iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Ο Πέτρος Φιλίππου
για την
ανατολική Αττική


Ο Πέτρος Φιλίππου ''έχει φάει με το κουτάλι'' την τοπική αυτοδιοίκηση. Πολύπειρος, εργατικός και οραματιστής αποτελεί ένα ''πολυεργαλείο'' για τους συνεργάτες του και την κοινωνία.
Μια συζήτηση μαζί του είναι πάντα διαφωτιστική και χρήσιμη σε πληροφορίες. Ο αρχαιολόγος, φιλόλογος και πολιτικός στην ''ανατολική ακτή''.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Τι μάθατε μια ζωή στην τοπική αυτοδιοίκηση;

    •    Η διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρχικά τα 24 χρόνια της θητείας μου ως Δήμαρχος (Καλυβίων και Σαρωνικού), που μου πρόσφερε σημαντική γνώση στα αυτοδιοικητικά θέματα και αποτέλεσε πολύτιμο εφόδιο στο μετέπειτα δύσκολο έργο στην Περιφέρεια Αττικής, όπου έχω την τιμή από το 2014 να κατέχω τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής. Αναμφίβολα είναι μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συγκλονιστικές στιγμές που προκύπτουν από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες και την ενασχόληση με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
    
    •    Υπάρχει μυστικό για μιά πετυχημένη πορεία;
    
    •    Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μυστικό ή κάποια συνταγή για μια επιτυχημένη (αποτελεσματική και δημιουργική) πορεία στην αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να είμαι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούω και να βρίσκω λύσεις στα προβλήματά τους. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή για όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι αυτό έχουν εκτιμήσει σε μένα όσοι με στηρίζουν τα 28 τελευταία χρόνια από όποια θέση και αν επέλεξα να προσφέρω. Αυτή είναι και η μόνη συμβουλή που έχω να δώσω στους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς ή σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, να είναι δίπλα στον πολίτη, σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του και να αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας. Μην ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός.

    •    Ποιά είναι τα μεγάλα προβλήματα της ανατολικής Αττικής;
 
    •    Η Ανατολική Αττική όντως είναι μια περιοχή του λεκανοπεδίου ιδιαίτερης ομορφιάς με σημαντικά όμως προβλήματα που για χρόνια αποτελούν εμπόδιο στην αναπτυξιακή της πορεία και προοπτική. Εμείς από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, προσπαθήσαμε μέσα από την άμεση συνεργασία μας με τους 13 δήμους της χωρικής μας αρμοδιότητας αλλά και με φορείς της περιοχής, να δρομολογήσουμε τα μεγάλα και αναγκαία για κάθε δήμο έργα υποδομών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την περαιτέρω ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταρτίσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, το μεγαλύτερο που έχει συνταχθεί ποτέ, το οποίο υπερβαίνει τα 250.000.000€.
    
    •    Ποιοί είναι οι τομείς που εστιάζετε;
    
    •    Αποχέτευση, Αντιπλημμυρική προστασία, Αθλητικές υποδομές – αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, Παιδικοί σταθμοί – Αναβάθμιση σχολείων, Οδοποιία, Πολιτισμός (πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανάδειξη ιστορικών – αρχαιολογικών μνημείων), Διαχείριση απορριμμάτων, Μεταφορά Μαθητών, Ανάδειξη και προώθηση του πρωτογενούς τομέα, τουριστική ανάδειξη της Ανατολικής Αττικής,  Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, Κοινωνική Πολιτική (με ανάληψη δράσεων σε κρίσιμα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα), Προστασία του Περιβάλλοντος (με έμφαση στην εξυγίανση του Ασωπού) κ.α. Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν τεθεί από την Περιφέρεια τα αντιπλημμυρικά έργα και για τον λόγο αυτό όλες οι ώριμες μελέτες που υποβλήθηκαν από τους δήμους για το συγκεκριμένο ζήτημα, εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα  Εκτελεστέων Έργων για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, ώστε να θωρακιστούν οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής και να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος.
    
    •    Θα ήθελα κ. Αντιπεριφερειάρχα να επικεντρώσετε στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
 
    •    Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου είναι ένας δήμος με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές. Με τη Δημοτική Αρχή, όπως και με όλες τις δημοτικές αρχές στην Ανατολική Αττική, έχουμε μια άριστη σχέση συνεργασίας και έχουμε μέχρι σήμερα προγραμματίσει μεγάλα έργα υποδομής για την περιοχή ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο δήμος. Στο πλαίσιο αυτής μας της προσπάθειας, έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων, όπως είναι: η «Κατασκευή νέου γηπέδου Ραφήνας» (προϋπολογισμός: 1.050.000,00€), η «Αποπεράτωση αμφιθεάτρου με όλες τις σχετικές υποδομές και εγκαταστάσεις του πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου Ραφήνας» (προϋπολογισμός: 1.494.200,00€), η «Μελέτη αναβάθμισης Λεωφόρου Φλέμινγκ Ραφήνας» (προϋπολογισμός: 392.527,17€), ο «Α’ Παιδικός Σταθμός Πικερμίου» (προϋπολογισμός: 1.565.000,00€), η «Ανέγερση νέας διώροφης οικοδομής στο Πικέρμι με υπόγειο, δώμα και στέγη, με λειτουργία ως “κατοικία” υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση» (προϋπολογισμός: 1.350.000,00€) κ.α.
      
    •    Πρόσφατες ήταν και οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού.
     
    •    Όντως, αξίζει να αναφέρουμε και στις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου στο Λαύριο. Σύμφωνα με αυτές θα γίνει επέκταση του Προαστιακού στη Ραφήνα και αναβάθμιση του λιμανιού με τις κατάλληλες υποδομές για την καλύτερη πρόσβαση και μετακίνηση εντός αυτού, ενώ αναφορικά με το αποχετευτικό στην περιοχή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και οι μελέτες για τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Πλατύ Χωράφι, όπου θα αποχετευτούν οι  δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος.
    
 ''Αγκάθι" για χιλιάδες κατοίκους του δήμου Μαραθώνα ο ΧΥΤΑ Γραμματικού.

    •    Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Περιφερειακή Αρχή, μετά την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχει ξεκινήσει μέσα από τη συνεργασία ΕΔΣΝΑ, Περιφέρειας και Δήμων της Ανατολικής Αττικής η υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα είναι προσανατολισμένος σε νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, πρακτικές, εναρμονισμένες με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σχετική νομοθεσία. Στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, μέσω μεθόδων όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση.

    •    Νομίζω πως οι πολίτες του Μαραθώνα θα ήθελαν μια πιο αισιόδοξη τοποθέτηση. Ατενίζετε με αισιοδοξία το μέλλον της ανατολικής Αττικής;

    •    Από την ανάληψη των καθηκόντων της τωρινής Περιφερειακής Αρχής το 2014, γίνονται σταδιακά και με μεθοδικότητα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση των στόχων που είχαμε θέσει και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της περιοχής ευθύνης μας. Η Περιφερειάρχης είχε εξαρχής ως στόχο να φέρει στην Αυτοδιοίκηση νέα νοοτροπία και φιλοσοφία προσφοράς, να καθιερώσει ένα νέο υπόδειγμα διοίκησης, ένα μοντέλο - πρότυπο για τον τόπο, ένα μοντέλο συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών καταβολών και αντιλήψεων, που έχουν όμως κοινούς στόχους και δίνουν κοινές μάχες. 
    
    •    Ποιός είναι ο στόχος αυτής της φιλοσοφίας;
    
    •    Στόχος του νέου αυτού μοντέλου διοίκησης είναι να γίνει η Αττική πόλος έλξης σε επενδυτικό, τουριστικό, πολιτιστικό επίπεδο. Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας της Περιφερειακής Αρχής, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό και αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ανατολικής Αττικής, τονίζοντας ότι σήμερα σε επίπεδο υποδομών εκτελούνται 60 έργα προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ ενώ προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση άλλων 125 έργων συνολικού προϋπολογισμού 129 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με την ίδια μεθοδικότητα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα που έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό – σχεδιασμό μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Αττικής.

Είστε ένας αυτοδιοικητικός με ιδιαίτερη εκτίμηση για τον τοπικό Τύπο...
 
    •    Ο τοπικός τύπος είναι χωρίς αμφιβολία πολύτιμος για κάθε περιοχή καθώς συμβάλλει στην ενημέρωση των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από την πολύπλευρη και αντικειμενική πληροφόρηση, την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων αλλά και την προβολή της κάθε περιοχής, συντελεί ουσιαστικά στην ολοκληρωμένη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών βοηθώντας τους να διαμορφώνουν άποψη για όσα συμβαίνουν και να ενισχύεται η συμμετοχή τους στα κοινά. Ο τοπικός τύπος οφείλει με υπευθυνότητα, συνέπεια και αμεροληψία να πληροφορεί τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών για όλα τις εξελίξεις και τα δρώμενα και να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αλλά και βήμα για κάθε πολίτη που επιθυμεί να κάνει παρεμβάσεις στα κοινά αλλά και να θέτει θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό.
    
    •    Σας ευχαριστώ θερμά
    
    •    Κι εγώ που με τιμήσατε στην εφημερίδα σας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ανατολική ακτή"