iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Με φρούτα και
ποδήλατο ως τα 110
ο γηραιότερος Ιταλός


Έφυγε από τη ζωή στο Τορίνο, σε ηλικία 110 ετών, τα οποία συμπλήρωσε στις 16 Μαΐου, ο Σαλβατόρε Καβάλο, ο γηραιότερος άνδρας στην Ιταλία.

Για τα γενέθλιά του, είχε λάβει ευχές και από τη δήμαρχο της ιταλικής μεγαλούπολης Κιάρα Απεντίνο. Γεννημένος το 1909 στη Βιτόρια, ο Καβάλο πολέμησε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν και γλίτωσε τον τουφεκισμό. Στη συνέχεια μετακόμισε, πρώτα στο Μιλάνο, όπου σπούδασε γεωπονική και κατόπιν στο Τορίνο, όπου δίδαξε στη μέση εκπαίδευση.
«Μας δίδαξε έμπρακτα την εγκαρτέρηση και το θάρρος. Μας έλεγε πάντοτε να κυνηγούμε τα όνειρά μας, πως το γήρας φθείρει μόνον το δέρμα του ανθρώπου, όχι την ψυχή του. Ήταν ένας δάσκαλος, όχι μόνον στο σχολείο, αλλά και στη ζωή», διηγείται η κόρη του Γκράτσια.
Ποιο ήταν το μυστικό της μακροζωΐας του; Μέχρι πριν λίγο καιρό η ημέρα του ξεκινούσε με εξάσκηση στο στατικό ποδήλατο και με ένα καλό πρωινό με βάση τα φρούτα. «Υποστήριζε πως έπρεπε να αντιμετωπίζει κάθε μέρα με σθένος κι ευψυχία. Ένα μήνυμα που συνήθιζε να επαναλαμβάνει και στα εγγόνια του», προσθέτει η κόρη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