iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Εκλογικός ''καύσωνας''
σε Ραφήνα Πικέρμι
Ρεπορτάζ ''από μέσα''


''Φωτιά'' έχουν πάρει οι τηλεφωνικές συσκευές (κινητές και σταθερές) των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου, μετά την ''κανονιά'' του υπουργού εσωτερικών στη βουλή για δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Αλλάζουν όλα στον προγραμματισμό τους. Έρχονται ''τα πάνω κάτω'' και οι έστω ολιγοήμερες διακοπές...πάνε διακοπές! Γιατί άλλο να έχεις μπροστά σου από σήμερα 15 ολόκληρους μήνες και άλλο 10. 5 μήνες είναι 5 μήνες. 5 μήνες για ανεύρεση πόρων (πολύ σημαντικός παράγοντας) για την προεκλογική εκστρατεία, για συζητήσεις και συμφωνίες με υποψηφίους του συνδυασμού, για επαφές με τους πολίτες και τόσα άλλα. Χάθηκε δηλαδή το 1/3 του χρόνου που υπολόγιζαν. 

Βέβαια η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr έκανε ήδη ένα πρώτο ρεπορτάζ στους ''κύκλους'' των υποψηφίων ή άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ξεκινώντας από τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος έχει ήδη το χάντικαπ του γεγονότος πως είναι εν ενεργεία και αυτό αποτελεί ατού. Έχει προχωρήσει αρκετά έργα της καθημερινότητας του πολίτη και ''τρέχουν'' κι άλλα όπως έχει δηλώσει επισήμως και προφανώς όπως συμβαίνει - και είναι θεμιτό στην πολιτική - θα τα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στην προεκλογική περίοδο. Έχει ήδη έναν πυρήνα συνεργατών που θα στελεχώσουν δυναμικά το ψηφοδελτιό του όπως ο επιτυχημένος στα καθηκοντά του πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μώρος, οι αντιδήμαρχοι Σάββας Αραπκιλής και Παναγιώτης Καλφαντής, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και η Δήμητρα Τσεβά, επίσης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μάκης Βουδούρης αν και είναι αρκετά τολμηρό να γράφεις τέτοιες εκτιμήσεις, παρ ότι προέρχονται από πληροφορίες και όχι από το μυαλό του δημοσιογράφου. Ακόμη ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου Άρης Μπουράνης, αλλά και άλλοι εν ενεργεία δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και δοκιμασμένα αυτοδιοικητικά πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Παύλος Μπατάλης, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος. Για να κλείσουμε την πρώτη ''ανάγνωση" του πολύπειρου κ. Μπουρνούς θεωρείται από πολλούς το αναμφισβήτητο φαβορί για την είσοδο στη δεύτερη Κυριακή της κάλπης. Γιατί μη βγει και μας πει κανένας ανόητος πως κάποιος μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή!

Στον αντίποδα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δαμιανός Φαφούτης. Τα έχουμε γράψει τόσες φορές σε ανύποπτο χρόνο, αλλά τώρα είναι επιτακτική ανάγκη της επικαιρότητας να τα θυμίσουμε. Ο κ. Φαφούτης θα έχει την πλήρη στήριξη του εμβληματικού πρώην δημάρχου Ανδρέα Κεχαγιόγλου, όσον αφορά τη Ραφήνα που όπως λένε "πάντα βγάζει δήμαρχο", αλλά και του πρώην κοινοτάρχη Θανάση Αδαμόπουλου, όσον αφορά το υπολογίσιμο σε ψήφους Πικέρμι. Στο επιτελείο του ο Κώστας Ξηντάρας και η Σίσσυ Κατσούδα με γερή ''δεξαμενή" ψήφων, η (όπως φαίνεται έως τώρα) και η Αμαλία Τόκα με ισχνή διείσδυση όμως στην κοινωνία σε σχέση με τους άλλους δύο. Ο κ. Φαφούτης λογικά θα επισπεύσει και την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιοτητάς του, τουλάχιστον σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης με κάποιο δελτίο Τύπου αν και δεν αποκλείεται λόγω καλοκαιριού να το αναβάλει για τον Σεπτέμβριο. Για να κλείσουμε και το ''κεφάλαιο'' του κ. Φαφούτη "κλειδί" για την εισοδό του η μη στην πολυπόθητη δεύτερη Κυριακή θα είναι η στελέχωση του ψηφοδελτίου, το οποίο θα είναι η εικόνα του, καθώς ευαγγελίζεται το νέο και το καινούργιο και δεν θα ήθελε να την "τσαλακώσει" με πολιτικά υλικά "ανακύκλωσης".

