iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Η Μελίνα Κρόκου
για τον πολιτισμό
και τους νέους


Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα προγνωστικά στη χώρα μας για το ενδιαφέρον των νέων σε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, κάτι που μελλοντικά θα δημιουργήσει πρόβλημα για τους ίδιους τους εαυτούς του, την ψυχοσύνθεση τους και την πορεία τους ως άνθρωποι.

Πρόσφατα εκπονήθηκε από το ΕΚΠΑ, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, μια νέα έρευνα που ανιχνεύει τη σχέση των παιδιών, των νέων και των ευάλωτων ομάδων με τον πολιτισμό, στα χρόνια της κρίσης, καλύπτοντας ένα φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ανάγνωση, ο κινηματογράφος, οι επισκέψεις αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, κ.ά.

Το 2015, στην Ελλάδα, το 77,8% των νέων από 16 έως 24 ετών, δήλωσε ότι δεν επισκέφθηκε κανένα αξιοθέατο μέσα στον χρόνο. Στους λόγους μη συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες νέων 16-24 χρόνων προηγείται θεαματικά η έλλειψη ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση των παραστάσεων ένα 49,4% δηλώνει ότι δεν πήγε για οικονομικούς λόγους, ενώ ένα 44,2% από έλλειψη ενδιαφέροντος. Η διαφορά είναι μικρή. Άρα οι λόγοι δεν είναι εντελώς οικονομικοί αλλά έχουν βαθύτερα αίτια.

Δυστυχώς όλο και περισσότερο η ηλεκτρονική επαφή κυριαρχεί, το κινητό και ο υπολογιστής έχουν γίνει απαραίτητα αξεσουάρ από την ηλικία των 8 χρονών, ενώ οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στην πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντιγράφοντας πιστά και άκριτα στυλ και συμπεριφορές διάσημων ατόμων. Η τέχνη κάθε μορφής έχει εξοριστεί, η πλειοψηφία των σημερινών νέων έχει αποκτήσει επιθετικές συμπεριφορές, ψυχοσωματικά προβλήματα ενώ, παράλληλα κλείνονται στον εαυτό τους στην καλύτερη φάση της ζωής τους.

Φροντίδα όλων των φορέων και δη των Δήμων θα πρέπει να είναι η ώθηση της νεολαίας σε πολιτιστικούς δρόμους και κατευθύνσεις που θα τους ανοίξουν τους ορίζοντες και θα επαναπροσδιορίσουν τις αξίες τους. Πως γίνεται αυτό? Με συνεχή προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων ως προς την δημιουργία κέντρων νεότητας, ακόμα και τεχνοχώρων που να ενώνονται όλες οι μορφές τέχνης, όπου οι νέοι θα μπορούν να συζητήσουν, να μοιραστούν απόψεις να παρακολουθήσουν ένα πολιτιστικό θέαμα, να σκεφτούν, να συγκροτηθούν και να χαρούν πραγματικά , όχι εικονικά και φευγαλέα. Μπορεί ο πολιτισμός να γίνει πηγή γνώσης και ψυχικής ηρεμίας αρκεί να το προσπαθήσουμε….

H Mελίνα Κρόκου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τη ''Σύγχρονη Πολιτεία'' του Βαγγέλη Μπουρνούς