Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιώργος Δουβίτσας
για τις
δημοτικές εκλογές


Η τελική κατάταξη των συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αφετηρία και όχι τερματισμός της προεκλογικής διαδρομής τους, που στοχεύει στην αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης της εξουσίας.

Οι πολιτικές πρακτικές που θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές πρέπει να δίνουν περιεχόμενο στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας το κύρος είναι εν πολλοίς καταρρακωμένο από παθογένειες και στρεβλώσεις: α) Από τον συσχετισμό δυνάμεων (ιστορικά) ανάμεσα σε αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος, ήταν πάντοτε σε βάρος της τοπικής εξουσίας. β) Από το μείγμα των <<συγκεντρωτικών αντιλήψεων>> και <<εξυπηρετήσεων>>που επικρατούν για χρόνια ήταν δομικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης στους ΟΤΑ. γ) Από την έλλειψη οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Είναι παράδοξο, ότι ενώ οι ΟΤΑ υποτίθεται ότι έχουν Διοικητική και Oικονομική αυτοτέλεια (άρθρο 102 Συντάγματος), εν τούτοις εξαρτώνται άμεσα από κρατική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης ουσιαστικής αυτοτέλειας!τουλάχιστον φορολογικής. δ) Από το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο, οι δημοτικές αρχές δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις πραγματικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων (οι συνεδριάσεις των οποίων, πολλές φορές αποκρουστικές).Θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αντίθετα όμως, δεν απαντούν στην πραγματικότητα και προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν. Η απαξίωση αυτή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να εκληφθεί σε πολλές περιπτώσεις καιως προσβολή προς τους ίδιους τους πολίτες,τις ανάγκες αλλά καιτην νοημοσύνη τους!

Γι’ αυτό είναι μονόδρομος η σημερινή αυτοδιοικητική πραγματικότητα ν’ αλλάξει! Σήμερα, όχι αύριο! Nα «ανακαλύψουμε» και πάλι τοn θεσμό! Σήμερα, όχι αύριο! Να απορρίψουμε πρακτικές που οδήγησαν τους δήμους στην απαξίωση. Επιβάλλεται από όλους να συμβάλλουν ώστε να επαναφέρουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εποικοδομητικό φορέα παραγωγής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, υπέρ δημοτών, ισότιμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ενός αυτοδιοικητικού μοντέλου με στόχο την ρήξη με το παρελθόν και με σαφή κατεύθυνση στην παροχή <<Προστιθέμενης Αξίας>>, με βασικές αρχές την συμμετοχή την διαφάνεια την διαβούλευση τον τρόπο διοίκησης.

Είναι μονόδρομος, στην χώρα της οικονομικής επιτήρησης. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου 2019, είναι η κρίσιμη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες θα αναλάβουν και πάλιτην ευθύνη απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, αφού το μοντέλο που θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα θα είναι καθοριστικό για το<<αξιακό>>και<<ηθικό>> αποτύπωμα καιτην κοινωνική προκοπή.

Οι πολίτες έχουν την γνώση, την εμπειρία αλλά και την μνήμη να αποτυπώσουν έμπρακτα στην κάλπη, αυτό που έχει πει ο Ιρλανδός πολιτικός Daniel O’ Connell’’: Τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό εάν είναι ηθικά λάθος’’

Ο Γιώργος Δουβίτσας είναι Οικονομολόγος ΜΒΑ - τ. πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''