πηλός, κολλάζ, κατασκευές, ζωγραφιές είναι σαν σκαλιά που ψηλώνουν την φαντασία των παιδιών!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα παιδί να ζωγραφίζει σε μια κόλλα χαρτί με τα δύο χέρια και να βουτάει τα δάχτυλά του μέσα στις μπογιές, ή να αρπάζει τις κηρομπογιές και να χρωματίζει ένα μπλοκ ζωγραφικής; Αν ναι, θα έχετε σίγουρα αντιληφθεί τη συγκέντρωση, το ενδιαφέρον, την αφοσίωση και τη χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό του κατά την εξερεύνηση της τέχνης!

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες η τέχνη βοηθά:

-στις Δεξιότητες κίνησης. Πολλά προγράμματα προσχολικής ηλικίας δίνουν έμφαση στις λεπτές κινητικές δεξιότητες διότι θα φανούν χρήσιμες στο γράψιμο.

στη Συγκέντρωση- ΟΙ τέχνες παρέχουν πολλές ευκαιρίες για τη βελτίωσή της, όπως για παράδειγμα η σχεδίαση μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο

- στην Επίλυση προβλημάτωνΠώς μπορώ να απεικονίσω ένα συγκεκριμένο συναίσθημα μέσα από τον χορό; Πώς θα αντιδράσει ο χαρακτήρας μου σε αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορώ να κάνω το έργο μου να μοιάζει πιο ρεαλιστικό;

στην ΕπιμονήΗ ενασχόληση με τις τέχνες απαιτεί την επιμονή του καλλιτέχνη. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί κρατήσει βιολί για πρώτη φορά στα χέρια του, γνωρίζει πως δεν μπορεί να παίξει Μπαχ με την πρώτη. Μέσα από την εξάσκηση, την εκμάθηση τεχνικών και δεξιοτήτων και με την επιμονή στον στόχο, βρίσκεται πολύ κοντά στο να μεγαλουργήσει

Στην Αυτοπεποίθηση- Οι τέχνες τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Για παράδειγμα, οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από το θέατρο, όπως το να καταφέρεις να περάσεις ένα πειστικό μήνυμα ή να διαχειριστείς με άνεση τη σκηνή μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το τεράστιο όφελος της τέχνης στα παιδιά, ο Δ.Ο.Π.Α.Π Ραφήνας Πικερμίου σε συνεργασία με έμπειρους καθηγητές, με συλλόγους γονέων σχολείων και με σχετικούς φορείς ενισχύει τις παιδικές δραστηριότητες και υλοποιεί μαθήματα παιδικής ζωγραφικής, παιδικό ψηφιδωτό, παιδική φωτογραφία, παιδική ρομποτική, βιωματικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών, θεατρική αγωγή και μουσικοκινητική.

Η τέχνη είναι μια διαδικασία, όχι ένα προϊόν. Είναι η διαδικασία της δημιουργίας, της εξερεύνησης, της ανακάλυψης και του πειραματισμού που έχει την περισσότερη αξία!

Η Μελίνα Κρόκου είναι υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου και μέλος του Δ.Σ.