iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
Χτίζουμε έναν
Ευρωπαικό δήμο


 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ακούραστο εργάτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ότι εργάζεται 20 ώρες το 24ωρο για τον δήμο δεν είναι υπερβολή. Αν ήταν... αυτοκίνητο θα πήγαινε συνεχώς με 5η ταχύτητα. Σε ένα μικρό διάλειμμα της ''ξέφρενης κούρσας'' του, τον συνάντησε για μία συζήτηση το ''Πρωτοσέλιδο'' λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. 
Ενστερνίζεστε κάποιες εκτιμήσεις ότι μπορεί να εκλεγείτε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή?

Η τελική απόφαση ανήκει στους πολίτες. Εμείς ως δημοτική παράταξη συνεχίζουμε -ανεξαρτήτως προεκλογικής περιόδου-να υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο. Στοχεύουμε και επιζητούμε μόνο την αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Παλεύουμε για την αυτοδυναμία, όχι γιατί δεν επιθυμούμε συναινέσεις την επόμενη ημέρα, αλλά γιατί επιζητούμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικότητα χωρίς τροχοπέδη όλα τα μεγάλα έργα.

Ο βιολογικός, οι οδικοί άξονες, τα αντιπλημμυρικά, Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο προαστιακός, η απόδοση παράκτιου μετώπου στην τοπική αυτοδιοίκηση, νέες σχολικές μονάδες, Αμφιθέατρο πολιτισμού, πλήρης αστικοποίηση των συγκοινωνιών και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα, για τα οποία έχουν δοθεί εγκρίσεις και έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη τετραετία, για όλα αυτά παλεύουμε καθημερινά. Αυτό το βλέπουν οι πολίτες

Με δεδομένο ότι θα χρειαστούν συναινέσεις είτε με, είτε χωρίς αυτοδυναμία, πώς θα συνεργαστείτε με συμβούλους οι οποίοι σε αυτή τη θητεία σας καθυβρίζουν ή έχουν εριστική συμπεριφορά?

Το πρόβλημα είναι δικό τους. Εκτοξεύουν ''λάσπη'' ή παραπληροφορούν και μετά τείνουν το χέρι φιλίας. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς, οι πολίτες τείνουν ένα χέρι και τους τοποθετούν απέναντί τους, αφού δεν βρίσκονται δίπλα στα προβλήματά τους.

Στο ''σενάριο'' της δεύτερης Κυριακής ποιόν από τους συνυποψηφίους σας φοβάστε περισσότερο?

Κανέναν δεν φοβάμαι! Εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση των πολιτών της Ραφήνας και του Πικερμίου για την επιλογή τους, Αυτοί θα αποφασίσουν ποιός πραγματικά πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον.

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει ιδιαίτερα στην πορεία προς τις κάλπες?

Η αγωνιά μου εντοπίζεται στο αν θα προλάβουμε να υλοποιήσουμε το τεράστιο έργο για το οποίο δεσμευτήκαμε στους δημότες, έργο για το οποίο μοχθήσαμε, διασφαλίσαμε πιστώσεις και εγκρίσεις.

Δυστυχώς έχουμε χτίσει ένα ισχυρό γραφειοκρατικό κράτος., το οποίο μας επιβάλλει χρονοβόρες διαδικασίες.

Σήμερα αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε τη γέφυρα της Βελανιδιάς, για την οποία έξι χρόνια κανένας δεν είχε ασχοληθεί. Άλλα έργα σε αυτή την τελική φάση υλοποίησης είναι η πλατεία Ταχυδρομείου, η αντικατάσταση του χλοοτάπητα του γηπέδου ''Παναγιώτης Σκούφος'', η επισκευή-ανακατασκευή των δρόμων του Ν. Βουτζά και Διώνης, η απόδοση στο κοινό της έκθεσης θαλάσσιου κόσμου στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ, να ολοκληρώσουμε τον νέο χώρο στάθμευσης στο Πικέρμι, να αναπλάσουμε τον πολυχώρο αναψυχής του Οχυρού, να ομορφύνουμε κι άλλο το Δημοτικό Πάρκο αναψυχής (το Κολυμβητήριο), να προλάβουμε να αγοράσουμε χώρο για το Λύκειο Πικερμίου, για το νέο καταφύγιο αδέσποτων και τόσα άλλα.

Ποιά είναι τα τρία έργα πνοής που θα έχουν ''χειροπιαστά'' οι πολίτες στο τέλος της επόμενης δημαρχιακής θητείας το καλοκαίρι του 2023?

Η αποχέτευση θα είναι λειτουργούσα εγκατάσταση με συνδεδεμένο δίκτυο στο 40% των οικισμών σε πρώτη φάση στα μέσα του 2022 και στα μέσα του 2023 θα έχουν συνδεθεί όλοι. Θα έχει παραδοθεί στον δήμο το παράκτιο μέτωπο και να έχει κατασκευαστεί σημαντικό μέρος των απαραίτητων οδικών έργων και ο προαστιακός, έργα που συνδέονται με τη λειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Αλλά το πλέον σίγουρο είναι πως θα είμαστε ένας ψηφιακός δήμος με λαμπτήρες led με wifi παντού, με σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Όμως η υπόσχεση είναι πως θα είμαστε κάθε μέρα στις επάλξεις για τον εκσυγχρονισμό του δήμου και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών. ''Χτίζουμε'' με γοργό βήμα και με κεντρικό σχεδιασμό έναν ευρωπαϊκό δήμο.

Τι θα γίνει με το ''αγκάθι'' του λιμανιού?

Η λύση για τη Ραφήνα δεν είναι να φύγει το λιμάνι το οποίο συνδέεται με την ιστορία της. Αυτό είναι αδύνατον. Ουτοπία.

Η λύση είναι να γίνουν τα μεγάλα έργα υποδομής. Ο προαστιακός, οι χώροι στάθμευσης, η υπογειοποίηση κάτω από την πλατεία, η κατασκευή υπόγειου κόμβου στη Διασταύρωση, έργα που κάποιοι στοχευμένα και τότε και τώρα, δεν φρόντισαν να έρθουν στους προ-ολυμπιακούς χρόνους της κοσμογονίας έργων και κονδυλίων.

Σε ποιά ζητήματα διοίκησης ''δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας"?

Στα θέματα διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, της οικονομικής διαχείρισης. Δεν δίνουν ''πίστωση'' σε αυτά και οι ίδιοι οι πολίτες. Συνεπώς ούτε εγώ, είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Δεν ανέχτηκα και δεν θα ανεχτώ ποτέ ''παρατράγουδα'' από φίλους, συνεργάτες μου ή εργαζόμενους.

Τι σας εξοργίζει στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους?

Ότι μπορεί μια χρηστή διοίκηση να σχεδιάζει ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο τελικά να το ξεκινά η επόμενη, λόγω του ''τέρατος'' της γραφειοκρατίας που δομήσαμε! Αν η παρούσα δημοτική περίοδος δεν ήταν πενταετής, δεν θα είχαμε ξεκινήσει κατασκευαστικά σχεδόν κανένα από τα έργα που γύρω σας βλέπετε. Το φαντάζεστε?

Πολλοί νέοι - και σε ηλικία - στο ψηφοδέλτιο της ''Σύγχρονης Πολιτείας''. Υποθέτω πως είστε υπέρμαχος της ουσιαστικής ανανέωσης του δημοτικού συμβουλίου?

Οι νέοι, τα παιδιά μας, αποτελούν πάντα προτεραιότητα μας. Οι νέοι όμως δεν μπορεί μόνο να απαιτούν από τους μεγαλύτερους να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Με τις ιδέες, τη φρεσκάδα, την ορμή τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι ίδιοι για τον κόσμο που φτιάχνεται γι'αυτούς. Θέλουμε τους νέους για να συμπληρώνουν την εμπειρία των μεγαλύτερων. Όλοι μαζί οφείλουμε να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας και αυτά τα παιδιά μας πρέπει να έχουν λόγο σε αυτόν τον κόσμο. Γι αυτούς τους λόγους η ''Σύγχρονη Πολιτεία'' έχει αυτόν τον δροσερό νεανικό αέρα.

Είστε ''ερωτευμένος'' με το facebook? Οι αναρτήσεις σας είναι πολλές και καθημερινά...

Δεν είμαι ερωτευμένος. Μου κλέβει χρόνο από τη ζωή μου. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να ενημερώνω τους πολίτες για το τεράστιο έργο που γίνεται κάθε ημέρα , έργο για το οποίο κάποιοι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν ή να το αμαυρώσουν. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για ενημέρωση τους, γιατί πραγματικά η ενημέρωση των πολιτών υπολείπεται γι αυτό το έργο.

Αναρωτιέμαι πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ?

Κοιμάμαι ελάχιστα. Ανώτερο όριο τέσσερις ώρες! Υπήρξαν περίοδοι που κοιμόμουν λιγότερο! Για να σας προλάβω πώς γίνεται αυτό, ξεκουράζομαι κάθε φορά που τελειώνει ένα έργο. Ο γιατρός μου έχει πει πως αυτό λέγεται εργασιοθεραπεία. Ο δικός μου οργανισμός ανανεώνεται με τη χαρά που νιώθω όταν αφήνω μια υποδομή για το μέλλον των παιδιών.

Ποιό έργο θα θέλατε να συνδέσετε με το όνομά σας?

Δεν αποτελεί φιλοδοξία η καταγραφή του ονόματός μου σε κανένα έργο. Φιλοδοξία μου είναι να δω να υλοποιείται στον τόπο μας επί των ημερών μας είναι η αποχέτευση, ένα έργο προηγμένης τριτοβάθμιας επεξεργασίας με επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών. Τεράστιο επίτευγμα μιας ομαδικής προσπάθειας. Περιβαλλοντικό έργο μοναδικό στην Ευρώπη. 

Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου?

Εκτός εξαιρέσεων η απάντηση είναι ναι. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αυτό το δημοτικό συμβούλιο ''έβαλε πλάτη'', έλυσε χρονίζοντα θέματα και δεν φοβήθηκε το  πολιτικό κόστος. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτοί που ήταν αντίθετοι, ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τους πολλούς, που ήθελαν να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Εμείς αυτούς τους πολλούς εκπροσωπούμε. Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας.

Γιατί μου έχετε πει σε προηγούμενη συνέντευξή σας το 2018 πως θα είναι - αν εκλεγείτε - η τελευταία θητεία σας?

Πρέπει να φροντίζουμε πάντα τη διατήρηση του οράματος. Που σημαίνει πως στην επόμενη δημαρχιακή θητεία θα πρέπει να δοκιμαστούν άνθρωποι. Να βρούμε ποιοί απ' αυτούς έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το όραμα. Θα συνταχθώ μαζί τους, δεν θα πάω σπίτι μου. Δεν με ενοχλεί να μην είμαι ο πρώτος στην παράταξή μου. Αλλά ''στρατιώτης''.  Ξέρετε είμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1994...

Τι θέλετε να πείτε στους πολίτες πριν μπούνε στο παραβάν  να ψηφίσουν?

Να σκεφτούν καλά. Εμείς ως δημοτική Αρχή αποδείξαμε ότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και στα πολύ δύσκολα. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και υλοποιήσαμε ή υλοποιούμε τα έργα που σχεδιάσαμε. Αναστηλώσαμε τις υποδομές μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά, σχολεία και αθλητικούς χώρους που επλήγησαν. Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους και στις ανάγκες τους. Αυτό προκάλεσε πανελλήνιο θαυμασμό για το πόσο γρήγορα ανακάμψαμε. 

Έχετε ανθρώπινη πικρία ή παράπονο από κάποιον συνεργάτη σας?

Τα προσωπικά παρέλκουν. Σημασία έχει να μην έχουν παράπονα οι δημότες από τη διοίκησή μας. 

Ποιό είναι το μεγάλο προσωπικό όνειρο της ζωής σας?

Να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου. Γι' αυτό βάζω πάντα όρια. Η ίδια η ζωή δείχνει πόσο μπορείς να κρατήσεις "άμυνα"

Τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε στον ρόλο του Τύπου ως πυλώνα της Δημοκρατίας?

Ένα μέρος του Τύπου ποδηγετείται με διαφόρους τρόπους. Λίγοι είναι οι δημοσιογράφοι που λειτουργούν αντικειμενικά και ενημερώνουν σφαιρικά. Επομένως συχνά η πληροφόρηση είναι στοχευμένη και κατευθυνόμενη. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι κριτικοί στα μέσα ενημέρωσης, να τα αξιολογούν και να εμπιστεύονται αυτά που παρουσιάζουν την αλήθεια.

 
Σας ευχαριστώ
Κι εγώ για τη φιλοξενία

ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο