iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Τα 12ωρα του
Σπύρου Λουκάτου
στη δομή ρούχων


Οι καλοί και ευπροσήγοροι άνθρωποι φαίνονται στα δύσκολα.

Ξαναγράψαμε για την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Σπύρου Λουκάτου να είναι δίπλα στους πυροπαθείς ουσιαστικά από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ μετά από σοβαρή εγχείριση - κατά δυσμενή χρονική συγκυρία - και παρά τις παραινέσεις των γιατρών του για ξεκούραση δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να ''κάνει πίσω''. Έκανε σπίτι του το τραπεζάκι στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στη Ραφήνα και συντονίζει εδώ και τρείς εβδομάδες τα συγκινητικά παιδιά - εθελοντές, τσεκάρει τα έγγραφα των πυροπαθών και είναι ο άνθρωπος που κρατάει τη δομή του ρουχισμού σε άψογη λειτουργία. Όλοι έχουν να λένε για τον μηχανισμό που λειτουργεί ''ρολόι'' και την ευγένεια των παιδιών που εκπαιδεύονται ''στο φτερό''.

Υπάρχει κι ένα όμως. Το ψάχνουμε με ρεπορτάζ εδώ και ημέρες και πλέον μπορούμε να το γράψουμε. Αφορά το ενδιαφέρον και τη βοήθεια στη δομή του ρουχισμού, εκεί που ''χτυπά'' η καρδιά της αλληλεγγύης, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τη δομή στον ΟΤΕ για τα τρόφιμα και είδη καθαριότητας που λειτουργεί με ευγένεια και αποτελεσματικά.

Από το κλειστό γυμναστήριο το παρών έχει δώσει συχνά ο αντιδήμαρχος Σάββας Αραπκιλής, οι υπάλληλοι του ΔΟΠΑΠ οι οποίοι στηρίζουν εμπράκτως τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ημέρες, η Μαρία Μάρκου Ρούσση του ''Φίλιππος Καβουνίδης'' (δεν ξεχνάμε και τους εργαζόμενους στο ΚΑΠΗ) και μέχρι εκεί. Είδαμε - κατά σύμπτωση - ''πολλά βαρύ" αντιδήμαρχο να περνάει για ένα λεπτό και να εξαφανίζεται, όπως εξαφανισμένος είναι γενικά όλο αυτό το διάστημα του μαρτυρίου για χιλιάδες συμπολίτες του. 

Υπάρχουν αναπάντητα γιατί, εύλογες απορίες γιατί η δομή του ρουχισμού αφέθηκε στον ''αυτόματο πιλότο''' με έναν άνθρωπο, τον Σπύρο Λουκάτο να σηκώνει όλο το βάρος χάρη στο φιλότιμο και τον παροιμιώδη αλτρουισμό του. Τα παιδιά εθελοντές αξίζουν ένα βραβείο από την ελληνική Πολιτεία. Δεν έχει υπάρξει ξανά στα χρονικά τέτοια ανταπόκριση. Όμως λόγω καλοκαιριού, διακοπών και οικογενειακών δεσμεύσεων ο αριθμός φθίνει καθώς πλησιάζουμε στον 15Αύγουστο. Κυριακή απόγευμα και μόνο τέσσερα παιδιά ήταν στις επάλξεις. Είναι άγνωστο τι θα γίνει στο δεκαήμερο που ερημώνει ''το σύμπαν'' από αύριο έως και τα τέλη Αυγούστου. Δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει μόνος του με ένα δυό παιδιά (και αν υπάρχουν) ο Σπύρος Λουκάτος.

Μήπως θα έπρεπε να συνδράμει και ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου με υπαλλήλους, αυτό το κρίσιμο διάστημα? Μιά καλόπιστη ερώτηση κάνουμε στην προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο. Οι ανάγκες δεν σταματάνε και οι πυροπαθείς δεν πάνε διακοπές όπως άλλοι που έχουν αυτή την πολυτέλεια, ενώ αναζητούν συνεχώς βοήθεια. 

Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί να σηκώνει όλο αυτό το βάρος ο Σπύρος Λουκάτος. Αγγίζει πλέον το όριο της εκμετάλλευσης. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να δει τα παιδιά του (και δεν είναι μελό αυτό ή έκφραση εντυπωσιασμού). Είναι αλήθεια.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ.