iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

''Ζωντάνεψε'' το
παραμύθι των
Λιγνιτορύχων (εικόνες)


Σε κλίμα συγκίνησης σε μία σεμνή τελετή εγκαινιάστηκε το μουσείο των Λιγνιτορύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας σε χώρο στο κέντρο υγείας στη Νταού Πεντέλης.

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια, εντυπωσιάστηκε από τα σπάνια εκθέματα που πρόσφερε η βασική δωρήτρια (αλλά και άλλοι) Ευαγγελία Τελάλη - Ταλιόγλου και περιηγήθηκε με ενδιαφέρον στον εξαιρετικό χώρο που επιμελήθηκε ο ΔΟΠΑΠ με ''ψυχή'' τη Μελίνα Κρόκου.

Σπάνια αντικείμενα στην εκπληκτική συλλογή όπως παλιά μαύρα τηλέφωνα με καντράν, φωτογραφικές μηχανές, σφυριά εργασίας, ταυτότητες εποχής.

Αλλά και πολλά άλλα ''έκλεψαν'' τα βλέμματα των πολιτών αλλά και των επισήμων που έδωσαν το παρών.

Διακρίναμε μεταξύ άλλων εκτός από τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς και τον τ. δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη οι οποίοι σε σύντομους χαιρετισμούς τους εξήραν την έκθεση (τυπικά) αλλά ουσιαστικά μουσείο που θα πρέπει να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς, τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΠ Σπύρο Λουκάτο, τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Μάκη Βουδούρη, τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Καλφαντή, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και υποψήφιο δήμαρχο Δαμιανό Φαφούτη, τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κοκκόλη, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου Άρη Μπουράνη.

Επίσης τον Συνήγορο του Δημότη Αντώνη Παυλίδη, τη Βασιλική Μπέκα από τη ΔΕΑΑΠ, τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Σπύρο Μαυρολέων, τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Δημήτρη Κατσουλάκη, τον πρόεδρο της κινηματογραφικής Λέσχης Βλαδίμηρο Καισερόγλου, τον πρώην πρόεδρο της Θύελλας Μπάμπη Μπήλιο και τη Μαρία Μώρου. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μώρος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί καθώς είχε ιατρείο. Σε δηλωσή του στην υπογράμμισε ''αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για αυτό το σημαντικό έργο πολιτισμού που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή. Οι μνήμες της ψυχής είναι οι μοναδικές πατρίδες μας''.

Ο κ. Μπουρνούς έβαλε την υπογραφή παραλαβής των εκθεμάτων στο ειδικό πρωτόκολλο, ενώ την αρχική υπογραφή είχε βάλει ο κ. Πιστικίδης.

''Είναι μια κοιτίδα πολιτισμού" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς και η Δημοτική Αρχή είναι υπερήφανη που παραδίδει στο κοινό αυτή τη σημαντική αίθουσα μνήμης 70 χρόνων.

Στη συνέχεια - αφού είχε προηγηθεί αγιασμός από τον θεόπνευστο πατέρα Αντώνιο - ''κόπηκε'' η κορδέλα από τον δήμαρχο κ. Μπουρνούς, τον κ. Πιστικίδη και την εμφανώς συγκινημένη κ. Τελάλη - Ταλιόγλου, η οποία ανακοίνωσε πως έχει κι άλλα εκθέματα να δώσει όταν μεγαλώσει ο χώρος.

Ακολούθησε μπουφές με σνακ και αναψυκτικά και κρασάκι.