iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Β. Πιστικίδης:
''Τι να βρούμε με
τον κ. Μπουρνούς;'' Ίντριγκα


 
Μια συζήτηση με τον τέως δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου και νυν Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Πιστικίδη, στη χρονική συγκυρία που ξεκινάει η προεκλογική κούρσα των δημοτικών εκλογών είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ρωτήσαμε για όλα τον κ. Πιστικίδη και απάντησε χωρίς ''ελιγμούς'' σε όλα. Μία τέτοια συζήτηση βγάζει μόνο ειδήσεις. Ο κάθε αναγνώστης ας βάλει όποια θέλει πρώτη...
 
  • Ποιός θα είχε απέναντι του Βασίλη Πιστικίδη και δεν θα τον ρωτούσε αν πιστεύει πραγματικά πως ήταν επιτυχημένο το ''πείραμα'' της χρονικής συνδιοίκησης με τον Βαγγέλη Μπουρνούς;

Η σύμπτυξη των δύο συνδυασμών σε έναν, δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Δεν αναφέρομαι στο εκλογικό αποτέλεσμα δηλαδή στην επικράτηση της παράταξης 'Σύγχρονη Πολιτεία-Νέα Αρχή" αλλά στο έργο που παρήχθη αυτά τα χρόνια δηλαδή στην έξοδο του Δήμου από την πλήρη ακινησία και στην είσοδό του σε μια νέα φάση. Είναι η περίοδος που μπαίνουν τα θεμέλια για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που λίμναζαν χωρίς σχέδιο και χωρίς προοπτική επίλυσης.

  • Υπήρχε κάτι που ''στράβωσε'' στην πορεία ή όλα ήταν ''μέλι γάλα'';

Όλες οι "συμβιώσεις" έχουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Δεν υπάρχουν ιδανικές συνεργασίες αφού αυτές τις υλοποιούν άνθρωποι με προτερήματα αλλά και ελαττώματα. Ίσως και με δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους για μοναχική πορεία όταν αισθανθούν ότι έχουν κατακτήσει την τοπική εξουσία λησμονώντας ή μην δίνοντας την πρέπουσα βαρύτητα στην ανάλυση αυτής της επιτυχίας. Το σημαντικό δεν είναι αν στράβωσε κάτι, το σημαντικό είναι πως διορθώνεις -αν το πάρεις είδηση- αυτή την στραβή πορεία και αν υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι ώστε να σε επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο.

  • Αν δεν ''στράβωσε'' κάτι τότε γιατί θα είστε υποψήφιος δήμαρχος το 2019 και δεν επαναλαμβάνετε τη σύμπραξη;

Δεν έχω ανακοινώσει αυτή την στιγμή που μιλάμε καμία υποψηφιότητα. Υπάρχει η παράταξη "Νέα Αρχή" και οι εσωτερικές μας συζητήσεις, η διαβούλευση με την κοινωνία που δεν σας κρύβω ότι έχει αρχίσει και θα μας δείξουν τον δρόμο. Γνωρίζετε ότι εγώ ως επικεφαλής της παράταξης έχω διαφορετικό τρόπο λειτουργίας δίνοντας χώρο να ακουστούν οι απόψεις να υπάρχει ουσιαστική ώσμωση ιδεών και μετά βρίσκουμε την συνισταμένη κίνησης.

  • Οι δημότες θεωρείτε πως ''αντέχουν'' συμπράξεις όπως αυτή που επιχειρήσατε και εφαρμόσατε στην παρούσα θητεία;

Οι δημότες πρέπει να αντιληφθούν ότι ο νόμος που θα διέπει τα αυτοδιοικητικά πράγματα έχει αλλάξει. Ο "Κλεισθένης" εισάγει την απλή αναλογική που σημαίνει ότι θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς συμπράξεις σε μετεκλογικό χρόνο και σίγουρα πολλές συζητήσεις στο ενδιάμεσο των δύο εκλογικών Κυριακών για να διοικηθεί ο Δήμος. Αυτό σίγουρα είναι πιο δύσκολο αφού παρατάξεις που προεκλογικά θα έχουν πληγώσει η μία την άλλη θα καλεστούν να συνδιοικήσουν για να σχηματισθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και να παρθούν αποφάσεις. Αυτό που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε είναι ότι θα υπάρχουν Δήμοι που δεν θα επιτευχθούν οι συναινέσεις που δίνει την δυνατότητα ο νέος νόμος. Εκεί θα έχουμε αδιέξοδο και ακυβερνησία. Πραγματικά εύχομαι να μην συμβεί αυτό στον Δήμο μας και ο δημότης να σταθμίσει στις εκλογές όσο μπορεί καλύτερα ώστε να αναδείξει ανθρώπους των συναινέσεων και των συγκλίσεων. Ανθρώπους που θέτουν πρώτα την πορεία του Δήμου και την καλυτέρευση των συνθηκών στην καθημερινότητα και μετά την προσωπική προβολή τους.

