iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Τα γραφικά μαγαζάκια
που χάνονται στα
Ιταλικά σοκάκια


Μια φωτογραφική σειρά από γραφικά μαγαζάκια της Ιταλίας, φέρνει αναμνήσεις από την ατμόσφαιρα των παιδικών χρόνων, σε ανθρώπους από κάθε χώρα, καθώς πλέον έχουν χαθεί από τις γειτονιές στο όνομα της εξέλιξης…

Με αυτό το σκεπτικό ο Ιταλός φωτογράφος Φραντέσκο Περγκολέζι που μεγάλωσε την αρχαία πόλη του Σπολέτο, ξεκίνησε να απαθανατίζει ο,τι παραμένει ακόμα ζωντανό.

Επιστρέφοντας στο Σπολέτο, μετά από σπουδές και διαμονή σε άλλες πόλεις, διαπίστωνε όλο και πιο συχνά, πως το τοπίο στους δρόμους της νιότης του άλλαζε, με τα γραφικά, μικρά μαγαζιά, να κλείνουν και να χάνεται το χρώμα που έδιναν.

Η σειρά των φωτογραφιών του ξεκίνησε το 2012, όταν φωτογράφισε ένα βιβλιοπωλείο στη μικρή πόλη της Ματσεράτα, το οποίο του θύμισε τις μικρές επιχειρήσεις στο Σπολέτο.

«Με είχε τραβήξει η μυρωδιά από τα κίτρινα χαρτιά, το φως μέσα από το αμπαζούρ, η σουρεαλιστική ατμόσφαιρα. Ήταν σαν να ήμουν μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Ρενέ Μαγκρίτ», είπε.

 

Από τότε, περιπλανιόταν στο Σπολέτο, τη Ρώμη, και σε άλλες πόλεις και χωριά στην Ιταλία ψάχνοντας για σκηνές που πυροδοτούσαν τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Στόχος του ήταν να καταδείξει μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι ήταν πιο στενά συνδεδεμένοι με την εργασία τους και ο ένας στον άλλο.

Ο Pergolesi βλέπει τις φωτογραφίες του «σαν να είναι μια σύντομη σκηνή από ένα θεατρικό έργο». Και καταλήγει:
«Φαντάζομαι αυτά τα μικρά σύμπαντα σαν ναούς και τους ιδιοκτήτες τους σαν φύλακες».

ΠΗΓΗ SNOOPIT24