iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

28.000.000 νέοι
Ευρωπαίοι ψηφίζουν
για πρώτη φορά


Το μήνυμα της ευρωκάλπης, αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, περιγράφει σε ανάλυσή της η DW.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα του γερμανικού μέσου, οι νέοι ψηφοφόροι υπολογίζονται στα 28 εκατομμύρια.Με συνολικά 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι ευρωεκλογές θεωρούνται μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία η δεύτερη μεγαλύτερη αριθμητικά δημοκρατική ψηφοφορία στον κόσμο. Πόση επιρροή όμως έχουν οι νέοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές;

Σύμφωνα με τα ανάλυση στοιχείων της DW το ποσοστό των νέων που ψηφίζουν πρώτη φορά στις ευρωεκλογές αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5-8% του συνόλου των ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι μέχρι 30 ετών αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος.
Γεγονός είναι ότι οι νέοι βλέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαφορετικά από ότι οι προηγούμενες γενιές, για τις οποίες είναι κυρίως μια ένωση ειρήνης που έχει τις ρίζες της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι νέοι όμως γεννήθηκαν στην ΕΕ και το μόνο νόμισμα που γνώρισαν ήταν το ευρώ.