iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Αποκλειστική
συνέντευξη του
Βαγγέλη Μπουρνούς


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ανάληψη της δημαρχίας του δήμου Ραφήνας Πικερμίου από τον Βαγγέλη Μπουρνούς με βάση το προεκλογικό πολιτικό "συμβόλαιο" που είχε υπογραφεί με τον Βασίλη Πιστικίδη. Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr με αφορμή αυτά τα "γενέθλια" φιλοξενεί μια βαρυσήμαντη συνέντευξη εφ όλης της πολιτικής ύλης με τον κ. Μπουρνούς. Είπε πολλά ο δήμαρχος. Και με την εμπειρία 33 χρόνων στη δημοσιογραφία, πιστεύω ότι αυτά τα 90 λεπτά που συνομιλήσαμε δεν πήγαν χαμένα. Εννοώ δημοσιογραφικά. Βγάλαμε "λαβράκια" που θα αντιληφθείτε διαβάζοντας...

Σας παρακαλώ όσο πιο σύντομα περιγράψτε μας τις επιτυχίες που θεωρείτε πως έκανε η διοικησή σας.

Η Δημοτική Αρχή έχει αρχή και συνέχεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 οπότε και ανέλαβε. Αρχικά ο Βασίλης Πιστικίδης ως δήμαρχος κι εγώ αντιδήμαρχος και εδώ κι έναν χρόνο εγώ δήμαρχος και ο κ. Πιστικίδης γενικός γραμματέας του δήμου. Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη Ραφήνα και το Πικέρμι. Πήραμε έναν δήμο, ο οποίος την άνοιξη του 2014 παραλίγο να μπει στο Οικονομικό Παρατηρητήριο και τον κάναμε υγιέστατο οικονομικά με ρευστότητα 5.000.000 ευρώ στο ταμείο του. Δώσαμε τεράστια ώθηση στο ζήτημα του Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας το σιδηροδέσμιο Πνευματικό Κέντρο, δημοπρατώντας σε λίγο το αμφιθέατρο και κάνοντας εκδηλώσεις κάθε μήνα. Αγκαλιάσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αθλητισμό και τριπλασιάσαμε τις αθλητικές υποδομές, ενώ σε λίγες ημέρες μπαίνει ο εργολάβος για το αθλητικό Κέντρο της Αρίωνος. Στην παιδεία οι παρεμβάσεις μας είναι αποτελεσματικές, ενώ όλοι αναγνωρίζουν την κοινωνική πολιτική μας με επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες. Κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο και σίτιση. 

Είστε πραγματικά υπερήφανος για κάποιες κινήσεις σας;

Φυσικά. Λύθηκε επιτέλους το θέμα της αποχέτευσης, στις αρχές του 2019 θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Θωρακίζεται το Μεγάλο Ρέμα με αντιπλημμυρικά έργα. Έγινε το μεγάλο βήμα για την έλευση της αστικής συγκοινωνίας και μέσα στη Ραφήνα, ήδη διατρέχει το αστικό λεωφορείο τη Μαραθώνος έως την αφετηρία στην Α΄είσοδο του Βουτζά και όταν τελειώσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ υπάρχει η δέσμευση ότι θα μπούμε υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΑ. Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε ίσως ο μόνος δήμος στην Ελλάδα με δωρεάν δημοτική συγκοινωνία.

Γνωρίζετε ότι τόσο οι πολίτες όσο και τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον το τι θα γίνει με τη συνεργασία σας με τον κ. Πιστικίδη.

Είμαστε μία δημοτική παράταξη με συνέπεια στην παραγωγή έργου. Κι εκτός από το προεκλογικό πρόγραμμα που είμαστε συνεπείς έως τώρα στο 80%, "τρέχουμε" κι ένα παράλληλο πρόγραμμα, γιατί το απαιτούσαν οι ανάγκες της κοινωνίας. 

Δεν μου απαντήσατε όμως και θα πρέπει να επιμείνω. Τι θα γίνει με τον κ. Πιστικίδη;

Με τον κ. Πιστικίδη έχουμε δεσμευτεί να είμαστε μαζί έως το τέλος της θητείας μας.

