iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Οι σκέψεις του
Παναγιώτη Καλφαντή
για το Μάτι


Ανοιχτές δημοσιές ακτές, ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, μια νέα πρότυπη εξοχική πόλη στο Μάτι...

Αυτός είναι ο τίτλος των σκέψεων που εκφράζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Παναγιώτης Καλφαντής.

Είχανε κόψει με έναν άγαρμπο τρόπο το τοπίο. 
Στην εποχή που ο Μακρυγιάννης μοίραζε τα χτήματα στους αγωνιστές, πέταγες μια πέτρα, κι όπου έφτανε ήταν το δικό σου - το όριο είχε να κάνει με τη δύναμη.
Με παρόμοιο τρόπο, τουλάχιστον ως προς τον πρωτογονισμό του, κι ας είχε περάσει καιρός από τότε, μπήκαμε στον 20ο αιώνα, μοιράστηκαν αγροτεμάχια στην πολύπαθη χώρα μας και κυρίως στην Αττικοβοιωτία. 
Δεν έχει σημασία τι αίσθημα δικαιοσύνης, νομιμότητας ή αισθητικής σε όριζε, καθώς έτσι έκαναν όλοι. Αφού πήρανε το κομμάτι τη γη κάποια στιγμή μπορούσαν, με έναν τρόπο ίσως και να έπρεπε, να χτίσουν. Έτσι έκαναν όλοι. Κι έχτισαν. Με τον τρόπο που έκαναν όλοι.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς επιθυμούμε να συμβεί στο Μάτι. 
Η σημερινή κατάσταση είναι στενοί δρόμοι με κατεύθυνση προς την θάλασσα, απουσία καθέτων δρόμων για ευκολία πρόσβασης και διαφυγής ,συχνά αδιέξοδα , κλειστό παραλιακό μέτωπο στους κατοίκους και επισκέπτες και πανσπερμία κτιρίων ,από ευτελή ψηλά στη Μαραθώνος έως πολυτελή κοντά στην ακτή.
Συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα δεν έχει προταθεί από την κυβέρνηση. Αλλά ούτε από την αντιπολίτευση ή από τον Δήμο Μαραθώνα.

Θέλετε να αλλάξει αυτή η κατάσταση? Αν πιστεύετε ναι συνεχίστε την ανάγνωση.
Αν πιστεύετε όχι ασχοληθείτε με κάτι άλλο.. πιο ελκυστικό στην διάθεση σας…

Ένα ελκυστικό σχέδιο ανασυγκρότησης , που θα στηρίξει τον κοινοτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ανασυγκρότησης , θα μπορούσε παράλληλα να λειτουργήσει ως καταλύτης και επιταχυντής για τη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων. Άλλο να λες «δώσε και σώσε», και άλλο να προβάλλεις ένα χειροπιαστό όραμα που ο καθένας θα ένιωθε πως αξίζει να υποστηρίξει.

Υπάρχει η συνηθισμένη ελληνική πρακτική.
Αποζημιώσεις για τις επισκευές των κτιρίων ,κατασκευαστικός τζίρος ,αναπαραγωγή του ίδιου αποτελέσματος, χωρίς το δασός.
Στη συνέχεια μελέτη πολεοδόμησης, πανσπερμία εγκρίσεων από τους ¨συναρμόδιους φορείς¨, αναρτήσεις του προτεινόμενου σχεδίου για ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ενστάσεις ,νέες αναρτήσεις, νέες ενστάσεις, τελική ανάρτηση, έγκριση από Δήμο Μαραθώνα, αποστολή για θεώρηση στην Περιφέρεια Αττικής, τυχόν διορθώσεις, αποστολή στο κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο για έγκριση ,δημοσίευση στο ΦΕΚ, νέες δικαστικές προσφυγές σια διάφορους βαθμούς και με την εκδίκαση τους σε τελικό στάδιο σύνταξη της μελέτης εφαρμογής για την υλοποίηση με την διάνοιξη των οδών και την δημιουργία των πλατειών- πάρκων και κοινοχρήστων χώρων… εκεί που θα συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι για την ¨οργανωμένη¨ εκκένωση τους ,σε περίπτωση ανάγκης, σε ένα ευνομούμενο ιδεατό κράτος .

Χρόνος για την ανωτέρω διαδικασία τουλάχιστο 10 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Μια νεωτερική πρόταση – κατάθεση στο δημόσιο διάλογο , (έξω από τα κουτάκια της συμβατικής σκέψης) είναι η εξής

Αντί να αποζημιωθούν ένας-ένας οι ιδιοκτήτες, όταν άλλωστε πολλές ιδιοκτησίες είναι αυθαίρετες σε δασός και ρέμματα και δεν θα μπορέσουν να ανακατασκευασθούν , θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ένα σύστημα συνιδιοκτησίας , όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα συμμετείχε με εξ αδιαιρέτου ποσοστό, ανάλογα με την επιφάνεια και την θέση της αρχικής του ιδιοκτησίας, στη νέα ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΜΑΤΙ.

Αφού προκηρυχθεί πολεοδομικός-αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να σχεδιαστούν δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, προσβάσεις στη θάλασσα και υποδομές αναψυχής - γειτονιάς, συμφώνα με τα πολεοδομικά σταθερότυπα και την βέλτιστη διεθνή πρακτική , οι διαθέσιμοι πόροι αποζημιώσεων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πρότυπου οικισμού ,δηλαδή των κτιρίων και των υποδομών μιας πρότυπης εξοχικής πόλης.
Τά δασικά τμήματα και το ρέμμα παραμένουν αδόμητα και μετατρέπονται σε πάρκο μνήμης με μνημείο των θυμάτων της πυρκαιάς της 23 Ιουλίου 2018 .
Ανάλογα με το ποσοστό του ,σε κάθε δικαιούχο θα αντιστοιχεί μια ιδιοκτησία ,κατοικία η διαμέρισμα στη νέα ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΜΑΤΙ με απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υποδομές.
Με το σύστημα της συνιδιοκτησίας μπορούν να λυθούν συνολικά και τα θέματα ασφάλειας και συντήρησης των υποδομών του οικισμού, περιοδικής επισκευής των κατοικιών που εξαιτίας του κεντρικού σχεδιασμού θα είναι οικονομικά επωφελείς για τους κατοίκους .

Υπάρχουν τα νομοθετικά εργαλεία και έχει εφαρμοσθεί η διαδικασία στο παρελθόν στη χώρα μας , από το κράτος ως ΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ με τον Ν2508/1997 για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη πόλεων και οικισμών και από ιδιώτες στην υλοποίηση της πρότυπης πολιτείας στα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Προυποθέσεις είναι η ισχυρή πολιτική βούληση και η συναίνεση των κατοίκων στο Μάτι . 
Η παραπάνω πρόταση μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ουτοπική. 
Αλλά είδαμε πού οδήγησε ο ¨ελληνικός¨ ρεαλισμός, οπότε αξίζει να τη σκεφτούμε.

Και ίσως να γινόταν πιλότος και για τα επόμενα"Μάτια" της χώρας μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΝΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ,M.Sc.
Κάτοικος ΡΑΦΗΝΑΣ