  • Να περιμένουμε ηχηρές εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο σας;

Δεν γνωρίζω τι εννοείτε λέγοντας ηχηρές εκπλήξεις. Σας είπα ότι συζητάμε με την κοινωνία και τους φορείς με στόχο να ενεργοποιηθούν στα δημοτικά πράγματα άνθρωποι με άποψη, με νέες ιδέες και τους εξασφαλίζουμε το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον ώστε να μην πάει χαμένο τίποτα. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν άνθρωποι ικανοί, με όραμα που να αποφασίσουν να μπουν στην τοπική πολιτική αρένα και να λάβουν μέρος στα δημοτικά δρώμενα.

  • Πώς αξιολογείτε με την εμπειρία σας την υποψηφιότητα του Δαμιανού Φαφούτη;

Με ρωτάτε για έναν και μοναδικό υποψήφιο την στιγμή που μέχρι τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλοι. Έχω άποψη για όλους και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε για όλους ιδίως μετά την ανακοίνωση των προγραμμάτων τους.

  • Υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται πως τελικά θα ''τα ξαναβρείτε'' με τον κ. Μπουρνούς λίγο πριν τις κάλπες. Τι απαντάτε σε αυτές τις εκτιμήσεις;

Τι χάσαμε για να ξαναβρούμε; Κάναμε τότε μια προσπάθεια ώστε να προκύψει μια σταθερή διοίκηση στον Δήμο και να προχωρήσουν σταθερά η Ραφήνα και το Πικέρμι τη πενταετία 2014 έως 2019, σε έναν δρόμο ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών και των υποδομών τους. Πιστεύω ότι καταφέραμε πριν η θητεία μας φθάσει στο τέλος να δώσουμε θετικό δείγμα έχοντας ολοκληρώσει ή θέσει σε τροχιά πραγματοποίησης αυτά που προεκλογικά υποσχεθήκαμε. Όσο για τις συνεργασίες, σας απάντησα σχετικά και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τη νέα νομοθεσία.

  • Τι είναι αυτό το "κάτι" που λείπει από τη Ραφήνα και το Πικέρμι για να είναι μια αξιοζήλευτη περιοχή? Μην μου πείτε τον βιολογικό που έπρεπε να υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια...

Είμαστε μια αξιοζήλευτη περιοχή και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί συμπολίτες μας εδώ και χρόνια γίνονται μόνιμοι κάτοικοι μετατρέποντας την εξοχική κατοικία σε κύρια ή αποφασίζουν να αποκτήσουν σπίτι στις πόλεις μας. Απλά ποτέ δεν σταματάει η προσπάθεια ώστε το καλό να γίνει καλύτερο. Η επίλυση του αποχετευτικού που εμείς δρομολογήσαμε σημαίνει ακόμα ανώτερο επίπεδο ζωής. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η άφιξη της Αττικής Οδού και του προαστιακού, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, οι νέες σχολικές μονάδες και παιδικοί σταθμοί θα δώσουν νέα πνοή στον Δήμο και υπεραξία στην ζωή μας. Πολλά από αυτά τα δρομολογήσαμε ήδη όπως τον νέο Παιδικό σταθμό στο Πικέρμι, το 2ο Γυμνάσιο στην Διασταύρωση και την παραχώρηση από το Κράτος συγκεκριμένων τμημάτων του παράλιου μετώπου στον Δήμο.

  • Με την ευκαιρία, σε τι στάδιο βρίσκεται ο βιολογικός?

Έχουν εκδοθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και έτσι κλείνει ένα σημαντικό μέρος του έργου που από την υπάρχουσα νομοθεσία είναι αρκετά χρονοβόρο. Τώρα, με εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για το Κέντρο Επεξεργασίας αλλά και για τα δίκτυα, πιστεύω ότι θα τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα και μέσα στο 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες με τελικό ορίζοντα το 2023.

  • Το λιμάνι τελικά ''στραγγαλίζει'' την πόλη?

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πράγματι ασφυκτική. Η ανεξέλεγκτη υπερδρομολόγηση πλοίων και μάλιστα με πολύ κοντινούς χρόνους αναχώρησης και άφιξης ταλαιπωρεί και τη Ραφήνα κατά κύριο λόγο αλλά και το Πικέρμι. Η αδιάβατη Λ. Μαραθώνος αποκόπτει τους δύο πόλους του Δήμου, τα κέντρα Ραφήνας και Πικερμίου δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες που δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο εμπορικός κόσμος εν μέσω οικονομικής κρίσης δοκιμάζεται αφού η στάθμευση των διερχομένων δεν αφήνει την αγορά να αναπνεύσει.

