iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

''Ξύπνησαν'' οι τραγικές
μνήμες του ναυαγίου
του ''Χρυσή Αυγή''


Εκείνο το παγωμένο απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1983 τα ''μαύρο" μαντάτο συγκλόνισε τη Ραφήνα. Το πλοίο "Χρυσή Αυγή" που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι μέσα σε τρικυμία 8 - 9 μποφόρ με προορισμό τα νησιά Άνδρο-Πάρο-Νάξο μεταφέροντας εννέα βυτιοφόρα οχήματα καύσιμα και τέσσερα φορτηγά. Δύο μίλια μακριά από τη νησίδα «Μαντήλι» το πλοίο πήρε απότομα κλίση εξαιτίας της μετατόπισης των οχημάτων στο γκαράζ με αποτέλεσμα να αρχίσουν διαδοχικές εκρήξεις. Αρκετοί επιβάτες για να γλυτώσουν από τις φλόγες έπεσαν στο νερό και κάποιοι πνίγηκαν. Από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες σώθηκαν μόνον οι 14.

Φέτος - 35 χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία -  στο "Πάρκο Κηρύνεια" στη Ραφήνα, δίπλα στην επιτύμβιο στήλη κατασκευασμένη από τον γλύπτη Αντώνη Περάκη, τελέστηκε η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 28 θυμάτων με πρωτοβουλία της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Κατερίνας Αδαμοπούλου.

Η κ. Αδαμοπούλου σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία τόνισε πως όσα χρόνια κι αν περνούν οι οικογένειες δεν ξεχνούν τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή. ''Μακάρι του χρόνου τέτοια ημέρα να βρίσκονται εδώ περισσότεροι άνθρωποι για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής σε όσους έφυγαν από τη ζωή". Ο Θεός θέλησε να έχει μια καλή ημέρα σήμερα για να κάνουμε την τελετή απρόσκοπτα σημείωσε η κ. Αδαμοπούλου.

Στη συνέχεια η κ. Αδαμοπούλου και ο Λιμενάρχης έριξαν δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα, στο οποίο ήταν γραμμένα τα ονόματα των 28 νεκρών του ναυαγίου.

(βασική φωτογραφία της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr)

 Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Πιστικίδης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο ο οποίος λόγω υποχρεώσεων έφτασε με καθυστέρηση την ώρα της ρίψης του στεφανιού στη θάλασσα, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Χαχολάκης, ο Λιμενάρχης Ραφήνας κ. Κωσταράκης, o πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ραφήνας - Πικερμίου Σπύρος Μαυρολέων, ο επόπτης του ΟΛΡ Γεράσιμος Αποστόλου και εργαζόμενοι στον ΟΛΡ, η Δέσποινα Γκικάκη και ο καπετάν Κώστας Τζώρτζης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασε με πλοίο στη περιοχή του ναυαγίου της "Χρυσής Αυγής" στην επιχείρηση διάσωσης.