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, σε ρόλο "άγνωστου Χ" καθώς ναι μεν έχει δηλώσει σε συνεντευξή του τον Μάιο στην εφημερίδα "ανατολική ακτή" ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά τα πράγματα παραμένουν θολά ακόμη, λόγω της εμπλοκής του με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη (κατ αρχήν πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές) και αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Κυκλάδων όπου πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια. Και ναι μεν ο κ. Χριστόπουλος έχει "χτίσει" το ονομά του, έχει τη "μπετόν αρμέ" ομάδα ψηφοφόρων του - μην "παίζουμε τώρα με ποσοστά δεν έχει νόημα - αλλά υστερεί μέχρι τώρα στη συγκρότηση δυναμικού ψηφοδελτίου. Βέβαια τώρα που "έσκασε η βόμβα" του Μαίου προφανώς θα επιταχύνει τις επαφές και αναζητήσεις του, αλλά και πάλι ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να "ψαρέψει" από τη Ραφήνα και το Πικέρμι. Οι πρώην αντιδήμαρχοι Κατερίνα Παπαδοπούλου και Σπύρος Κάρλος είναι οι έως τώρα πιστοί "στρατιώτες" του, αλλά προφανώς αν είναι υποψήφιος δεν θα αρκεστεί σε αυτούς.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, είναι ο επόμενος ''μονομάχος" στην εκλογική "αρένα". Με σταθερή πορεία στις τοποθετήσεις και φιλοσοφία του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχει παγιώσει όπως δείχνουν όλα, την εκλογική "πελατεία" του κυρίως στο Πικέρμι και επιχειρεί εδώ και χρόνια να διεισδύσει και στη Ραφήνα. Ο ίδιος διατρανώνει στον κύκλο του ότι θα είναι σίγουρα στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δείξει μόνο η βούληση των πολιτών. Ωστόσο θα ήταν άδικο και δημοσιογραφικά απρεπές να πει κάποιος ότι ο κ. Βασιλόπουλος είναι πολιτικά ασήμαντος. Προσπαθεί επίπονα τόσο για κοινωνικές δράσεις (δεν έχει σημασία αν είναι αποτελεσματικές ή όχι) όσο και να οικοδομήσει μια στιβαρή αυτοδιοικητική παρουσία, αλλά και να εντοπίσει δυνατά ονόματα για το ψηφοδελτιό του. Δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε στελέχη του στο μελλοντικό ψηφοδέλτιο γιατί δυστυχώς δεν γνωρίζουμε.

Αφήσαμε για το τέλος τον Βασίλη Πιστικίδη. Ο τέως δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου και νυν γενικός γραμματέας γλίτωσε από "ξαφνικό πολιτικό θάνατο" στο "παρά πέντε" καθώς κινδύνεψε να τερματίσει άδοξα την καριέρα του αν ίσχυε από τις επόμενες δημοτικές εκλογές η διάταξη για απαγόρευση υποψηφιότητας στους γενικούς γραμματείς. Έτσι μετά από ένα "σκοτεινό" διάστημα ο κ. Πιστικίδης, ο οποίος ναι μεν στηρίζει τη Δημοτική Αρχή της οποίας τυπικά είναι και επικεφαλής, αλλά κοιτάζει και το πολιτικό του μέλλον. Το οποίο δεν είναι άλλο από τη διεκδίκηση εκ νέου της δημαρχιακής καρέκλας, όπως μας λένε αυτοδιοικητικά στελέχη φίλα προσκείμενα σε αυτόν. Ο ίδιος ο κ. Πιστικίδης φιλόδοξος από τη φύση του, που βεβαίως επί του πρώτου μισού της θητείας της Δημοτικής Αρχής όταν ήταν δήμαρχος,  ξεκίνησαν να δρομολογούνται έργα, μετρά τις δυνάμεις του. Γενικά είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι ήπιων και χαμηλών τόνων και όταν (αν) έρθει η ώρα θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιοτητά του. Ποιοί είναι "δικοί" του άνθρωποι; Δεν είναι μυστικό. Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Χαχολάκης και Αντώνης Παλπατζής, ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μισοκοίλης (πάντα όμως με τη σοφία και τη διακριτικότητα που τον διέπει) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Παροικάκης και η κ. Μάρκου Ρούση.

Αυτή ήταν μια πρώτη "ακτινογραφία" των "μονομάχων". Μια πρώτη προσέγγιση στην τακτική της προεκλογικής σκακιέρας που στήθηκε τελικά κατακαλόκαιρο και "ξεβόλεψε" όλους μας. Πολιτικούς και δημοσιογράφους. Με κερδισμένους τους πολίτες που αφού τελειώνει το μουντιάλ την Κυριακή, τουλάχιστον θα έχουν να διαβάζουν αναλύσεις, εκτιμήσεις, άρθρα, σχόλια, ρεπορτάζ, θεωρίες "συνωμοσίας", ενδεχομένως αντιγραφές κειμένων (που και αυτό έχει το ενδιαφέρον του) και οτιδήποτε έχει σχέση με τον θαυμαστό μικρόκοσμο στην όμορφη Ραφήνα μας.

Το μόνο που ευχόμαστε και θα το γράφουμε συνέχεια είναι να μην υπάρξουν χολερικές επιθέσεις, χτυπήματα "κάτω από τη ζώνη" και χυδαίες συκοφαντίες. Όλα τα άλλα είναι μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής.

Καλό προεκλογικό καλοκαίρι! Και σας παρακαλούμε μην αρχίσετε τα τηλέφωνα είτε με ευγένεια, είτε με "τσαμπουκάδες" (έχουν συμβεί δυστυχώς και τέτοια εμετικά περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν) να μας εγκαλείτε "γιατί έγραψες αυτό ή γιατί δεν έγραψες αυτό". Σας παρακαλούμε ειλικρινά. Το βλέπετε ότι δεν έχουμε σκοπό να προσβάλουμε ή να μειώσουμε κανέναν υποψήφιο. Εκτός και αν κάποιοι είναι αμόρφωτοι και δεν ξέρουν την ελληνική γλώσσα. Κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από το αρχείο εγγράφων που διαθέτουμε.