iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Μεγαλεπήβολο
σχέδιο ανάπλασης
της πλατείας Ραφήνας


Από μια φωτογραφία ή μια μακέτα ελάχιστα μπορεί να καταλάβει κάποιος όταν πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο όπως αυτό της σχεδιαζόμενης ανάπλασης της πλατείας Πλαστήρα και της πλατείας Δημητρακού. Η παρουσίαση της μακέτας με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη του Studio 75 έγινε στο δημαρχείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου από τον γενικό γραμματέα του δήμου και πρώην δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Καλφαντή. Με μικρή καθυστέρηση λόγω παρουσίας του στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ήρθε και ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς. Η αίθουσα γέμισε από επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων στις δύο πλατείες, οι εξέφρασαν τις απόψεις τους και διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες απάντησε ο δήμαρχος.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που θα ολοκληρωθεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα, οπότε και οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν προτάσεις και απόψεις στον δήμο, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη μελέτη, η οποία στη συνέχεια θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του κράτους. Η πιο καίρια ερώτηση κατά τη δημοσιογραφική άποψη της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr ήταν από καταστηματάρχη "πόσο καρό θα κάνει να ολοκληρωθεί η κατασκευή". Ο κ. Μπουρνούς εκτίμησε ότι το μικρότερο χρονικό διάστημα τοποθετείται στους τρείς μήνες και θα γίνει το παν ώστε τα καταστήματα να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Επισήμανε δε πως η μελέτη έγινε με οικονομική δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου, ενώ η υλοποίηση του έργου θα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια

Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την άποψη ότι η αισθητική των μαγαζιών της πλατείας δεν είναι ιδανική και με τη μελέτη θα είναι ομοιόμορφα όλα, ώστε να προσελκύουν πελάτες. Θέλουμε τη Ραφήνα πόλο αναψυχής και περιπάτου και όχι να είναι όπως σήμερα κέντρο διερχομένων τόνισε ο κ. Μπουρνούς και πρόσθεσε. Η πλατεία που φτιάχτηκε πριν είκοσι χρόνια είναι πλέον ξεπερασμένη και μη λειτουργική.

Σύμφωνα με τη μακέτα θα υπάρχουν δύο συντριβάνια, ράμπες αναπήρων, τέσσερα καθιστικά γιά παρέες, χώροι με γκαζόν, πέργκολες σε κάθε κατάστημα με κλιματισμό και τραπεζοκαθίσματα, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων, δέντρα, θεατράκι και πολλά άλλα. 

Στην αίθουσα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Γιώργος Χαχολάκης, ο πρώην πρόερος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μισοκοίλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δαμιανός Φαφούτης με τη Σίσσυ Κατσούδα, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος από τη Δύναμη Ανάπτυξης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Ζαφειρόπουλος.

Παρών φυσικά ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ραφήνας Σπύρος Μαυρολέων ο οποίος μας είπε πως οι επαγγελματίες θα προτείνουν και τη δημιουργία μίνι παιδικής χαράς στην πλατεία.