Εγώ σας ρωτάω μετά τι θα γίνει  ή πιο σωστά αν θα συμπράξετε πριν τις εκλογές ;

Η προθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί. Μιλώ κι εξ ονοματός του, γιατί έχουμε κάνει τέτοιες συζητήσεις που μου επιτρέπουν να πω πως η προθεσή μας είναι να είμαστε μαζί. Θα δούμε τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου και θα καθορίσουμε τη στρατηγική μας. Γιατί η κάθοδος στις εκλογές μιάς παράταξης αποσκοπεί στο να πάρει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Θα πάρουμε συνεπώς τις αποφάσεις που πρέπει ώστε να έχουμε την πλειοψηφία και να διοικήσουμε στιβαρά τον δήμο.

Θα επιμείνω στη σημαντική λεπτομέρεια αν θα πρόκειται - αν όλα πάνε καλά και τα βρείτε - για μοντέλο εξ ημισείας χρονικής διοίκησης ή κάτι άλλο;

Δεν νομίζω πως ενδιαφέρει τους δημότες και πιστέψτε μας ότι δεν είναι το πρωταρχικό ενδιαφέρον ούτε δικό μου ούτε του κ. Πιστικίδη. Σημασία έχει να συνεχίσει μία δημοτική παράταξη το μεγάλο έργο που ξεκίνησε.

Με την εμπειρία που έχετε λοιπόν και με βάση τις συζητήσεις που έχετε έως τώρα με τον κ. Πιστικίδη αποκλείεται "να τσακίσει" αυτή η συνεργασία...

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, γιατί και οι δύο αγαπάμε την πόλη μας. 

Τι θα γίνει κ. δήμαρχε το καλοκαίρι που έρχεται με τα 15, 16, 17 κανείς δεν ξέρει τελικά πόσα πλοία θα φεύγουν και θα έρχονται από και και προς το λιμάνι της Ραφήνας;

Θα περάσουμε δύσκολα. Είναι δεδομένο αυτό. Το πόσο δύσκολα εξαρτάται από τη βοήθεια που θα δώσει η Τροχαία και το υπουργείο προστασίας του πολίτη. 1.000.000 αυτοκίνητα τον χρόνο (400.000 που ταξιδεύουν με τα πλοία και 600.000 που σταθμεύουν στους δρόμους της Ραφήνας) προκαλούν συνθήκες ασφυξίας. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά ως δήμος, απεγκλωβιστήκαμε από τον χώρο στάθμευσης της πλαζ και δεν θα τον διαχειριζόμαστε. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας. 

Κάποτε - δεν ξέρω πότε - αργά ή γρήγορα δεν θα είστε πλέον δήμαρχος. Πώς θα θέλατε να αισθάνονται για εσάς οι πολίτες;

Το ονειρό μου είναι να περπατάω και να μου φωνάζουν "Βαγγέλη έλα να πιούμε έναν καφέ να τα πούμε". Γιατί έτσι οι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι το πέρασμα κάποιου από ένα αξίωμα άφησε θετικό αποτύπωμα και καλές αναμνήσεις.

Εξακολουθείτε να κοιμάστε πέντε ώρες κάθε νύχτα όπως μου είχατε πει το φθινόπωρο;

Δυστυχώς μειώθηκαν στις τέσσερις.

Δεν είμαι σίγουρος ότι σας πιστεύω...

Να το πιστέψετε γιατί όλα είναι στο μυαλό μας. Προσωπικά ξεκουράζομαι περισσότερο όταν ολοκληρώνεται ένα έργο του δήμου παρά αν κοιμηθώ μία ώρα παραπάνω.

Έχετε κάνει λάθη στη θητεία σας; Θα εκτιμήσω όπως και οι πολίτες αν το παραδεχτείτε, γιατί ουδείς αλάνθαστος άλλωστε.

Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι μένουν άπραγοι και μόνο καταγγέλλουν ή παρακολουθούν εκ του ασφαλούς. Πόσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν κάνουν τίποτα, άρα δεν κάνουν και λάθη; Προσωπικά δεν αφήνω τον χρόνο να φεύγει άσκοπα. Χτίζω και δεν μεταθέτω τα προβλήματα σε άλλους. Έτσι τα θετικά μου είναι πολύ περισσότερα από τα όποια λάθη μου. 

Αντιλαμβάνομαι ότι αποφεύγετε να μου πείτε έστω κι ένα λάθος σας...

Ως δημοτική Αρχή λειτουργούμε ομαδικά κι έτσι κάποιο λάθος μου το διορθώνει ένας συνεργάτης μου και τελικά δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Ένα ατομικό λάθος δηλαδή διορθώνεται από την ομάδα.

