iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Η Μελίνα Κρόκου
για τον πολιτισμό
στη Ραφήνα


 

Η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα και συστατικό ψυχικής ανάτασης των κατοίκων.

Παράλληλα, ο στοχευμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός ενός τόπου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμισή του, μέσω της κατάλληλης αξιοποίησης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του και τη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα από τη συνεργασία που έχω, τα τελευταία τρία χρόνια, με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) Ραφήνας Πικερμίου, γίνεται μία ομαδική και σοβαρή προσπάθεια πολιτιστικής ανασυγκρότησης και προβολής των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του Δήμου. Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες είναι οι εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ραφήνας, Λογοτεχνικές, Φιλοσοφικές και Ιατρικές Παρουσιάσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων, Αθλητικές διοργανώσεις, Θεατρικές παραστάσεις, Οικολογικές εκδηλώσεις, Συναυλίες, GraffitiFestival, Παιδικές δράσεις, Αφήγηση Παιδικών Παραμυθιών, Σεμινάρια Τέχνης και Φωτογραφίας, Εργαστήριο Ψηφιδωτού, Έκθεση Ιστορικής Μνήμης τη περιοχής της Διασταύρωσης Ραφήνας και πολλά άλλα.

Ωστόσο, λόγω του ότι ο πολιτισμός έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως ένας σημαντικός παράγοντας περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης σε διάφορες χώρες, το σημαντικό είναι να συνεχίζονται να υλοποιούνται όλα τα παραπάνω με την συνεχή και ακόμη περισσότερη συμμετοχή του κόσμου και να εμπλουτίζονται με αξιόλογες δράσεις και πρωτοποριακές ιδέες, που θα αφήνουν κάποιο θετικό πολιτιστικό αποτύπωμα στους δημότες. Ενδεικτικά, κάποιες από τις σκέψεις μου, θα ήταν η προστασία και ανάδειξη μνημείων, όπως και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, που θα μπορούσαν ταυτόχρονα να αποτελέσουν ένα αξιόλογο πόλο τουριστικής έλξης. Επιπλέον, η λειτουργία περισσότερων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, Streetart σε κεντρικά σημεία του Δήμου, λειτουργία χειμερινού κινηματογράφου κ.α

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι ο πολιτισμός, τα μνημεία, η ιστορία και η σύγχρονη δημιουργία αποτελούν κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της ταυτότητας της περιοχής και συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή της και παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της. Όλοι, από την δική του θέση ο καθένας, θα πρέπει να συμβάλλει στην υποστήριξη τους.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και σημείο αναφοράς εξαιρετικών πολιτιστικών δράσεων, Και έτσι θα συνεχίσει. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ουσιαστικό έργο της και την επόμενη τετραετία με την ψήφο των πολιτών. Τα θεμέλια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της ανατολικής Αττικής έχουν μπει στη Ραφήνα και το Πικέρμι. Το οικοδόμημα θα είναι εντυπωσιακό!

ΑΡΘΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''Πρωτοσέλιδο''

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τον Βαγγέλη Μπουρνούς