iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

''Μυστήριο'' στη
Ραφήνα με τη
μέτρηση των ρύπων


Σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά με επίκεντρο τη δημοσιογραφική ευπρέπεια αν έπρεπε ή όχι να δημοσιοποιήσουμε όπως έκαναν όλες οι τοπικές ιστοσελίδες (και πολύ καλά έκαναν για να μην παρεξηγηθούμε αυτές τις "άγριες" ημέρες) τον πίνακα μετρήσεων που στέλνει τακτικά ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου (και επίσης πολύ καλά κάνει για να μην παρεξηγηθούμε αυτές τις "άγριες" ημέρες).

Αποφασίσαμε λοιπόν αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την - ενδεχομένως ''καταιγίδα'' αντιδράσεων που θα ακολουθήσει να μην δημοσιοποιήσουμε αυτόν τον πίνακα. Με το εξής - κατά την ταπεινή μας άποψη - λογικό σκεπτικό. Είναι ένας πίνακας που έστειλε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και συγκεκριμένα το Δίκτυο Παρακολούθησης ποιότητας του αέρα περιοχής Μεσογείων, με κάτι εντελώς ακαταλαβίστικες (να το πούμε λαικά) ενδείξεις και αριθμούς όπως RH, WS, THC, WD, SO2 και πολλά άλλα. Κάποιος επιστήμονας, ειδικός περί τους ρύπους ή μορφωμένος άνθρωπος να καταλάβει και να μας λοιδορεί τώρα που διαβάζει αυτές τις σκέψεις. Αλλά φρονούμε ότι η πλειονότητα των κατοίκων του δήμου Ραφήνας Πικερμίου, εμείς οι απλοί άνθρωποι δηλαδή δεν καταλάβαμε "γρι" από αυτόν τον πίνακα. Και όχι ότι "κρύβεται" κάτι από πίσω ή πρόκειται περί "συνωμοσίας" και τέτοιες ανοησίες. Απλώς θα θέλαμε την επόμενη φορά να υπάρχει ένα επεξηγηματικό πεδίο, ποιοί ρύποι είναι αυτά τα αρχικά και κυρίως αν ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο. Ειδικοί δεν είμαστε αλλά το πιθανότερο είναι να είναι όλα καλά και να μην υπάρχει κίνδυνος. Αυτός όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάπου βεβαιωμένο με υπογραφή και σφραγίδα από κάποιον υπεύθυνο του αερολιμένα ή έστω από κάποιον επιστημονικό συνεργάτη του δήμου ή "στη χειρότερη" κάποιον γνώστη (τόσες περιβαλλοντικές οργανώσεις υπάρχουν στην Ελλάδα) που αφιλοκερδώς για τον δήμο θα έριχνε μια ματιά και θα συνέτασσε ένα καθησυχαστικό (ή όχι αν δεν ήταν) κειμενάκι.

Αυτά τα λίγα για τον πίνακα μετρήσεων. Και ως επίλογος κατά την αποψή μας το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι ρύποι, που αυτό μένει να βεβαιωθεί επίσημα, αλλά η ηχορύπανση πάνω από τη Ραφήνα. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα όταν νυχτώνει, τα αεροσκάφη λες και είναι πάνω από τις ταράτσες των σπιτιών! Έχουμε μιλήσει ή έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων δεκάδων πολιτών από όλες τις περιοχές της Ραφήνας γι αυτό το σοβαρό πρόβλημα που δείχνει να χειροτερεύει κάποιες ημέρες και ώρες. 

Με χαρά θα περιμένουμε κάποια δήλωση ή απάντηση από τη Δημοτική Αρχή για αυτό το θέμα.