Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαγγέλης Μπουρνούς:
''Από την πρώτη στιγμή
είπα την αλήθεια''


Πριν την αποκλειστική δήλωση του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για τον πύρινο όλεθρο κατά είκοσι ατόμων μια απαραίτητη διευκρίνιση.

Η iselida.gr όπως και όλα, μα όλα, ανεξαιρέτως τα τοπικά site σε όλη την Ελλάδα τις λεγόμενες μεγάλες ειδήσεις που βγαίνουν από το κεντρικό ''σύστημα'' ενημέρωσης τις παίρνουν από τα 3-4 κορυφαία επαγγελματικά site, όπως iefimerida.gr, newsbomb.gr, protothema.gr, newsit.gr και ορισμένα άλλα. Τουλάχιστον για εμάς αυτές είναι οι βασικές πηγές πληροφόρησης των μεγάλων πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών δικαστικών ειδήσεων. Το παραδεχόμαστε με γενναιότητα με τη διαφορά ότι δεν ''κλέβουμε'' ποτέ, ούτε μία φορά δεν έχει συμβεί τους τίτλους και συχνά βάζουμε την πηγή, σεβόμενοι τον κόπο και τη δουλειά των συναδέλφων διευθυντών Άγγελου Μόσχοβα. Μάκη Πολλάτου, Κώστα Τσιτούνα, Νίκου Ευαγγελάτου. Λυπούμαστε που δεν το κάνουμε πάντα για την πηγή, αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος. Αργά το μεσημέρι λοιπόν είδαμε το alert στο iefimerida.gr που είχε ένα πρώτο ρεπορτάζ για τις εισαγγελικές διώξεις για το Μάτι, αναφέροντας μόνο τα ονόματα της κ. Δούρου και του κ. Ψηνάκη. Φυσικά κατά την πρακτική που σας περιγράψαμε, ''ανεβάσαμε'' κι εμείς την είδηση. Στο επόμενο εικοσάλεπτο που μεσολάβησε και μέχρι να ολοκληρωθεί το δικαστικό ρεπορτάζ με όλα τα ονόματα (προστέθηκε και του κ. Μπουρνούς) δεχθήκαμε σκωπτικά σχόλια στο διαδίκτυο, προσωπικά γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και τηλεφωνήματα ότι -αν είναι δυνατόν - ''καλύπτουμε'' τον κ. Μπουρνούς. Αποκρύπτουμε την αλήθεια δηλαδή για κάτι που θα μάθαινε όλη η Ελλάδα σε λίγα λεπτά, κι εμείς θα νομίζαμε ότι μη αναφέροντας το όνομα θα ''κουκουλώναμε'' την υπόθεση. Ότι κατά - τραγική συγκυρία προέκυψε κι ένα σοβαρό ευτυχώς πρόσκαιρο τεχνικό πρόβλημα - αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν και γνωρίζουμε ότι οι κακοήθεις θα το θεωρήσουν ψέμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Σημασία έχει ότι σεβόμενοι τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, γιατί θα μας εγκαλέσει το Πειθαρχικό συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών αν αποκρύψουμε την αλήθεια ή παραποιήσουμε γεγονότα - ανεβάσαμε την πλήρη είδηση και με το όνομα του κ. Μπουρνούς και στείλαμε την είδηση στους...θορυβημένους.

Το επόμενο επαγγελματικό βήμα κάποιοι δημοσιογράφου είναι να επικοινωνήσει με τον κ. Μπουρνούς και να ζητήσει αν επιθυμεί να κάνει ένα σχόλιο. Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου μας είπε.

''Η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα για πλημμελληματικού χαρακτήρα πράξεις είναι το πρώτο στάδιο. Θα ακολουθήσει η κύρια ανάκριση και μετά το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι σε ακροαματική διαδικασία δίκης. Ως δήμαρχος από την πρώτη στιγμή της φωτιάς βγήκα και είπα την αλήθεια. Δεν κρύφτηκα και ήμουν στο μέτωπο της φωτιάς όταν άλλοι που είχαν και την επιχειρησιακή ευθύνη ήταν απόντες. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής μας σημάδεψε για πάντα. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους πληγέντες, σε όλους όσοι γλίτωσαν, μέχρι να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους".