iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Αριστείδης Μπουράνης:
Η Δημοτική Αρχή
αναβαθμίζει το Πικέρμι


 

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην εφημερίδα "ανατολική ακτή" έδωσε ο Αριστείδης Μπουράνης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου. Ο κ. Μπουράνης είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, ελεύθερος επαγγελματίας και γενικός γραμματέας του Αετού Πικερμίου.

Είστε ικανοποιημένος από τη διοίκηση και τα έργα της Δημοτικής Αρχής;

Στα σοβαρά κράτη η διοίκηση είναι αυτή που προνοεί να κατασκευαστούν υποδομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών τους. Εάν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα πρώτα αφήνουμε να διογκωθεί το οποιοιδήποτε πρόβλημα και μετά προσπαθούμε να δώσουμε την λύση, (που και αυτή πολλές φορές δεν είναι η ενδεδειγμένη αλλά είναι λύση ανάγκης), ναι  είμαι ικανοποιημένος από το έργο που έχουμε παράγει. Τέσσερα χρόνια κοινότητα Πικερμίου με τότε κοινοτάρχη τον κ Αδαμόπουλο και τρεισήμισι χρόνια σαν ενιαίος δήμος με δήμαρχο τον κ. Χριστόπουλο  στην περιοχή του Πικερμίου δεν σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε κανένα έργο που θα διευκόλυνε τους κατοίκους. Εξαίρεση αποτελούν  τα σχολικά  συγκροτήματα στην οδό Κοντοράβδη, αλλά και εδώ η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού από πλευράς των τότε δημοτικών αρχών έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία των σχολειών να δημιουργήσει  τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακής αναρχίας  στους λιγοστούς δρόμους του Πικερμίου.

Μου μιλάτε όμως πάλι για το παρελθόν...

Το λέω γιατί ως δημοτική αρχή από την αρχή προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Μάλιστα ίσα ίσα που προλάβαμε να μην χαθεί η χρηματοδότηση από την περιφέρεια για την οδό Αχαιών στο Ντράφι που είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε δυο περίπου χρόνια. Σχεδιάσαμε και  εγκρίθηκε από την περιφέρεια η χρηματοδότηση του έργου για την  κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Κοντοράβδη , άμεση χρονικά  είναι και η εκδίκαση της υπόθεσης από τα δικαστήρια που προσέφυγε ιδιοκτήτης ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για να μπορούν οι μαθητές να μεταφέρονται ασφαλείς στα σχολεία. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου από την αρχή μέχρι το τέλος σχεδίασε και είναι για χρηματοδότηση στην περιφέρεια η κατασκευή του παιδικού σταθμού στο Πικέρμι στον πρώην χώρο του 1ου δημοτικού. Έργο που θα βοηθήσει  να ανασάνουν οικονομικά γονείς μικρών παιδιών. Το καλοκαίρι στο κεντρικό  Πικέρμι θα αλλαχτεί το παμπάλαιο  δίκτυο ύδρευσης. Στη Διώνη και το Ντράφι  τα φρεάτια και οι δεξαμενές  πρώτη φορά από κατασκευής τους συντηρήθηκαν και συντηρούνται από την σημερινή δημοτική αρχή . Δημιουργήσαμε το αθλητικό κέντρο της Διώνης ένας Πολυχώρος με γήπεδο ποδοσφαίρου που έχει  υπερσύχρονο τάπητα , στο παλαιό κλειστό μπάσκετ το καλοκαίρι θα αλλαχτεί το παρκέ . Δημιουργήθηκε  κυλικείο και  είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει την λειτουργία του , σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και η διαμόρφωση εξωτερικού διαδρόμου στίβου . Στη Διώνη αυτές τις μέρες γίνεται διάνοιξη δρόμων οι οποίοι έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί χρόνια πριν, αλλάζονται οι βάνες ύδρευσης έτσι ώστε όταν γίνεται μια βλάβη να μην χιάζεται να κλείσει όλο το δίκτυο αλλά μόνο το τμήμα που έχει βλάβη. Στη βόρεια Διώνη οι χωματόδρομοι συντηρούνται συστηματικά ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν σπίτια τους. Έργα μικρά και μεγάλα γίνονται καθημερινά και αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός και από τον ποιο  κακοπροαίρετο πολίτη.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