  • Πώς μπορεί (αν μπορεί) να σταματήσει αυτή η ''βεντέτα'';

Η προοπτική της έλευσης του προαστιακού και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου νομίζω ότι είναι αναγκαία ώστε ο Δήμος μας από προορισμός διέλευσης να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών. Δεν είναι κατά την γνώμη μου θέμα «βεντέτας» αλλά αναγνώρισης από την μεριά του Κεντρικού Κράτους ότι το λιμάνι της Ραφήνας πρέπει να μην γιγαντωθεί ή εξαπλωθεί και ταυτόχρονα να αποκτήσει ανθρώπινες και ασφαλείς υποδομές. Η λειτουργία του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας δεν πρέπει να συνεχιστεί στην λογική ότι κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία και την οργανωμένη δομή της δηλαδή τον Δήμο. Ότι σας λέω προφανώς δεν απευθύνεται στην διοίκηση του Οργανισμού που είναι απλοί τοποτηρητές. Απευθύνεται σε αυτούς που κινούν από πίσω τα νήματα στην εκάστοτε Κυβέρνηση.

  • Η Ραφήνα θα ''ξαναβγάλει'' δήμαρχο ή αυτή τη φορά ο ''παίκτης - κλειδί'' είναι το Πικέρμι;

Οι εκλογές κατά την άποψη μου είναι όπως η έγκυος γυναίκα πριν την ανακάλυψη του υπερηχογραφήματος. Όλα είναι ανοικτά. Το σίγουρο είναι ότι και η Ραφήνα και το Πικέρμι θα έχουν να κερδίσουν δίνοντας με τον ψήφο τους σε έναν ανεξάρτητο, αδέσμευτο, πολυσυλλεκτικό συνδυασμό την ευκαιρία να διοικήσει. Όλοι αυτοί που επιζητούν την αξιοκρατία, την ισονομία, την διαφάνεια, την συμμετοχικότητα στις αποφάσεις και θεωρώ ότι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, ας αναζητήσουν την ορθή επιλογή. Μια επιλογή τετραετίας.

  • Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αυτά τα τέσσερα και χρόνια;

Θα έλεγα ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πολλές φορές φθάνει σε όρια που δεν του αρμόζουν. Βέβαια κάπως έτσι λειτουργούν πολλά από τα δημοτικά συμβούλια της χώρας. Εδώ φαίνεται και η κρισιμότητα που σας ανέφερα προηγουμένως όσον αφορά τη ψήφο του πολίτη. Θυμίζω ότι με τις επιλογές που κάνουμε στην κάλπη θα ζήσουμε για μια τετραετία. Κακές επιλογές ίσον αυθαίρετες συμπεριφορές και μονοκρατορίες. Σωστές επιλογές ίσον δημοκρατικότητα, συμμετοχή και διοίκηση χωρίς διακρίσεις στα αιτήματα ή στα προβλήματα των πολιτών.

  • Τελευταία ερώτηση. Για ποιό πράγμα είστε υπερήφανος στη δημαρχιακή σας θητεία;

Ίσως να περιμένετε να αναφερθώ σε κάποιο από τα πολλά που έγιναν ή που ωρίμασαν και δρομολογήθηκαν στα 2,5 χρόνια της θητείας μου. Μιας δύσκολης θητείας λόγω εξωδημοτικών παραγόντων αν κανείς αναλογιστεί ότι το 2015 ζήσαμε δύο φορές εθνικές εκλογές με υπηρεσιακές κυβερνήσεις, ζήσαμε το περίφημο δημοψήφισμα και την εφαρμογή των capital control. Πιστεύω ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε σωστά όσο πυκνά και σημαντικά ήταν τα πολιτικά γεγονότα. Ερχόμενος στον πυρήνα της ερώτησης πραγματικά νοιώθω ικανοποιημένος ότι σε αυτή την θητεία δεν υπήρξε δημότης ή κάτοικος να μου πει κατά την διάρκεια της αλλά και μέχρι σήμερα ότι μερολήπτησα σε κάποια απόφαση μου. Βρέθηκα από τους συμπολίτες μου στην πρώτη θέση του Δήμου και πιστεύω ότι τίμησα την εντολή τους από κάθε άποψη. Είχα υποσχεθεί την ημέρα της ορκωμοσίας ως Δήμαρχος ότι θα μείνω μακριά από εγωιστικές, συγκεντρωτικές και ατελέσφορες πολιτικές που δεν αθροίζουν αλλά διαιρούν, πιστεύω ότι το πέτυχα.

Σας ευχαριστώ

Κι εγώ

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''ανατολική ακτή''