iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
''Προτεραιότητα
ο πολιτισμός''


Για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο δήμος σχετικά με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά και για τα καταστροφικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου που κόστισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους, μίλησε στην «kedenews» ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Κύριε δήμαρχε, σε πρόσφατη δήλωσή σας είπατε ότι «Η Δημοτική Αρχή Ραφήνας – Πικερμίου δεν θα αφήσει πέτρα που να μην αναποδογυρίσει για να σταθεί στο πλευρό των παιδιών». Πόσο επηρέασε το λάθος που υπήρχε στο ΦΕΚ για τις ρυθμίσεις που αφορούσαν στο 1% των υπεράριθμων εισακτέων μαθητών των πυρόπληκτων περιοχών στα ΑΕΙ, τους μαθητές; Το πρόβλημα διορθώθηκε;

Δεν υπήρχε πρόβλεψη καθ’ υπέρβαση του ορίου εισαγωγής -με τις προηγούμενες ευεργετικές διατυπώσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων που ζητήσαμε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- για εκείνους τους αποφοίτους Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων που ήταν μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων κοινοτήτων των δήμων μας στις δημοτικές κοινότητες Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά δεν φοιτούσαν σε σχολεία των πυρόπληκτων δήμων.

Διαπιστώσαμε την παράλειψη και με επιμονή ζήτησα και επιτύχαμε την κατανόηση του πραγματικού θέματος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου και η πολιτική ηγεσία έδωσε την ενδεδειγμένη λύση.

Το λάθος αυτό αφορούσε σημαντικό αριθμό αποφοίτων, αλλά κυρίως δημιουργούσε έλλειμμα ισομεταχείρισης, που ήταν το μεγάλο ηθικό θέμα, το οποίο βεβαίως λύθηκε με τη δημοσίευση της απόφασης της υπουργού κ. Κεραμέως στο ΦΕΚ 448/Β/13-02-2020, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη ρύθμιση αυτή.

Το φυσικό αέριο πλησιάζει και στη Ραφήνα. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο και πόσο θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρηματιών;

Η Ραφήνα -το δεύτερο επιβατηγό λιμάνι της χώρας- βρισκόταν μέχρι πρότινος έξω από κάθε σχεδιασμό ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου. Δεν υπήρχε σε κανένα χρονοδιάγραμμα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο.

Με κατάλληλες κινήσεις και συνομιλίες με τον αρμόδιο φορέα και τα στελέχη της Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) στην Αττική και με τον πρόεδρό της κ. Πιέρρο Χατζηγιάννη βρήκαμε μια φόρμουλα συνεργασίας ώστε να ενταχθούμε σε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.

Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την ΕΔΑ μάς δικαιώνει και βάζει αυτή την υποδομή στις «ράγες» της υλοποίησης.

Φυσικά, θα προβούμε σε χρηματοδότηση μέρους του έργου επέκτασης του δικτύου και αναλάβαμε το «βάρος» της υποχρέωσης να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε το απαραίτητο ενεργειακό φορτίο για τη βιώσιμη λειτουργία του δικτύου που θα επεκταθεί.

Επιθυμούμε την έλευση του φυσικού αερίου στον τόπο μας, αφού ως δήμος θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων που μας επιβαρύνουν από τη λειτουργία του λιμανιού, των 1.000.000 αυτοκινήτων που έρχονται και τη λειτουργία του αστικού ιστού.

Επιθυμούμε, επιδιώκουμε και λαμβάνουμε πρωτοβουλίες να έχουμε ένα ποιοτικότερο περιβάλλον για τους πολίτες μας, αλλά και για αυτούς που μας επισκέπτονται.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο έργο που έχετε στα σκαριά;

Την υλοποίηση σε συνεργασία και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής ενός μοναδικού πανελληνίως αθλητικού κέντρου έκτασης 65 στρεμμάτων με εκπληκτικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, προϋπολογισμού κατασκευής άνω των 12 εκατ. ευρώ, καθώς και την απόδοση ενός πολυχώρου 300 στρεμμάτων με υπόγειες οχυρωματικές εγκαταστάσεις -μοναδικές στη Νότια Ελλάδα-, γνωστού ως λόφου Οχυρού στους πολίτες, ως χώρου ιστορικής μνήμης, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Φιλοδοξούμε, δε, μετά την ολοκλήρωση του συνόλου οδοφωτισμού στον δήμο μας με λαμπτήρες τεχνολογίας LED και με σύμμαχο τον ΟΤΕ, να είμαστε ο πρώτος ολοκληρωτικά ψηφιακός δήμος στη χώρα και ο πρώτος στην ανακύκλωση στην Αττική.

Στοχεύουμε ψηλά και δουλεύουμε πολύ να το πετύχουμε. Όποιος κοιτάξει σήμερα στο Διαδίκτυο θα δει ότι ως Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου είμαστε μέσα σε κάθε πρόσκληση και έχουμε ενταχθεί σε κάθε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Δήμος και πολιτισμός. Πόση βάση δίνετε στα πολιτιστικά γεγονότα και εκδηλώσεις;

 Ο πολιτισμός αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Έχουμε καταξιώσει με το πλήθος και την ποιότητα των εκδηλώσεων τη Ραφήνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ανατολικής Αττικής.

Υλοποιούμε έργα πολιτισμού ιδιαίτερα αξιόλογα, όπως το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στην Ανατολική Αττική -προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ-, δύο νέους μουσειακούς χώρους (Θαλάσσιας Ιστορίας και Παλαιοντολογικό) προστιθέμενους στα ήδη δύο υπάρχοντα λαογραφικά μουσεία, ψηφιακό μουσείο και άλλα πολλά.

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις για τα παιδιά μας και τους πολίτες μας, οι οποίες μας αναδεικνύουν στην πρώτη θέση ανάμεσα στους 66 δήμους της Αττικής.

Δίνουμε αξία στο μεγάλο πολιτιστικό «απόθεμα» του τόπου μας με αξιόλογες εκθέσεις σε κάθε μήκος και πλάτος των ανθρώπινων καλλιτεχνικών εκφράσεων.

Επενδύουμε χρηματοδοτώντας τον πολιτισμό και το εισπράττουμε πίσω πολλαπλάσια από τους πολίτες μας.

Στα καταστροφικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου ήσασταν στην καρδιά των γεγονότων. Πιστεύετε ότι η Ανατολική Αττική θα συνέλθει εντελώς από την τραγωδία;

 Ήμουν πράγματι στην καρδιά των τραγικών γεγονότων, αλλά ήμουν εκεί, στην πρώτη γραμμή, συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μου και στις επόμενες δύσκολες μέρες.

Παλεύουμε καθημερινά να φτιάξουμε τα πράγματα καλύτερα από την προτέρα κατάσταση. Αυτό αποτελεί ειλημμένη απόφαση ζωής και βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης ενός οργανωμένου από όλους τους φορείς (δήμους, περιφέρεια και κεντρική κυβέρνηση) για τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης περιοχής με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Μας λείπουν οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι το μόνο που δεν μπορούμε να επαναφέρουμε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.

Όμως, έχουμε δώσει όρκο τιμής να αναπλάσουμε ακόμα καλύτερο αυτόν τον τόπο, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά μας και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε κάθε λέξη αυτής της υπόσχεσης.

Είδαμε σε ανακοινώσεις ότι προχωράτε μαζί με σημαντικούς δήμους-λιμάνια σε μια νέα προοπτική που δίνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή των αναπτυξιακών εταιρειών. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής εταιρείας μαζί με άλλους τρεις δήμους-λιμάνια;

Οι αναπτυξιακές εταιρείες αυτοδιοικητικών οργανισμών, όπως προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο προς έγκριση και ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δίνουν την προοπτική που ζητούμε χρόνια οι δήμοι ώστε να επιταχύνουμε διαδικασίες.

Αυτές οι εταιρείες ειδικού σκοπού μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πραγματικό μοχλό ανάπτυξης των περιοχών μας, με παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών που μας κρατούν δέσμιους αρτηριοσκληρωτικών μηχανισμών.

Σήμερα έχουμε το εργαλείο για την υλοποίηση των έργων που απαιτεί η κοινωνία.

Ο αναπτυξιακός φορέας που ξεκινούμε με τη συνέργεια τεσσάρων δήμων-λιμανιών (Ραφήνας – Πικερμίου, Καρύστου, Λαυρεωτικής και Μαραθώνα) θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εύα Μπαϊρακτάρη

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews