Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημήτρης Δελτσίδης
το αικίντο και
το χακάμα!


Ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας Δημήτρη Δελτσίδη. Ο αστυνόμος κάνει τρέξιμο, παίζει ποδόσφαιρο και εξασκείται στην τέχνη του Αικίντο. Για να λέμε όλη την αλήθεια αυτή είναι και η μεγάλη του "τρέλα".  Αφιερώνει αρκετό χρόνο κάθε εβδομάδα στην προπόνηση του αικίντο, φορώντας το χακάμα.

Κάτοχος μαύρης ζώνης και με ένα "νταν" ο Δημήτρης Δελτσίδης στοχεύει ακόμη πιο ψηλά. Στο γραφείο του στο Τμήμα άλλωστε δεσπόζει πάνω από όλα τα διπλώματα, τα πτυχία, τις τιμητικές διακρίσεις και τα αναμνηστικά το κάδρο με την επίσημη βεβαίωση της μαύρης ζώνης στο αικίντο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr

Τι είναι το αικίντο

Είναι μία πολεμική τέχνη που κατάγεται από την Ιαπωνία. Δημιουργήθηκε από τον Μοριχέϊ Ουεσίμπα στη δεκαετία του 1920. Το αϊκίντο είναι τεχνική άμυνας, που επιτρέπει στον αμυνόμενο να προφυλάξει τον εαυτό του χωρίς να τραυματίσει τον αντίπαλο. Βασίζεται περισσότερο στην εκμετάλλευση της αίσθησης ισορροπίας και της τεχνικής του αμυνόμενου παρά στη μυϊκή δύναμη, ενώ εκτός από σωματική αποτελεί και πνευματική άσκηση. Γι' αυτό και ονομάζεται η τέχνη της μη αντίστασης. Συνδυάζει χτυπήματα, λαβές, και εξάσκηση με όπλα. Όπως και οι άλλες τέχνες που προέρχονται από το τζουτζούτσου, το αϊκίντο στηρίζεται στην αποφυγή της επίθεσης με κίνηση του σώματος, στη διάσπαση της ισορροπίας του αντιπάλου και στον έλεγχό του, συχνά με ακινητοποιήσεις και/ή καθηλώσεις. Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αϊκίντο είναι οι κυκλικές κινήσεις και η μείξη της κίνησης του αμυνόμενου με αυτή του επιτιθέμενου καθώς η βασική «υπόθεση» είναι ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Λόγω των πολλών πτώσεων –που θυμίζουν τις πτώσεις του Τζούντο– η εξάσκηση γίνεται σε στρώματα,ενώ ένα οπτικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι η χρήση του παραδοσιακού φαρδιού παντελονιού του χακάμα.