Το γνωρίζετε ότι σας χαρακτηρίζουν ως συγκεντρωτικό;

Πώς μπορώ να είμαι συγκεντρωτικός όταν κάθε απόφαση για να υλοποιηθεί περνάει και ψηφίζεται από το δημοτικό συμβούλιο; Έχετε την αίσθηση ότι το παρών δημοτικό συμβούλιο (αναφέρομαι στην πλειοψηφία) αποτελείται από άβουλους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν άποψη; Το ότι δεν μιλάνε δεν σημαίνει ότι στο προσυμβούλιο δεν εκφέρουν γνώμη και δεν αναπτύσσουν προβληματισμούς. Δεν κάνουμε μικροπολιτική στο συμβούλιο όπως επιχειρούν κάποιοι άλλοι.

Θεωρείτε "γερασμένο" - προσέξτε όχι ηλικιακά γιατί αυτός αισχρός ρατσισμός - αλλά από άποψη ιδεών και σχεδίων το δημοτικό συμβούλιο; Και αναφέρομαι και στη Δημοτική Αρχή και στην αντιπολίτευση.

Σωστά το θέτετε. Δεν είναι γερασμένο ηλικιακά. Είναι γερασμένο στην εκπροσώπηση κάποιων απόψεων που εκφράζονται όμως από την αντιπολίτευση. Η οποία "κυνηγά ανεμόμυλους" και βλέπει παντού εχθρούς. 

Επί των ημερών σας καθιερώθηκε στην τοπική πολιτική ορολογία η λέξη "βλαχοπαράγοντας". Θα μας διαφωτίσετε τι σημαίνει;

Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να κάνουν τους γλωσσοπλάστες και προσπαθούν να ανακαλύψουν νέες έννοιες ώστε να τις εντάξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προσωπικά γνωρίζω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν λέξεις - εφευρήματα, αλλά είτε άξιοι άνθρωποι που εργάζονται, είτε άνθρωποι που δεν τιμούν τη θέση τους με τη στάση που επιλέγουν. Όλοι θα κριθούμε στην κάλπη.

 Επειδή είναι πολύ πρόσφατο, πώς σχολιάζετε την ομαδική αποχώρηση από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, της παράταξης "Συμμαχία Δημιουργίας" συν τον επικεφαλής της "Δημοτικής Αλλαγής" Γιώργο Χριστόπουλο και τους δύο ανεξάρτητους την κ. Αμαλία Τόκα και τον κ. Μπάμπη Ζαφειρόπουλο;

Ο κ. Φαφούτης και οι συν αυτώ αποχωρήσαντες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα. Αποχώρησαν ζητώντας το εξωφρενικό από τον πρόεδρο του συμβουλίου Κωνσταντίνο Μώρο να μην τηρεί τον κανονισμό.  Πιστεύω ότι δεν τους βγήκε σε καλό. Ο πρόεδρος του ΔΣ είναι αυτός που διευθύνει τη συζήτηση, η οποία πρέπει να διεξάγεται υπό τους κανόνες που έχουμε ψηφίσει. Οι κανόνες αυτοί όμως δεν βολεύουν τον κ. Φαφούτη και τους συν αυτώ κι έτσι του ζητούν να γίνει συνεργός τους στην καταστρατήγηση του κανονισμού. Ο πρόεδρος ως ευγενής άνθρωπος που είναι δείχνει ανοχή και δίνει περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναλογεί. Όμως η ανοχή έχει και τα οριά της. Ειδικά για τον κ. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είναι μπροστινός του κ. Φαφούτη και τον έχει για να κάνει τη "βρώμικη δουλειά". 

Φοβάστε τον κ. Φαφούτη ως αντιπαλό σας στη διεκδίκηση της δημαρχίας το 2019;

Η απάντηση είναι μονολεκτική και με έμφαση. Καθόλου. Mα καθόλου.

Μιας και το φτάσαμε στο 2019, εκτιμάτε ότι θα είναι μία σκληρή προεκλογική περίοδος;

Οι λασπολόγοι ήδη έχουν αρχίσει τη δουλειά τους. Προσπαθούν να μηδενίσουν ένα τεράστιο έργο της Δημοτικής Αρχής. Δυστυχώς γι αυτούς οι πολίτες βλέπουν και δεν θα πέσουν στην παγίδα τους. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση χωρίς να υποτιμώ κανέναν θα είναι εύκολη για την παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Θα λύσουμε το θέμα τους ποιός θα διοικήσει μάλιστα από την πρώτη Κυριακή!

Πολύς θόρυβος για το πρόσφατο θέμα των απουσιών δημοτικών συμβούλων που έφτασε ως την Περιφέρεια. Το θεωρείτε σοβαρό, ρουτίνας ή "γραφικό"; Σας λέω ευθέως ότι θεωρώ πολύ σοβαρό να έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες κάποιον με την ψήφο τους να τους εκπροσωπεί και αυτός να έχει...ξεχάσει πού είναι το δημαρχείο. Δυστυχώς υπάρχουν 2-3 τέτοιοι.

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπός που να διαφωνεί μαζί σας. Είναι ιερός θεσμικός ρόλος και κάποιοι δεν τον ασκούν. Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι κυρίως δεν τον ασκούν οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά σας θυμίζω ότι δεν είναι πλέον επικεφαλής ο κ. Αδαμόπουλος...

Κάνετε λάθος και απορώ που δεν το γνωρίζετε. Ο κ. Αδαμόπουλος δεν παραιτήθηκε από επικεφαλής της "Συμμαχίας Δημιουργίας". Παραιτήθηκε από επικεφαλής της εκπροσώπησης της παράταξης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε...

Είναι απλό. Ο κ. Αδαμόπουλος παραμένει επικεφαλής της παράταξης. Αντικαταστάθηκε μόνο για την εκπροσώπηση στις συνεδριάσεις και αυτό φαίνεται στη χειρόγραφη επιστολή παραίτησης που έστειλε. 

Μα στις ανακοινώσεις Τύπου ο κ. Φαφούτης υπογράφει ως επικεφαλής της "Συμμαχίας Δημιουργίας" ενώ και σε πρόσφατη συνεντευξή του προσδιορίστηκε με αυτή την ιδιότητα.

Η παράταξη του κ. Αδαμόπουλου, όχι οι πέντε εκλεγμένοι σύμβουλοι, αλλά οι 60 που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, δεν συνεδρίασαν για να αποφασίσουν ως είθισται την αντικατάσταση του αρχηγού. Αυτό που συνέβη ήταν μία άτυπη "στο μιλητό" που λέμε συμφωνία των δύο. Δηλαδή για να καταλάβετε ο κ. Φαφούτης είναι εκπροσωπών της παράταξης στις συνεδριάσεις.  Κι επίσης επειδή επικαλείται ο κ. Φαφούτης τη συνεργασία μας με τον κ. Πιστικίδη, εμείς τη δημοσιοποιήσαμε προεκλογικά και με διαφάνεια. Και οι πολίτες την επικρότησαν.  

Τι εννοείτε;

Στην περίπτωση Αδαμόπουλου - Φαφούτη η αλλαγή σκυτάλης, έστω κι έτσι όπως σας είπα προηγουμένως χωρίς καμία επίσημη διαδικασία, έγινε εν κρυπτώ στα μέσα της θητείας. Γι αυτό ο κ. Φαφούτης βρίσκεται τώρα στη δυσάρεστη θέση, στο αδιέξοδο να είναι υπόλογος των συνεπειών των λόγων του. Αυτός τελικά όπως αποδείχθηκε έκανε συμφωνία "κάτω από το τραπέζι". Και προσέξτε, επικεφαλής της παραταξής μας παραμένει ο κ. Πιστικίδης. Αυτός φέρεται στο εκλογοδικείο επικεφαλής της παράταξης. Εγώ είμαι δήμαρχος.

Επειδή ''βάρυνε'' πολύ η συζήτηση κ. δήμαρχε και δεν το ήθελα - σας διαβεβαιώνω - μιάς και είναι τελευταία Κυριακή της Αποκριάς σήμερα που μιλάμε να κλείσουμε με χαμόγελο. Ποιά ήταν η αγαπημένη σας μεταμφίεση στα παιδικά σας χρόνια;

Με γυρνάτε σαράντα χρόνια πίσω. Τα παιδιά τότε ντυνόμασταν εντελώς διαφορετικά από  τα σημερινά. Τώρα υπάρχουν τόσες στολές και τόσοι ήρωες που δεν τους ξέρω καν. Εμείς με ένα πλαστικό πιστόλι κι ένα καπέλο κάναμε τους καουμπόυδες. Τότε ήταν αυτή η "μόδα" ας την πούμε. Δεν είχα ξεφύγει κι εγώ.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.