 Η φιλία και η αγαστή συνεργασία με τον Ευάγγελο Μπουρνού ήταν το επισφράγισμα για να θέσω υποψηφιότητα . Πριν από δεκαπέντε χρόνια  εγώ και η οικογένεια μου αποφασίσαμε  να κατοικήσουμε στο Πικέρμι για μια καλύτερη  ποιότητα  ζωής. Ερχόμενος εδώ και παρόλο τις αναπτυξιακές προοπτικές που είχε η εντος σχεδίου  περιοχή αυτό που αντιμετώπισα ήταν η ανυπαρξία και των ποιο απλών παροχών, χωματόδρομοι, έλλειψη δικτύου νερού κτλ. Η αδιαφορία της τότε κοινοτικής αρχής και η ανάγκη για δημιουργία υποδομών με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά, μαζί με φίλους κατοίκους της περιοχής δημιουργήσαμε τον σύλλογο Αιολίς όπου ήμουν και ο πρώτος πρόεδρος . Νιώθω περήφανος αλλά και αγανακτισμένος  να λέω ότι  μετά από δεκαπέντε χρόνια κοινού αγώνα μόλις προχθές πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η  λήψη απόφασης  σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης ρεμάτων και προσαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου.

Θεωρείτε το Πικέρμι "ριγμένο" σε σχέση με τη Ραφήνα;

Από την συνένωση των Καλλικρατικων δήμων, οι πόλης που έχουν των περισσότερο πληθυσμό και την έδρα του δήμου θεωρούνται προνομιούχες για την άμεση επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Στο Πικέρμι  υπήρχε κοινότητα με δικό της προσωπικό και εξοπλισμό. Μέχρι τώρα μέτρο σύγκρισης μέχρι  στο αίσθημα ικανοποίησης των πολιτών ήταν η πρώην  κοινότητα επί Αδαμόπουλου και η δημαρχία Χριστόπουλου, που ομολογουμένως  ήταν ανύπαρκτη στην περιοχή του Πικερμίου. Δικαίως λοιπόν οι Πικερμιώτες ένοιωθαν ριγμένοι σε σχέση με τους κατοίκους της Ραφήνας. Σήμερα τα πράγματα έχουν ανατραπεί ριζικά  και αυτό το βλέπεις στα πρόσωπα των πολιτών που αναγνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες του δήμου ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα τους. Αλώστε και ο προϋπολογισμός του δήμου δείχνει ξεκάθαρα ότι οικονομικά το Πικέρμι έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων και αυτό όχι για να γίνει κάτι και στο Πικέρμι,  αλλά γιατί πραγματικά το Πικέρμι στερείται από  στοιχειώδεις υποδομές .  

Ποια είναι τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται το Πικέρμι, σας ρωτώ ειδικά για το Πικέρμι γιατί είστε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου...

Παρότι  δεν είμαι γέννημα θρέμμα  Πικερμιώτης μπορώ να πω ότι αγαπώ, νοιάζομαι  την περιοχή περισσότερο και από τον τόπο που μεγάλωσα.  Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να πεις τη χρειάζεται για το μέλλον η περιοχή.  Και ξεκινώντας από το Ντράφι είναι φανερό ότι λείπουν σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις . 

Στην περιοχή της Διώνης με την συνεχιζόμενη κατασκευή του αθλητικού κέντρου και την δρομολόγηση ανέγερσης Ιερού Ναού  το μεγάλο πρόβλημα περιορίζεται  στην βόρεια Διώνη που είναι εξολοκλήρου από χωματόδρομους και  παρόλο που ο δήμος πραγματοποιεί καθημερινές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών η οριστική  λύση θα επέλθει με το τέλος των μελετών ώστε να ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις της  περιοχής.  Και επειδή πρέπει να λέμε και τα πράγματα όπως έχουν οι ασφαλτοστρώσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν μετά από μια πενταετία τουλάχιστον  .

Και τελευταίο το  κεντρικό Πικέρμι. Από πού να πιάσεις και που να αφήσεις  δεν υπάρχει σχέδιο πόλης δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχουν κεντρικοί κυκλοφοριακοί άξονες που να ενώνουν το Πικέρμι με τους οικισμούς Ντραφίου και Διώνης καθώς και με την Μαραθώνος. Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει και το τεράστιο πρόβλημα πάρκινγκ μαζί με την έλλειψη λυκείου κάνουν δύσκολη  την παραμονή των κατοίκων.

Εξάλλου αυτό έλεγα και στην αρχή ότι όταν επί κοινότητας Αδαμόπουλου το Πικέρμι ήταν άχτιστο και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έργα υποδομής με μικρό κόστος, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Ήταν εύκολο να διαπλατυνθούν δρόμοι, που ήταν άχτιστα οικόπεδα, ήταν εύκολο να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ ήταν εύκολο να αγοραστεί χορός για λύκειο ,θα μπορούσαν να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για αδειοδοτημένο κοιμητήριο και αλλά πολλά .

Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει καλός δημοτικός ή τοπικός σύμβουλος; 

Όλοι είναι ικανοί για να εκλεγούν δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι. Πιστεύω ότι τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι που έχουν πάθος και μεράκι  με ότι καταπιάνονται. Οι άνθρωποι που έχουν πάθος δεν αρκούνται στο καλό, κάθε μέρα προσπαθούν για το καλύτερο.

Θα ανεβείτε "σκαλί' στις επόμενες δημοτικές εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος και γιατί;

Όπως είπα παραπάνω όσο αισθάνομαι ότι διακατέχομαι από πάθος για προσφορά στα κοινά τόσο θα θέτω τον εαυτό μου υπό την  κρίση των συμπολιτών μου από όποια βαθμίδα  της δημοτικής αρχής.

Πιστεύετε πως οι επόμενες εκλογές θα είναι αμφίρροπες ή όποιος εκλεγεί θα φανεί από την πρώτη Κυριακή αν έχει ισχυρό προβάδισμα νίκης;

Εάν ήμασταν σε μια  ήρεμη χρονικά περίοδο για την Ελλάδα  προ μνημονίων και κατάρρευσης της οικονομίας και του οικογενειακού ιστού θα έλεγα ότι η δημοτική αρχή που εκλέγεται για πρώτη φορά και υλοποιεί έργο πάντα οι πολίτες της δίνουν και μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως τα τελευταία χρόνια η λέξη εκλογές ακούγεται σαν πράξη αγγαρείας που δύσκολα σηκώνει τον μεσήλικα  από τον καναπέ του και τους νέους από την καφετέρια .

Προϋπόθεση για να μπορέσουμε να εκλεγούμε ξανά είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα έργα που έχουμε πραγματοποίηση, αλλά και για τα έργα που έχουμε προγραμματίσει και η ολοκλήρωση τους θα γίνει σε άλλη δημαρχιακή θητεία, έργα που είναι πολλά και σημαντικά για την καθημερινότητα του πολίτη. Σημαντικό ρόλο θα έχει και η αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, σημείο που το αντιμετωπίζουμε με αγορά νέων οχημάτων και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου του δήμου. 

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο Αετός Πικερμίου;

Και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούσε το Πικέρμι. Ο Αετός Πικερμίου ήταν η δεδομένη ανάγκη μιας περιοχής για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Μια ιδέα που  υλοποιήθηκε δημιουργώντας τμήματα ακαδημιών, αγωνιστικών αλλά και ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου, παράλληλα ο Αετός δημιούργησε ακαδημίες μπάσκετ και βόλεϊ. Σημαντικό ρολό στην ανάπτυξη του συλλόγου ήταν η δημιουργία του αθλητικού κέντρου της Διώνης . Η προσπάθεια και η φιλοδοξία μέσα από τον ρόλο του γραμματέα του συλλόγου  είναι ο Αετός να καταφέρει σε συνεργασία με τους γονείς να κάνει τα παιδιά να αφήσουν το playstation  και τα κινητά και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Να διδαχτούν αθλητική παιδιά και να εστιάσουν σε υγιείς στόχους και οράματα. Δεν μπορώ να σας πω πόσο ψηλά θα φτάσει ο Αετός αυτό θα σας το πουν με τις πράξεις τους  οι αθλητές του, που ήδη διαπρέπουν σε όλα τα αθλήματα.

Θέλετε να σχολιάσετε το θέμα που προκάλεσε θόρυβο με τις απουσίες δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις; 

Πρώτη φορά συμμετέχω στα δημοτικά συμβούλια και μεγάλη ομολογουμένως εντύπωση μου έχει προκαλέσει το γεγονός της αποχής δημοτικών συμβούλων και μάλιστα όχι απλών συμβούλων αλλά αρχηγών  παρατάξεων που στις τελευταίες εκλογές διεκδίκησαν την θέση του δημάρχου. Πως είναι δυνατών υποψήφιοι δήμαρχοι να δείχνουν με τη στάση τους αδιαφορία για τα κοινά προδίδοντας τα οράματα των συμπολιτών μας που τους εξέλεξαν.

Σε επιστολή της αποκεντρωμένης διοίκησης σχετικά με τις απουσίες στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται και το όνομα μου με τρεις συνεχόμενες απουσίες. Θέλω να επισημάνω το λάθος της αποκεντρωμένης. Πρώτον γιατί εγώ δεν έχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και δεύτερον στο ότι η παρουσία μου κρίνεται απαραίτητη στα δημοτικά συμβούλια μόνον όταν η συνεδρίαση έχει θέμα που αφορά την δημοτική ενότητα Πικερμίου. Παρά ταύτα προσπαθώ να είμαι παρόν στα περισσότερα συμβούλια άσχετα με το θεσμικό ρόλο μου.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ για τη φιλοξενία σας.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα "ανατολική ακτή"